Kent Haberleri

İstanbul'da aynı yılda 7’den büyük iki ayrı deprem olacak! Deprem uzmanından korkutan son dakika açıklaması!

Deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. İşte o açıklamalar... Dr

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen “Hastane Öncesi Acil Tıp” sempozyumunda önemli açıklamalarda bulundu. 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, depreme karşı büyük bilinç oluşurken, İstanbul'da beklenen depreme karşı da hazırlıklara hız kazandırıldı. 7,1 milyon bağımsız bölümün yer aldığı İstanbul'da, şu an 1.2 milyon acil dönüşmesi gereken 230 bin konut bulunuyor.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen büyük İstanbul depreminin yalnızca bölgesel ya da ulusal ölçekte değil, kıtalararası, hatta küresel boyutta bir probleme neden olacağına dikkat çekti. 

İstanbul'da aynı yılda 7’den büyük iki ayrı deprem olacak! Deprem uzmanınından korkutan son dakika açıklaması!

Haber7'de yer alan habere göre; deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’nin depremselliği, beklenen büyük İstanbul depremi ve bu konuda alınması gereken tedbirler ile ilgili önemli uyarılar da yaptı. 

İstanbul'da bir değil iki büyük depremin beklendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Üstelik bu iki depremin aynı yıl içinde olmasını öngörüyoruz. Bu nedenle yaşanacak bu olay, sadece kentsel, bölgesel veya ulusal değil, kıtalararası, hatta küresel boyutta bir sorun teşkil edebilir. Çünkü Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 30 kadarı tek başına İstanbul’da" dedi ve Türkiye'nin İstanbul'a bakamayacağını, bu sebeple her saniyenin bu konuya harcanması gerektiğini dile getirdi. 

İlk oturum olan “İstanbul’a Deprem” oturumunda konuşmacı olarak bulunan Şükrü Ersoy, yaptığı açıklamasında "17 Ağustos 1999 depremi yaşandığında bu tarihi depremle ilgili çalışmalar konusunda milat saydık. Aradan 24 yıl geçti, şimdi de 6 Şubat 2023 tarihini milat sayıyoruz" dedi ve beklenen büyük depreme bu şekilde hazırlanılırsa sonuçlarının geri dönülmez boyutlarda olacağına dikkat çekti. 

"Türkiye; Afrika, Anadolu, Arabistan ve Avrasya plakalarının birbiriyle temasta olduğu, birbirine çarptığı bir nokta. Bu nedenle ‘Deprem olmayacak’ demek çok büyük bir yanlış. Türkiye’de her an her yere deprem olabilir" açıklamasında bulunan Ersoy, önemli olanın zararların azaltılması olduğuna vurgu yaptı. 

İstanbul'da aynı yılda 7’den büyük iki ayrı deprem olacak! Deprem uzmanınından korkutan son dakika açıklaması!

Türkiye deprem haritasında 1995 yılında 150 farklı fay ve fay zonunun gösterildiğine, 2012 yılında bunun 500'e yaklaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, fay sayısının artmadığını, daha önce tespit edilmemiş fayların keşfedildiğini aktararak, bugünkü teknolojiyle depremin nokta atışı yerini ve saati saatine zamanının bilinmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Ersoy ayrıca Türkiye’de olabilecek en büyük depremin, Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğünde olduğuna vurgu yaptı ve Türkiye’yi etkileyebilecek en büyük depremlerin ise Girit adasının güneyinden geçen, “Hellen yayı” adı verilen fayda, 9 büyüklüğünde ya da daha fazla olabileceğinin altını çizdi. 

6 Şubat depremleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ersoy, "6 Şubat’ta Arabistan Levhası, yaklaşık 1000 yıllık sürede yapması gereken hareketi yaptı. Bu hareketler tüm Türkiye’deki fayları etkiledi. Dikkat ederseniz 6 Şubat’tan bu yana orada burada küçük küçük depremler duyuyoruz" dedi ve Hatay ile Antakya'daki ayakta kalan binaların yorgun ve yıpranmış olduğunu belirtti. 

"Bugün bana ‘Hocam ne dediyseniz hepsi çıktı’ diyorlar. Hep söyledik, hep söylüyoruz da ne oluyor? Artık bir şeylerin yapılması lazım" diye konuşan Ersoy, yapı stoğunun acilen güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

İSTANBUL'DA AYNI YIL İKİ BÜYÜK DEPREM OLACAK

Açıklamasında "Marmara’ya baktığımızda doğu uçta 1999 Gölcük depremini, batıya baktığımızda 1912 Mürefte-Şarköy depremini görüyoruz. Ortada bir boşluk var. Burada deprem olacağını, hem de büyük bir deprem olacağını görmek için uzman olmaya gerek yok. Tespitlere göre bu bölgede Richter ölçeğine göre 7’den büyük iki ayrı deprem olması kuvvetle muhtemel" ifadelerine yer veren Prof. Dr. Ersoy, bu iki depremin aynı yıl içinde olacağına dikkat çekti. 

İstanbul’daki gökdelenlerin henüz ciddi bir deprem sınavı vermediğini vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Eğer bu gökdelenlerin zemini sorunluysa bu binalar büyük tehlike yaratır. Binayı zemine tutturmak ve doğru ruhsat çok önemli" dedi ve kentsel dönüşümü hızlandırmak, elimizi çabuk tutmak zorunda olduğumuza dikkat çekti. 

Deprem bölgesinde konutta arz talep dengesizliği kiraları uçurdu!

ABD'de tüm Tesla Model 3 araçlara vergi teşviki!

Bakan maaşları nasıl hesaplanır 2023? Bakanlar ne kadar maaş alıyor? O rakamlar tek tek hesaplandı!