Köşe yazıları

İstanbul'a 4. köprü mü geliyor?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Esin Tümer bugünkü yazısında yeni havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde bahsetti. Tümer, ulaşım yatırımlarına ve ev fiyatlarına dikkat çekti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün planlarının ortaya çıkmaya başladığı günden itibaren İstanbul'un 3. köprü ve 3. havalimanını da eksenine alan kuzeybatı aksında büyük bir değişim, büyük bir gelir ve değer artışı yaşanmaya başladı. Bir başka dinamik ise köprü ve 3. havalimanı bağlantısı. REIDIN ve Doğuş Grubu işbirliğiyle 2015 yılında faaliyete geçen, gayrimenkul profesyonellerini ve ilgilileri kapsamlı referans bilgilerle aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen Zingat.com'un CEO'su Ahmet Kayhan'a göre her iki yatırım İstanbul'un kentsel gelişim sürecinin belirleyicileri. 


İstanbul'un gelişim yönünde bir aks kayması yaşanacak mı? 


Köprüyle birlikte şehrin ana aksının kaydığını göreceğiz. Benzer bir durumu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü zamanında Ataşehir ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile de yaşadık. Aynı etkiyi 3. köprü ile beraber de göreceğiz. Çünkü, 3. köprü tek başına bir proje değil; 3. havalimanı'nı da bağlıyor. Tüm bunların toplamında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü İstanbul'un gelecek 20 yılını değiştirecek. 


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yakın projelerde konut satış fiyatında köprü açılışı ile nasıl bir değişim gözlemlediniz? 


Bağlantı yollarına yakın çevrede özellikle arsa fiyatlarının değer kazandığı bir gerçek. Özellikle Eyüp, Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz ve Çekmeköy'de. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün en büyük etkisinin Sarıyer'in kuzey mahallelerinde olduğunu görüyoruz. Zekeriyaköy, Uskumru köy, Dem ire i köy, Maden mahallerinde köprünün yapılacağı haberi duyulduğundan beri bir hareketlilik söz konusu. Bugün Kilyos'ta bile konut projelerinin yükseldiğini gözlemliyoruz. Bu bölgelerden Zekeriyaköy ve Maden mahallelerinde ağustos ayında bir önceki aya göre bölge ortalamasının üzerinde bir artış gözlemleniyor. Anadolu yakasında ise Sultanbeyli var. 


Yatırımcı firma ve ev almaksatmak isteyen için açıkladığınız yaşamSkor neyi ifade ediyor? 


Ortalama 14 milyon vatandaşımız her sene bir şekilde gayrimenkul ile ilgili bir karar alıyor ve çoğu zaman hayatlarında verdikleri belki de en önemli finansal karar oluyor; yaşamSkor sayesinde ev-işyeri-sosyal yaşam alanı üçgenine göre gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeyle gayrimenkul ile ilgili verilen bu kararların sağlıklı ve akıllı bir şekilde verilmesini sağlamak istiyoruz. yaşamSkor uygulaması Türkiye'de ve dünyada bir ilk. 


'Böyle büyürse daha çok köprü açarız' 


İstanbul için yeni köprüler ve geçişler kaçınılmaz mı olacak? 


Eğer İstanbul bu şekilde büyümeye devam ederse bu kaçınılmaz. 

Özellikle de insanlar çalıştıkları ve yaşadıkları yerleri iki yaka arasına yayarlarsa 4. köprü de kaçınılmaz gibi görünüyor. Üçüncü havalimanı ve köprü arasındaki üçgen gibi benzer bir durumu yaşayabiliriz. Umarım bu uzun yıllar sonra olur. Çünkü insanların yaşadıkları ve çalıştıkları alan, yeni evleri ve işyerleri arasındaki mesafe uzadıkça yaşam kaliteleri düşüyor.



Esin TÜMER/Habertürk