16 / 07 / 2024

İstanbul'da 100 metrekarelik bir evin ortalama maliyeti 5 Milyon TL'ye dayandı!

İstanbul'da 100 metrekarelik bir evin ortalama maliyeti 5 Milyon TL'ye dayandı!

İnşaat maliyetlerindeki artış konut sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Maliyetlerin artması ile inşaat yapmakta zorlanan müteahhitlerin sayısı da her geçen gün artıyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir evin ortalama maliyeti 5 Milyon TL'ye dayandı. 


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


İnşaat maliyetlerindeki artışlar, konut fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Başta demir, beton çimento gibi inşatın en temel malzemelerine gelen zamlar inşaat maliyetlerini yükseltiyor. İnşaat maliyetleri yükseldikçe de konut fiyatları hızla artmaya devam ediyor.

İstanbul'da 100 metrekarelik bir evin ortalalama maliyetinin 5 Milyon TL'ye dayandığını gösteren bir hesaplama ortaya çıktı. Maliyetlerdeki artışla konut fiyatlarını kıyaslayan Youtuber Mesut Çevik satılan konutların da bu fiyatta olduğuna dikkat çekti.

Youtuber Mesut Çevik'ten konuyla ilgili çarpıcı açıklama geldi. Çevik, 'burada oturulur' denilen semtlerdeki 5 milyon TL civarı fiyatlarla satılan 100 metrekare her dairenin aslında maliyetine satıldığını söyledi.  Çevik'in sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşıma vatandaşlardan yorum geldi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mesut Çevik @mesutcevik

Daire karşılığı alınan arsada, arsa sahibine verilen dairenin de maliyeti hesaba katıldığında; İstanbul'da 100M2 bir evin ortalalama maliyeti 5 Milyon TL'e dayanmış durumda.

Bu işin maliyeti, bir de daireleri yapan şirket veya kişinin enflasyondan korunarak kar edebilmesi için %30-60 arası bir karla satması gerekli bu daireleri. Kısacası burada oturulur dediğiniz semtlerdeki 5 milyon TL civarı fiyatlarla satılan 100M2 her daire maliyetine satılıyor gibi düşünün.

 

TÜİK’in rakamları inşaat sektörünü de vurdu! Bundan sonra ne olur?

İnşaat maliyeti 1 yılda tam yüzde 72,78 arttı!

Geri Dön