İstanbul'da az katlı evlere talep artıyor!
Türkiye'de yaşanan peş peşe depremler ve Elazığ depremi sonrasında meydana gelen yıkım, yapıların depreme göre inşa edilip edilmediği konusunu gündeme getirdi. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konut talebinin arttığını belirtti...
Son dönemde Türkiye'de meydana gelen depremler vatandaşın konut alımında tercihlerinin değişmesine sebep oldu. “Yaş ve kat” kriteri fiyatın önüne geçti ve 7 yaş ve altındaki az katlı binalara talepte yüzde 35 artış yaşandı.
Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, depremler, güvenli bina ve bölge arayışının yanı sıra az katlı ev talebini de artırdı. Az katlı evlere olan talebin son 1 yılda yüzde 30 arttığını belirten Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, "Satın alım veya kiralamalarda en çok 7 yaş ve altındaki binalar tercih edilmeye başlandı. Deprem konusunda risk içeren İstanbul ilçelerinde 7 yaşın üstündeki binalar fazla talep görmüyor. İlgi 7 yıl ve altındaki binalarda ise patlamış durumda. Binanın yaşının ardından en çok ilgi ise binadaki kat sayısına yönelik. Yani artık 'yaş ve kat' kriterleri neredeyse fiyatın da önüne geçti" diye konuştu.
Zemin katlı evlerin olduğu bölgeler hareketlendi
Bölgesel anlamda fay hattının nispeten uzağında olan İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ciddi bir hareketlilik olduğuna dikkat çeken Taş, "Zemin avantajı ve az katlı evlerin yoğunlaştığı bölgelerden Çekmeköy başta olmak üzere, İstanbul'un Kuzey kesimi, Kartal'ın üst bölgeleri, Maltepe ve Ömerli bölgelerinde kiralık konut talebi artıyor. Çekmeköy bölgesinde kiralamalardaki artış yüzde 25" açıklamalarında bulundu.
Fiyatlarda yüzde 15, yüzde 20 artış yaşandı
Elazığ ve Manisa'da yaşanan depremlerden sonra insanların ev aramaya başladığını vurgulayan Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "99 depreminden önce yapılan binalardaki konutlar veya oturduğu konuttan sağlamlık açısından emin olamayan kimseler yeni bir eve taşınmak istiyor. Düşük katlı ve yaşı genç binalara da talep arttı. Özellikle Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi merkezi semtlerde talep daha fazla" şeklinde konuştu. Aşa, özellikle Elazığ depreminden sonra hem kiralık hem de satılık fiyatlarında yüzde 15-20 artış yaşandığına dikkat çekti.
Satışları yüzde 50 artan kurumlar var
DEKAR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, az katlı bahçeli ev konseptindeki tecrübelerin belirterek, "Dekar olarak özellikle az katlı bahçeli ev konseptli projeler hayata geçiriyoruz. Vatandaşın her zaman bu tarz projelere ilgisi yoğun. Ancak son aylarda arka arkaya yaşanan depremlerden sonra talepte ciddi artış oldu. Deprem sonrasındaki gün satış ofisimiz tıklım tıklım doldu. Satışlarımız da yüzde 50 arttı diyebilirim" diye konuştu.
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, arazileri belirlerlen, zemini sağlam ve depreme uygun bölgelerde olmasına azami özen gösterip dikkat ettiklerini belirtti ve "Son olarak Çekmeköy'den örnek verebilirim. Çekmeköy, sırf deprem endişesinden kaynaklı olarak yoğun ilgi gören ve sürekli gelişen bir ilçe. Aynı zamanda şehrin en sağlam zeminine de sahip ilçelerinden. Biz de bu anlamda örnek bir projenin tüm hazırlıklarını tamamladık. Az katlı mimarinin doğayla buluştuğu Çekmeköy, deprem güvenliği anlamında da örnek bir proje olacak" açıklamalarında bulundu.
Radye temel sistemiyle yapılmış binalara talep fazla
İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, "Çevrede depremlerin artması, hükümet ve belediyelerin depremle ilgili görüş ve aksiyonları vatandaşı da arayışa itti. 1999 depremi sonrası yapılan, tercihen az katlı, radye temel sistemi ile yapılmış binalara talep arttı. Çoğunlukla satılık, bütçeleri elvermediği takdirde kiralık olarak arayışlar çoğaldı. Faiz indirimlerinin ardından kredilerin hareketlenmesi sonucu inşaat sektöründe talebin artması, satılık ve özellikle kiralık fiyatların yükselmesine neden oldu" şeklinde konuştu.
Deprem ev kiralarını da vurdu!
Deprem sonrası ev fiyatları ne oldu?
Konut satışları 2020'de yeniden yükselişe geçecek!