28 / 04 / 2024

İstanbul'da 300 bine yakın iş yerinin acil dönüştürülmesi gerekiyor!

İstanbul'da 300 bine yakın iş yerinin acil dönüştürülmesi gerekiyor!

İstanbul’daki çarpık kentleşme ve ticari işletmelerin bulunduğu bölgelerin depreme dayanıksız durumda olması, konutların yanı sıra ticari gayrimenkullerin de bir an önce dönüştürülmesi gerçeğini de ortaya koyuyor.



Olası bir İstanbul depreminde, İstanbul’un ekonomik değerinin yok olacağından bahseden uzmanlar, ticari gayrimenkul dönüşümünün de önemine dikkat çekerek, 300 bine yakın iş yerinin acil dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Uzmanlar tarafından sürekli hatılatılan İstanbul depremi için, kontulardaki kentsel dönüşüm hareketi devam ederken, ticari gayrimenkullerdeki dönüşümün hız kazanması bekleniyor.

300 bine yakın dönüşmeyi bekleyen işyeri olduğuna dikkat çeken Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, İstanbul’un ticari ünitelerinde yapı stoğunun çok büyük bir kısmı depreme dayanamayacağının altını çizdi.  Olası bir depremde ciddi can ve mal kaybı yaşanmasının muhtemel olduğunu belirten Bilgiç, bunun önüne geçmek için ticari gayrimenkulleri dönüştürmeye şimdi başlanılması durumunda en az 20 yılı alacağını açıkladı.

 İstanbul da 300 bine yakın iş yerinin acil dönüştürülmesi gerekiyor!
İSTANBUL'UN O İLÇELERİNDE BİNLERCE YAPI RİSKLİ!

İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki ticari yapı stoğuna dikkat çeken Bilgiç, “Topkapı, Eyüp, Bayrampaşa, Merter gibi bölgeler, İstanbul’un ticaretinin nabzının attığı yerler. Bu bölgelerdeki ticari yapı stoğuna baktığımızda miladını doldurmuş binlerce ticarethane olduğunu görüyoruz” diyerek  Deprem haricinde de ihtiyaçlara cevap verecek şekilde mevcut stokların yenilenmesinin önemine dikkat çekti.

 Bilgiç, eski ve yüksek yapılar da yine ciddi can güvenliği tehdidi oluşturduğuna dikkat çekerek, dönüşümü sadece konut olarak düşünsek de, öncelikli olarak işyeri güvenliklerinin de sağlanmasının önemine değindi. 

 İstanbul da 300 bine yakın iş yerinin acil dönüştürülmesi gerekiyor!

ACİL EYLEM PLANI ŞART!

Eski ticarethanelerin depreme karşı dayanıklılığının yanı sıra, olası bir afette, yangın söndürme, havalandırma gibi eksiklikleri olduğunun altını çizen Bilgiç, “İstanbul’da beklenen deprem gerçekleştiğinde araç giriş çıkışları dahi yapılamayacak derecede çarpık kentleşme var. İşyerlerinde milyonlarca insanın can güvenliği için acil eylem planlarının yapılması gerekiyor” dedi.

Pendik'te kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında tam 5 bin bina yıkıldı!

Ataşehir'de kentsel dönüşüm risk değerlendirme bürosuyla hızlanacak!

Geri Dön