28 / 04 / 2024

İstanbul'da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

İstanbul'da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

Maliye, konut sahiplerinin kapısını çalmak için hazırlıkları başlattı. Açıklanan rakamlara göre, airbnb'ye kayıtlı İstanbul’da 50 bin, Antalya’da 30 bin 350, İzmir’de 11 bin 400 ve Bodrum’da da 7 bin 150 gayrimenkul yer alıyor. 



Turizmcilerin gelir kaybı şikayetlerine konu olan günlük kiralık konut sayıları hızla yükseliş gösteriyor. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un açıkladığı üzere günlük kiralık konutların kayıt altına alınması için çalışmalar sürerken, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin verilerine göre airbnbcom'a kayıtlı İstanbul'da 50 bin, Antalya'da 30 bin 350, İzmir'de 11 bin 400 ve Bodrum'da da 7 bin 150 mülk yer alıyor. 

Kira yükselişine getirilen yüzde 25 sınırı ile kısa vadeli kiralamaya daha çok yönelen mülk sahipleri bu kapsamda önemli bir pazarlama avantajı sunan platformlara yönelirken, Maliye de bu platformları vergi denetimi için yakın takibe almak için hazırlığa başladı. 

İstanbul da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

Sözcü Gazetesi'nden Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre; Vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, bu tarz kısa süreli ve düzenli kiralama işlemlerinin ticari faaliyet şeklinde değerlendirildiğinin ve tıpkı bir konaklama tesisi gibi vergiye tabii olduğunun altını çizdi. 

Mahmut Aydoğmuş, ev sahiplerine seslenerek, "Maliye her an kapınızı çalabilir" dedi ve Airbnb üzerinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ticari kazanç şeklinde değerlendirilmesine ve Katma Değer Vergisi'ne tabi olması gerektiğine dikkat çekti. 

Bakan Ersoy'un açıklamasını işaret ederek, sene onuna kadar konu özelinde düzenleme yapılabileceğinin altını çizen Aydoğmuş, Gecelik veya kısa süreli konaklama yerlerinin sertifikalandırılması ile artık konaklama vergisi de alınabilir açıklamasında bulundu. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından 6 aydan kısa kiralamaların ‘Basit Konaklama Belgesi' ile resmiyet altına alınacağını duyurmuştu. 

İstanbul da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

Yabancılara konut satışında bulunan Antalya'da, günlük konut veya oda kiralama şirketi Airbnb'ye kayıtlı 30 bin 500 konut yer alıyor. SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği üzere özellikle Alanya'da Ruslar, yine ülkelerine yönelik pansiyonculuk gerçekleştiriliyor. 

Bu çerçevede bazı Rusların söz konusu platform ya da kurdukları  Whatsapp ve Telegram grupları üzerinden kiralama gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Alanya'da Rusların kaçak emlakçılık ve pansiyonculuk yaptığı ile ilgili şikayetler ise hala sürüyor. 

THY Emlak Konut Arnavutköy kuraları çekildi mi? Yenişehir Evleri 1+1, 2+1, 3+1 konut isim listesi belli oldu mu?

Belgesiyle başvuran hemen yararlanıyor! En az 550 TL yardım ödemesinin detayları çıktı! Devlet peş peşe destek veriyor..

Benzin, motorin ve LPG'de yeni zam var mı? Sürücüler güncel fiyatlar açıklandı! Salı günü değişecek!


 


Geri Dön