Sektörel

İstanbul'da arsa üretimi zorlaşıyor, rekor artış yüzde 1.919 ile Beykoz'da!

Gayrimenkul sektöründe faaliyet i gösteren şirketlerin en büyük şikayetleri, özellikle İstanbul’da arsa üretiminde zorlanmaları oluyor

Bu konuda da inşaatçıların bekledikleri, hem kentsel dönüşüm projelerinin devreye alınması hem de 2B kapsamında arazilerle ilgili konuların netleşmesi oluyor.

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, inşaat sektörünün çok iyi gittiğini ancak, özellikle arsa bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Sektörün en büyük sorununun bu olduğunu ifade eden Karadeniz, “Sektörün en önemli sorunu imar problemi olmayan nitelikli konumda arsaların üretiminin çok zor olmasıdır. Bu sorun kentsel dönüşüm yasası ile belirli oranda çözülecek diye düşünüyoruz. Bir diğer sorun ise sektördeki bilinçsiz, eğitimsiz ve finans gücü zayıf yatırımcıların oluşturduğu risklerdir. Bu riskler tüm sektörü olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm hızlanmalı
Paşa Karadeniz, “Bir an önce kentsel dönüşüm yasasının çıkması ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan tüm binaların yıkılıp sağlam binaların yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu konu çok acil şekilde ele alınmalı ve insanların hayatlarını tehlike altında yaşamalarına bir son verilmelidir. Kentsel dönüşüm ile yakından ilgileniyoruz ve bu konu da teklifler veriyoruz. Özellikle Bakırköy- Bahçelievler-Zeytinburnu bölgesi ile ilgileniyoruz.”

Talebi askıya aldılar
Karadeniz, şöyle devam etti: “Global kriz mortgage krizi olarak da ele alındığında Avrupa ve Amerikan da inşaat sektörü ciddi olarak gerilemiştir. Ülkemiz de mortgage derinliğinin fazla olmaması dolayısı ile kriz teğet geçmiş, aynı zamanda da krizi derinden yaşamadan tecrübe etme şansını bizlere sunmuştur. İnşaat sektörünün gelişimi hızla devam ederken ülkemize yatırım yapma potansiyeli olan yabana yatırımcılar krizden etkilenerek bir müddet bu yatırımlarını askıya almışlardır. Yerli yatırımcının ülke ekonomisine olan güveni ve ülkemizdeki konut açığı inşaat sektörünün yoluna hız kesmeden devam etmesini sağladı.”

Sektörün istihdamı 1.9 milyon kişiye ulaştı

2011’de inşaat sektörü yüzde 10.6 büyürken, alınan yapı ruhsatı sayısı 74.116 oldu. Gayrimenkul sektörünün 2011 yılına dair bazı bilgiler veren Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, şunları söyledi: “Kullandırılan konut kredilerin de yüzde 35 civarında bir artış sağlandı. İMKB’de işlem gören GYO sayısı 22, piyasa değeri 11.7 milyar TL oldu. Yabancılara 2 milyar dolarlık gayrimenkul satıldı. 2011 sonun da konut kredileri stoku 75 milyar TL seviyelerine geldi. 2012 yılında ise inşaat sektörünün 2011’e göre daha fazla büyüme gerçekleştireceğini düşünüyorum. Bunda en önemli etkenlerden biri kentsel dönüşüm yasası diğeri ise mütekabiliyetin kalkması olacaktır. Türkiye’de gayrimenkul varlık fiyatlan seviyesi ve finansal kurumların taşıdıkları yükümlülükler itibari ile balon riski öngörülmüyor. İnşaat sektörü Ülke ekonomisinin can damarlarından biridir. Bu yıl itibari ile istihdam sağlayan inşaat sektörü, cari açığı büyütmeden büyüyen ve girdileri yaklaşık yüzde 100 Türk malı olan tek sektör olarak da ön plana çıkıyor.”

3’üncü köprü, arsa satışlarını patlattı
Bir internet sitesinin araştırmasına göre arsa satışlarına ilişkin verilerinde dikkat çeken bir diğer gösterge ise, İstanbul’da 2010 yılına göre arsa satışları en çok artış gösteren beş ilçe oldu. İstanbul Boğazı’na yapılacak 3’üncü Köprü’nün güzergahı ile ilgili, güzergâh üzerinde yer alması beklenen ilçelerdeki arsa satışlarında 2011 yılında önemli artışlar yaşandı. 2010 yılına göre arsa satışları en çok artış kaydeden ilçelerin başında yüzde bin 919 değişimle Beykoz geldi. Yüzde 687 artış ile ikinci sırada yer alan Pendik’i diğer bir gözde Sultanbeyli yüzde 515, Sultanbeyli’yi yüzde 338 ile Tuzla ve yüzde 228 ile Kanal İstanbul ve İki Yeni Şehir projelerinin açıklanması ile birlikte arsa satışları patlayan Amavutköy takip etti.

Araştırmaya göre, Türkiye genelindeki arsa satışları adet bazında 2010 yılına göre yüzde 123 oranında artış kaydetti. 2011’de Türkiye genelinde metrekare bazında satışların yüzde 35 artarken, arsaların ortalama fiyatları yüzde 6 oranında azalarak 90 bin TL’den 85 bin TL’ye geriledi. Üç büyük şehirde gerçekleşen arsa satışlarında, adet bazında en çok arsanın satıldığı il  İstanbul oldu. 2011 yılında bir önceki seneye oranla satışların yüzde 87 arttığı İstanbul’da, metrekare bazında yüzde 59 oranında yükseliş yaşandı. Ortalama fiyat ise yüzde 9’luk düşüşle 110 bin TL’den 100 bin TL’ye geriledi. İstanbul’da arsa satışlarının düştüğü ilçeler de bulunuyor. Ard arda birçok inşaat şirketinin konut projesi için düğmeye bastığı Esenyurt düşüş olan ilçelerin başında geliyor. Bu bölgeyi ise Küçükçekmece-Avcılar hattındaki bölge takip ediyor. En çok düşüş yüzde 69’la Esenyurt’ta yaşanırken, Küçükçekmece yüzde 25 ile bu ilçeyi takip etti.

Körfez ülkelerinden talep artıyor
Tüm Mühendis ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Remzi Kozal ise, “Özellikle körfez ülkeleri başta olmak üzere yabancıların Türkiye’de emlak edinme istekleri de emlağın yanı sıra Türkiye ekonomisine de artı değerler katacaktır. Doğal olarak emlak konusundaki en büyük talebi de İstanbul alıyor. Bu açıdan baktığımızda, İstanbul’un yeniden yapılandırılması çok önemlidir. Aynı zamanda Önemli bir fırsattır. İstanbul için düşünülen Kanal Projesi ve Yeni şehirlerin oluşturulması projesi bu trendlerle birlikte çok daha önemli ve stratejik yatırımlar haline geliyor” diye konuştu.

Mert Temizkan/Hürriyet