Kentsel Dönüşüm

İstanbul Yenileniyor projesinin detayları belli oldu!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, katıldığı bir radyo programında açıklamalarda bulundu. Ali Kurt, "İstanbul Yenileniyor" projesine ilişkin bilgiler verdi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, katıldığı bir radyo programında açıklamalarda bulundu. Ali Kurt, "İstanbul Yenileniyor" projesine ilişkin bilgiler verdi. Kurt, projenin yalnızca bilgilendirme olmadığını, işin icraat kısmında yer aldıklarını belirtti. "3 aşamalı bir sistem tasarladık" diyen Kurt, şunları kaydetti:

"Öncelikle riskli yapıda yaşadıklarını düşünen vatandaşlarımız çok basit bir işlem adımından sonra internet üzerinden sistemimize kayıt olacaklar ve hangi yapının yenilenmesini istiyorlarsa başvuru yapacaklar. Bu başvurudan sonra biz vatandaşımızın yapısının fotoğrafını çekeceğiz. Plan bilgisi mülkiyet bilgisi ve o bölgede yakın zamanda bitmiş sıfır konutların satış fiyatlarını tespit edeceğiz. Buradaki amacımız vatandaşımız mevcut mülkünün fotoğrafını görsün, planlı mı plansız mı planına göre yapılaşma şartı var mı yok mu ayrıca da bitmiş konutların fiyatını vermekteki amacımız da orda dairelerini yenilemeleri halinde hangi değerde bir mülklerinin olacağını bilmelerini istiyoruz. Burada bilinci oturtmaya çalışıyoruz. Bu bilgilendirmeyi 1 hafta 10 gün sürede vatandaşımıza göndereceğiz. Bu bilgilendirmenin ekinde de sistemin nasıl işlediğini belirten yol haritası ve bazı belgeler ve bilgiler istiyoruz. Biraz da vatandaşımızı burada bilinçlendiriyoruz. Mesela diyoruz ki tapu tahkikat belgeni al, nereden ne şekilde alınabilir gibi temel bilgileri istiyoruz.

Ayrıca en önemlisi, vatandaşımız olmadan bu süreçte olmaz. Buradaki önemli şey 2/3 uzlaşı. Yani bizden teklif almak isteyen vatandaşlarımızın teklifle ilgili 2/3 çoğunluğu sağlamasını istiyoruz. Bu dilekçeler sisteme yüklendiği an 2. aşamaya geçiliyor.

"İBB'de şirketleri gruplandırdık" diyen Kurt, "Gücümüzü verimli kullanmak adına BİMTAŞ, İmar A.Ş ve KİPTAŞ şirketleri şehircilik grubunu oluşturuyor. Bu dönemde sehircilik grubu koordinatörlüğünü de ben yürütüyorum. 3 şirketimizin paydaş olduğu şekilde çalışıyoruz.

2. aşamaya gelindiğinde İmar A.Ş. ve KİPTAŞ uzman ekipleri mevcut imar durumlarına göre, konsept proje tasarlayacak ve maliyet çıkaracak. Bizim burada en büyük kriterimiz; vatandaşımızın 1. aşamadan 2. aşamaya geçebilmesi için 2/3 çoğunluğu sağlaması lazım. Çünkü biz bugüne kadar depremi dert eden şirketleriz. KİPTAŞ olarak yakın zamanda Bağcılar'da bu sistemin pilot örneğini gerçekleştirdik. Bunun gibi çalıştığımız 6 bin tane bağımsız birimimiz var. Yani test ettik yaptık, bundan herkesin faydalanması için böyle bir platform oluşturduk. 

Çoğunluk sağlandıktan sonra 2.faza geçilmesi için vatandaşımızın bulunduğu yapının plan sorununun olmaması gerekiyor. Biz kamu iştiraki bir şirketiz. Plan yapma yetkimiz yok. Kentsel dönüşümü 2 gruba ayırıyoruz; ilki mülkiyet sorunu ve plan sorunu olan alanlar, ikincisi yapının ekonomik ömrünü dolduran alanlar. 

Eğer plan problemi yoksa 2. aşamada taslak proje hazırlıyoruz. Diyoruz ki sizin burda yenileme bedeliniz örnek olarak ortalama x TL, bu teklifte bulunuyoruz. Burada da kriterler bulunuyor. 

