Kent Haberleri

İstanbul'da 7.3'ten büyük bir depremin olasılığı açıklandı! 3 deprem bilimciden çarpıcı açıklamalar!

Deprem uzmanları Türkiye'deki deprem riskli bölgeler için uyarılarını sık sık yeniliyor. Bu doğrultuda, beklenen büyük İstanbul depremi de sık sık gündem oluyor. 3 deprem bilimciden çarpıcı açıklamalar geldi.  Dr

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün son 30 senede İstanbul'da 7 ve üzeri deprem olma olasılığını yüzde 64 şeklinde açıklamasının ardından, 3 deprem bilimci Öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Prof. Dr. Şerif Barış'tan son dakika açıklamaları peş peşe geldi. 

Türkiye'yi yasa boğan, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara sebep oldu. Bu felaketin ardından Türkiye'deki deprem riskli bölgeler sık sık gündeme geliyor. 

Deprem uzmanları da riskli bölgeler için sık sık uyarılarda bulunuyor. 

İstanbul'da 7.3'ten büyük bir depremin olasılığı açıklandı! 3 deprem bilimciden çarpıcı açıklamalar!

Halk TV'de yer alan haber egöre; geçtiğimiz gün Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğuna dikkat çekerek, depreme dirençli şehirler için yapılması gereken çalışmaları anımsattı. 

Naci Görür'ün bu açıklamasının ardından yer bilimciler İstanbul depremi ve olasılığını yeniden tartışmaya açtı. 

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu söz konusu açıklamasında, "1999'da yapılan olasılık temelli bir araştırmaya göre "önümüzdeki 30 yıl içinde Istanbul'da büyük bir deprem olma ihtimali yüzde 64" denmişti ifadelerini kullandı ve hala bu olasılık hesabının kullanılmasının doğru olmadığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, analizin yenilenmesi gerektiğiniz vurgulayarak, "Çünkü son 25 yılda yeni depremler oldu ve olasılık değişti" değerlendirmesinde bulundu. 

İstanbul'da 7.3'ten büyük bir depremin olasılığı açıklandı! 3 deprem bilimciden çarpıcı açıklamalar!

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak da Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu'nun görüşüne destek verdi ve "Hocam yeniledik. Takan yok varsa yoksa tek fay" açıklamasında bulundu. 

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Şerif Barış Gökçeoğlu'nun açıklamasına karşılık olarak, "Analizler yenilendi zaten. Tom Parsons 2004'te 2000'deki yayınını günceledi. Murru vd. ise Marmara Bölgesi için çok daha ayrıntılı bir analizi 2016'da yayınladı" yanıtını verdi. 

Barış, İstanbul için deprem olasılığının 30 senede yüzde 48 şeklinde açıklandığının altını çizdi. 

NACİ GÖRÜR NELER DEDİ? 

Prof. Dr. Naci Görür, Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen ve teması 'Toplum ve Afet Risk Yönetimi' olan seminerde "1999 yılından bu yana 30 yıl içinde her an olmak üzere İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığı yüzde 64 olduğu biliniyor. Bu 2029 yılına kadar bir süre demek" açıklamasında bulundu ve bu tahminin 15 yıl artı ya da eksi şeklinde belirtildiğini dile getirdi.

Görür, açıklamasında en iyi ihtimalle 2044'e kadar vakit olduğunu belirterek, "Bir Afet Bakanlığı kurulabilirse ve iyi de bir bütçesi olursa ülke çapında önemli bir gelişme olacaktır" açıklamasında bulundu. 

İstanbul'da ilk evini alacaklara yeni kampanya müjdesi! Yenişehir Evleri'nde 7500 lira taksitle ev sahibi olma imkanı

Mazot ve gübre destek ödemesi hesaplara yattı mı? Ziraat Bankası mazot gübre destek ödemesi nasıl sorgulanır? 

Milyonlarca çiftçiye son dakika Mayıs 2023 müjdesi! Herkes hemen hesaplarını hesabını kontrol etsin!