İstanbul'da aidatlar cep yakıyor!
İstanbul’da site sakinlerinin ödediği aidatlar cep yakıyor. Aidat ücretleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 12 arttı. Bazı konut projelerinde aidatlar 3 bin 500 TL'lere kadar çıkıyor.
Ülkemizde son yıllarda zengin sosyal donatılı konut projelerine ilgi arttı. Markalı konut projelerinde yaşamanın ise faturası ağır. Pandemi döneminde spor salonu, hamam, sauna gibi donatılar kullanılamazken, yapılan aidat zamları cep yakıyor. Ev alırken ya da kiralarken aidatların da araştırılması gerekiyor çünkü markalı konut projelerinde aidat ücretleri 3 bin 500 TL'lere kadar çıkabiliyor.
Ev almadan öğrenin
Ev satın alırken aidat miktarlarını göz ardı etmemeniz gerekiyor. Satın aldığınız evin, aidat yükünü hesaplamanız gerekiyor. Bu aidat miktarı evde kendiniz oturduğunuz takdirde, sizin ödemeniz gereken önemli bir yük haline gelecek. Aynı zamanda evinizi / dükkanınızı kiralamak isteyenler bu aidat değerlerini mutlaka değerlendirecek.
En yüksek aidat Şişli'de
Eva Gayrimenkul Değerleme tarafındana açıklanan raporda, 100 metrekarelik daire için ortalama aylık aidat tutarı en yüksek fiyat 945 TL ile Şişli'de ödeniyor. Şişli'yi 935 TL ile Beşiktaş, 553 TL ile Kağıthane, 524 TL ile Üsküdar, 495 TL ile Sariyer takip ediyor. Aidatların en düşük olduğu ilçeler ise 55 TL ile Fatih, 144 TL ile Silivri, 213 TL ile Beylikdüzü, 226 TL ile Büyükçekmece, 235 TL ile Arnavutköy olarak açıklandı.
3.500 TL'ye kadar çıkıyor
Markalı konut projelerinde ise aidat ücretlerine bakıldığında en yüksek aidat bedelleri yine 100 metrekare bir ev için Beşiktaş Büyükdere aksında 3 bin 500 TL ile ilk sırada. Bunu 3 bin lira ile Şişli, 1.700 lira ile Fulya, 1.600 lira ile Maslak, 1.200 lira ile Zeytinburnu Bakırköy sahil hattı izliyor.
Pandemi de yine arttı
Pandemi süresi boyunca sosyal tesisler alınan önlemler kapsamında uzun süre kapalı halde kaldı. Hamam, sauna, havuz, spor salonu gibi alanlar kapanınca bunun giderlere yansıması ve aidatların düşmesi bekleniyordu. Ancak tam tersi oldu. Hem salgına karşı alınan önlemler, (ek temizlik, ilaçlama, belli noktalara dezenfektan yerleştirilmesi gibi) hem de personel giderleri gerekçe gösterilerek fiyatlar artırıldı.
Aidat hangi durumda ödenmez?
Apartman sakinlerinin her ay apartman aidatını ödemesi gerekiyor. Eğer kat malikleri apartman aidatını ödemezse Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenen gecikme zammını ödemek zorunda. Gecikme zammına rağmen aidatlar ödenmezse dava açılabiliyor ve akabinde icra takibi başlatılabiliyor.
Apartman Aidat Kanunu
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde apartman aidat kanunu açıklanıyor.
Madde 20 – Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! O ödemelere zam geldi!