Kent Haberleri

İstanbul’a 5 yeni yağmursuyu tüneli geliyor!

İstanbul’da son yıllarda birbirini ardına köprüler, otoyollar, kavşaklar hizmete alınıyor. Şimdi de Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz ve Eyüp İlçeleri için çapı 4 buçuk metreye varan genişlikte ve toplam 4 km uzunluğunda 5 farklı yağmursuyu tüneli inşa ediliyor.

İstanbul’da son yıllarda birbirini ardına köprüler, otoyollar, kavşaklar hizmete alınıyor. Şimdi de Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz ve Eyüp İlçeleri için çapı 4 buçuk metreye varan genişlikte ve toplam 4 km uzunluğunda 5 farklı yağmursuyu tüneli inşa ediliyor.


İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından son yıllarda atıksu arıtımından, içmesuyu kaynakları teminine, dere ıslahından ar-ge çalışmalarına kadar bir dizi yeni çalışma hizmete alınıyor.


İSKİ şimdi de İstanbul'un 4 büyük ilçesinde eş zamanlı olarak 5 farklı dev yağmursuyu tünelleri inşa ediyor. Proje kapsamında Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz ve Eyüp İlçeleri'nde çapı 2 metre ila 4 buçuk metre arasında değişen toplam 4 bin 26 m uzunluğunda yağmursuyu hattı inşa ediliyor. Proje kapsamında ayrıca Eyüp İlçesi'nde yer alan İslambey Deresi, Beykoz İlçesi'nde yer alan Kozdere ve Beşiktaş İlçesi'nde yer alan Ortaköy Deresi'nin de ıslahı gerçekleştirilecek.



Yer Altında Neler Oluyor


Tamamen kazısız yöntemle inşa edilen proje kapsamında yer altında hummalı bir çalışma yürütülüyor.


TBM tekniğiyle, içerisinden bir kamyonun geçebileceği çapta (4.5 m) dev tüneller inşa ediliyor. Yağmursularını kontrol altına alan, dere ıslahı gerçekleştiren ve atıksu problemlerini çözüme kavuşturan projenin inşası sırasında ise yer üstünde hiçbir şey görünmüyor trafik ve yaşam aynı şekilde seyrine devam ediyor.


Eyüp Sultan Bölgesi'nin altyapı problemi tarihe karışıyor


Hayata geçirilmekte olan proje sayesinde söz konusu ilçelerin yağmursuları tüneller ile kontrol altına alınacak. Sarıyer İlçesi Rumeli Kavağı bölgesinde yaşanan su baskınları ve Eyüp Sultan bölgesinde zaman zaman yaşanan atıksu ve yağmursuyu problemi tamamen çözüme kavuşmuş olacak. Beşiktaş Ortaköy Bölgesi'nin yoğun trafiği sebebiyle daha önce gerçekleştirilemeyen Ortaköy Deresi'nin ıslahı da tünel sayesinde deplase yöntemi kullanılarak yapılacak.


Yaklaşık 64 milyon TL'ye mal olacak ve 2017 yılında tamamlanacak projenin şu ana kadar yaklaşık yüzde 85'i tamamlanmış durumda.




Sabah


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) deniz suyundan içme suyu elde etmek için düğmeye bastı.


Maliyeti 600 milyon TL olan Terkos Deniz Suyu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı projesi için (Çevresel Etki Değerlendirme) süreci başladı.

Vatan Gazetesi'nden Esra Can Sinav'ın haberine göre, 160 bin metrekarelik alan üzerine kurulması düşünülen proje ile denizden alınacak suyun içme suyuna dönüştürülmesi hedefleniyor. Projede deniz suyu arıtma sistemi ve ters osmoz sistemi kurulacak. Bu teknoloji sayesinde, çözeltilerin yüksek basınç altında pompalanmasıyla tuz ve diğer kirlilikleri tutarak suyun arıtılması sağlanacak. Arıtma tesisine her gün 400 bin metreküp deniz suyu girişi olacak ve 200 bin metreküp arıtılmış olarak içme suyu şebekesine bağlanacak. Çıkan 200 bin metreküp su ise Derin Deşarj yöntemi ile tekrar Karadeniz’e verilecek.

 Maliyeti 600 Milyon TL olarak belirlenen proje, Terkos gölüne 1,5 km , Durugöl çayına ise 900 m mesafede inşa edilecek. ÇED onayından sonra 180 iş gününde bitirilmesi planlanan projede 200 kişi çalışacak. Arıtma tesisine kıyıdan 1650 metre açıklıkta 15 metre derinlikte su alma noktaları kurulacak. Su alma noktasından 250 metre uzaklıkta da Karadeniz’e tekrar deşarj edilecek atık su için merkez sistem yerleştirilecek.


Hürriyet