Biz yapının yenilenmesi için gerekli olan bedeli tespit ediyoruz vatandaşımıza bu reçeteyi sunuyoruz. Eğer bu teklifi vatandaş kabul ederse, yenileme bedeli üzeirnden 2/3 çoğunluğu sağlarsa sahaya iniyoruz, yapım ve tahliye süreçlerine başlıyoruz."

Maliyet belirlenmesine ilişkin, "Mevcut yapınızı yenilemek için birebir veya küçülterek, örneğin diyoruz ki 80 metrekare küçültücez 100 bin TL verirseniz biz bu yapınızı yenileyeceğiz. Bunu kabul ederlerse, projelerin son rötuşlarını yapıyoruz. Taleplere göre projeyi nitelikli olarak artırabiliyoruz. Program kapsamında imar artışı yok.

Vatandaş kabul ettikten sonra, sahaya iniyoruz, uzlaşı protokollerimizi imzalıyoruz, tapuları KİPTAŞ'ın üzerine alıyoruz son olarak vatandaşlarımızın adına yaptırımcı firma buluyoruz. Yıkım ve tahliyeyi yaptıktan sonra anlaştığımız proje üzerinde inşaatlara başlıyoruz. 

Bu süreçte KİPTAŞ projenin garantörü. Nasıl garantör oluyoruz? Tapular bizima adımıza geçiyor. Riskli yapıda oturan vatandaşlarımızın çoğunun gelir durumu iyi olmadığı için bankalardan kredi sağlamak amacıyla KİPTAŞ vatandaş adına kefalet verir. Bankalarda daha uygun faizlerle kredi veriyor. Vatandaşlarımızı isterlerse banka aracılığıyla borçlandırıyoruz, isterlerse inşaatın yapım süresi kadar KİPTAŞ'a borçlandırıyoruz. Bunun örneğini Bağcılar'da yaptık. Bu önemli bir avantaj.

Uygulama kapsamındaki diğer bir avantaj müteahhitle vatandaşı muhatap etmiyoruz. Tamamen KİPTAŞ'ı merkezde tutuyoruz. Vatandaşımız bizimle muhatap. Yüklenici firma ve bankalarda bizle muhatap."

"Biz tamamen aslında organizasyon yapmış oluyoruz" diye konuşan Ali Kurt, "hukuki hizmet, teknik süreç, saha kontrolü, şantiye kontrolü, tapudaki tüm süreçler, projelerin onaylanması-ruhsatlandırılması. Müteahhit sadece taahhüt ettiği işi yapmakla yükümlü" açıklamasında bulundu. 

Projede vatandaşın sorumluluklarına ilişkin de açıklamalar yapan Kurt, "Vatandaşı borçlandırıyoruz. Tapu bizde olduğu için. Örneğin vatandaşı 10 taksitle borçlandırdık vatandaş bir süre sonra ödeyemedi. Vatandaşla görüşeceğiz ödeyebilirse ödeyecek, ödeyemezse vatandaş adına taşınmazı satışa çıkaracağız öne kalan borcunu düşeceğiz geri kalan bakiyeyi de vatandaşa ödeyeceğiz. Yani aslında orada mülkünü değerlendirmiş oluyoruz. Sözleşmelerimizi de tamamen buna göre yapıyoruz." 

KİPTAŞ'ın bunlar karşılığında makul bir miktarda müşavirlik ücreti alacağına dikkat çeken Ali Kurt, "Burada amacımız para kazanmak değil arada katalizör görevi yaparak sürecin işlemesini sağlamak. Bugüne kadar vatandaşlar müteahhit ve bankalarla bir aradaydı ve aşırı bir güven sorunu oldu. Biz burda minimum maliyete vatandaşa konut yaptırıyoruz. Yania slında vatandaş kendi müteahhitliğini yapacak, biz sistemde bunu sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Bizim sistemimizin en güvenilir yanı şeffaf olması" ifadelerini kullanan Ali Kurt, "Vatandaş başvuruyor, mevcut duruma ilişkin belge yolluyoruz. 2/3 çoğunluk sonrası teklif gönderiyoruz. Tartışmalar olacak. Biz 100 metrekarelik evi yenilemek için 200 bin TL vermen gerekiyor diyeceğiz, bu çok diyen ve az diyen olacak. İstatistiki verileri de sosyal medya üzerinden paylaşacağız" dedi. 

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanıyor!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com