İstanbul'da 42 bin bina yıkılacak!
İstanbul'un 6 ilçesinde 146 bin binadan 42 bininin yıkılacağı ve yalnızca bu binalarda 776 bin kişi yaşıdığı belirlendi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, depreme hazırlık çalışmalarını "Bilgi Notları" adlı kitapçık ile kamuoyuna duyurdu. Kitapçıkta, şu ana kadar tüm deprem çalışmalarına toplam 1 milyar 19 milyon TL harcandığı kaydedildi. İBB ile Japonya Uluslararası İşbirligi Ajansı'nın (JICA) hazırladığı Deprem Risk Analiz Çalışmasının ilk sonuçlarının da aktarıldığı kitapçıkta, 2 milyon 587 bin kişinin yaşadığı 6 ilçede büyük risk olduğu kayda geçti. Deprem öncesi ve sonrası çalışmaların aktarıldığı kotlarda şu ifadelere yer verildi: 'İstanbul'da Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Bahçelievler, Güngören ve Bayrampaşa'da yapılan çalışmalarda 146 bin 987 binadan 42 bin SOO'ünün riskli olduğu saptandı. Bu ilçelerden Bahçelievler'de 20 bin 424 binadan 15 bininin riskli olduğu görüldü. Buna göre, 6 ilçede yaşayan 2 milyon 587 bin kişiden 776 bin kişinin de riskli binalarda yaşadığı ortaya çıktı.
Tsunani riski de var
İstanbul'da en kötü deprem senaryosuna göre oluşacak tsunami tehlikesinin de aktarıldığı kitapçıkta, Marmara Denizi altında oluşacak heyelana bağlı olarak meydana gelebilecek tehlikeler de aktarıldı. Buna göre İstanbul kıyılarında oluşması olası en büyük dalga yüksekliği 5.56 metre. Kitapçığa göre sayısı 9 olan deprem izleme ve kayıt istasyonu 18 e çıkarıldı. Başbakanlık, valilik, belediye birimleri arasında 119 telefonlu uydu ha¬berleşme şebekesi kuruldu. Valilik, belediye ve emniyet birimleri arasında AKOM merkezli haberleşmenin yedekliğini sağlamak için 195 km'lik fiber optik ağ kuruldu. Belediye binaları, itfaiye, Tuzla Şifa Hastanesi, Sahil Sineması ve Pasajına 60 milyon harcandı.
'İşimiz Allah'a kaldı'
■ Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi 11 yıldan beri hedefe yönelik çalışmalar yapmadı. Bir master planı üretildi ancak ona bile uyulmadı. Kentsel Dönüşüm Projesi çıkardılar. Sağda solda bazı binalar yapmayı kentsel dönüşüm şekliyle değerlendirdiler. Bu çok yalmş ve İstanbul'un vizyonuna uygun değil. İBB bütün bu projeler için çok fazla para harcadı. Yeni yapılan binalar sağlam ancak hemen yanlarındaki binaların Dökmeyeceği ne malum. Binaların güçlendirilmesi bir kentleşme sorunudur. Buna yönelik master planı yapılmasına rağmen uygulama olmadı. Üst üste raporlar hazırlıyorlar. Ben açıkçası artık rapor üretmekten bıktim. Sürekli olarak depremle ilgili raporlar hazırlıyoruz. Ancak raporun gereklerini yapmıyoruz. Bu artiş bir alışkanlık haline geldi. Üniversiteler de sürekli olarak raporlar üretmeye başladı. Ama uygulamaya yönelik çalışmalardan kaçıyorlar. Yani işimiz Allah'a kaldı. Çözüm bekleyenlerin de canları sıkılmaya başladı."
Vatan