Ekonomi

İstanbul'da 200 yıl genelev olarak kullanılan binanın yıkımı esnasında tarihi bir keşif yapıldı

İstanbul'un Karaköy semtinde 200 yıl boyunca genelev olarak kullanıldıktan sonra kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımına başlanan binanın altından tarihi bir keşif yapıldı.yüzyıla ait ve son dönemde hamam olarak kullanılmış tarihi eserler bulundu

İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Karaköy semtinde 200 yıl boyunca genelev olarak kullanılan binanın hafriyat temizliği çalışması sırasında 18. yüzyıla ait ve son dönemde hamam olarak kullanılmış tarihi eserler bulundu.

Meşhur Galata Kulesi'nin hemen yakınında bulunan Karaköy'deki 200 yıllık genelevin altından tescilli tarihi eser çıktı. 11 Şubat'ta yıkımına başlanan genelev binalarının hafriyatı kaldırılırken, uzmanlar alt taraftaki bir binanın altından kalıntı fark etti. Yapının 18. yüzyıldan kalma Osmanlı mimarisinin tipik örneği olduğu anlaşıldı. Tarihi binanın Osmanlı'nın son döneminde hamam oalrak kullanıldığı üzerine ise sonradan bina inşa edildiği ortaya çıktı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Hayri Fehmi Yılmaz, çalışmaların sonucunda Osmanlı ve Bizans dönemine ait kalıntılara daha sık rastlanmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

 

"TAM OLARAK NE OLDUĞU TEMİZLİK YAPILDIĞINDA ORTAYA ÇIKACAK"

Hayri Fehmi Yılmaz, yıkımın altından çıkan kalıntı hakkında bilgi vererek, "Burası İstanbul'un en yoğun yerleşime sahip noktalarından biri. Birçok yapı kalıntısı var. Bu kalıntıların üzerinde ve etrafında şekillenen modern yapılar da var. Gördüğüm kadarıyla, 18. yüzyılın  ortalarından bir yapının üzerine modern bir apartman inşa edilmiş. Bu yapı son dönemde hamam olarak kullanılmış olabilir. Ancak üzerindeki modern ekler temizlendiğinde anlamak daha kolay olacak. Bunun dikkatli yapılmasında fayda var çünkü etrafta çok fazla kalıntı mevcut. Üstelik kendisi tescilli olmakla birlikte üzerine modern bir yapı inşa edilmiş bu kalıntının, niteliğini anlamak önemli" şeklinde konuştu.

KAZDIKÇA OSMANLI VE BİZANS'A AİT KASABA KALINTILARI ÇIKACAK

Uzmanlar, yıkım devam ettikçe daha fazla kalıntılara da rastlanacağını ifade ederek, bölgenin yoğun dokusu nedeniyle yıkımı yapılan binanın kaçak olarka inşa edildiğini tahmin ettiklerini söyledi. Kazı çalışmasının bir uzman denetiminde çok dikkatli yapılması gerektğine dikkat çekiliyor. Bölgenin Osmanlı ve Bizans kasabası nedeniyle kazı devam edip aşağıya doğru indikçe Osmanlı ve Bizans'a ait kalıntıların çıkması bekleniyor. Uzmanlar kazı alanında çok eski İstanbullu yapıların olduğunu bu nedenle her aşamanın çok dikkatle takip edilmelisi gerektiğini vurguladı.