Kent Haberleri

İstanbul'da 6 bin 857 yüksek riskli bina var! Konutu yatırım gören anlayış değişmeli! 

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü dolayısıyla megakentteki yapı stokuna dikkat çekti ve önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...

17 Ağustos 1999'da yaşanan gelen depremin üzerinden 25 sene geçti. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin olduğu 7.4 büyüklüğündeki depremde en az 18 bin 700 kişi hayatını kaybetti ve 48 bin kişi de yaralandı. Geçen sene 6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin sonuçları da yine depreme ilişkin hazırlıkların yetersizliğini ortaya çıkardı. 

6 Şubat depremlerinin ardından olası İstanbul depremi ile ilgili tedirginlik yeniden başladı ve büyük deprem gündem oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, megakentte yapılanları, yapılamayanları ve yapılması gerekenler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

YÜKSEK RİSKLİ 6857 BİNA BULUNUYOR

Cumhuriyet Gazetesi'nden Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre; İstanbul’un, içinde 7 milyon bağımsız birim bulunan 1.2 milyon binadan meydana gelen yapı stokunun 800 bininin 2000'den önce inşa edilen binalardan oluştuğunu aktaran İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, olası bir İstanbul depreminde en az 200 bin binanın büyük risk altında olduğuna dikkat çekti. 

Murat Yün, söz konusu açıklamasında İstanbul Teknik Üniversitesi ile üretilen ortak projeyle, 2020 senesinde hızlı tarama sistemini başlattıklarının altını çizdi ve şunları söyledi:

"Durumun ciddiyetini kapı kapı gezip anlatarak şu ana kadar 35 bin binada tarama yaptık. İlk etapta 318, ikinci etapta 1238 ve Temmuzda tamamlanan üçüncü etapta 5301 bina olacak şekilde toplamda riskli durumda 53 bin bağımsız daireden meydana gelen 6857 bina tespit ettik ve bunların tahliyesi için çalışmalara başladık." 

Yün, deprem konusunda tüm bileşenlerin işbirliği yapması gerektiğini de dile getirdi ve siyasi iktidarın bu konuda bütüncül ve partilerüstü bir pozisyon alması gerektiğine vurgu yaptı. 

VATANDAŞIN 1 AYLIK MAAŞI 1 METREKARE İNŞAAT MASRAFINI BİLE KARŞILAYAMIYOR 

“Depreme dirençli İstanbul” için hızlı bir dönüşümün zorunluluğunu da işaret eden Murat Yün, en temel sorunun konut politikası olmaması olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Sosyal devlet, yurttaşın ‘Nasıl barınacağız?’ sorusunu cevaplamak zorunda. Sadece İstanbul için değil, ülke genelinde geçerli olacak konut yasası gerekli. Bu yasa, barınma hakkı merkezli olmalı. Şu an asgari ücretle geçinen vatandaşlar, bir aylık maaşları ile 1 metrekare inşaat masrafını bile karşılayamıyor. Konutu yatırım gören anlayışı bırakmak zorundayız."

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, bunun Avrupada örnekleri olduğunu belirtti. 

"Barselona’da iki yıldan uzun süre satış amacı ile boş bırakılan konutların yerel yönetim tarafından satın alınıp düşük maliyetli kiralık sosyal konut olarak kiralanması düzenlemesi mevcuttur. Fransa’da iki yıldan uzun süre boş kalan konutların vergisi kira değerinin yüzde 12,5’inden başlayarak, her geçen yıl bu oranda artırılmaktadır. İskoçya’da ise yerel yönetimler, 1 yıldan uzun süre boş kalan konutların emlak vergisini yüzde 200 oranında ihtiyari olarak artırma yetkisine sahiptir" diye konuşan Yün, Türkiye'deki yasa kapsamında ikinci ve üçüncü konutlar için bu gibi vergilendirme yapılması gerektiğine, buradan elde edilecek gelirin de alım gücü düşük yurttaşların barınma ihtiyacının karşılanmasında kullanılması gerektiğine dikkat çekti. 

17 Ağustos 2024 güncel akaryakıt fiyatları! Benzin, mazot ve LPG'de zam ya da indirim var mı?

Emlak balonu patladı mı? Kelepir fiyatına konut satılıyor, ama alan yok!

Altın dur durak bilmiyor! Resmen uçuşa geçti: Gram altın, çeyrek altın bugün kaç TL? 17 Ağustos altın fiyatları!