Sektörel

İstanbul'da az katlı ve genç binalara ilgi artıyor!

Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan asrın felaketi olarak belirtilen depremlerden sonra, İstanbul'da az katlı ve genç binalara ilginin arttığını söyleyerek, önemli açıklamalar yaptı. İşte detaylar...İstanbul'un risk haritası doğrultusunda gayrimenkul sektöründe bazı bölgelere yönelik ilgi artarken, özellikle az katlı ve villa tarzı konutlarda talepte de artış yaşanıyor

10 şehri kapsayan deprem felaketinden sonra dikkatler uzmanların senelerdir uyarı yaptığı İstanbul’a çevrildi. İstanbul'un risk haritası doğrultusunda gayrimenkul sektöründe bazı bölgelere yönelik ilgi artarken, özellikle az katlı ve villa tarzı konutlarda talepte de artış yaşanıyor. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, nüfusun yoğun ve yüksek katlı yapılaşmanın ağırlıkta olduğu kent merkezinde kendini güvende hissetmeyenlerin, risk haritasında alt katmanda yer alan ilçelere yöneldiğini kaydeden Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan aranan binalarda ‘yaş ve kat’ kriterinin ön plana çıktığını dile getirdi.


 
Mega kent İstanbul’da güvenli konut arayışı arttı 

Aktarılan detaylara göre, Türkiye'de yaşanan ve çok geniş bir coğrafyayı etkisi altına alan deprem felaketi sonrasında tüm Türkiye’de herkes yaşadığı konutun ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya ve yayınlanmış fay haritalarını dikkatle incelemeye başladı. Senelerdir uzmanların uyarılar yaptığı mega kent İstanbul’da ise artık tehlikenin kapıda olduğunu herkes kabul ediyor. Bu doğrultuda özellikle yüksek katlı ve eski binalarda oturanlar ciddi bir endişe duymaya başladı. Buna bağlı olarak fiyatlarda da kriterler değişiyor, az katlı binalara yönelik ilgide ciddi bir artış yaşanıyor. 

Yaşı ve katı az binalara rağbet var

Mega kent İstanbul’da genel olarak deprem farkındalığı 1999 Gölcük depremi sonrası oluştuğu ve aynı hassasiyet inşaat sektörüne de yansıdığı için 2000 senesi ve sonrası yapılan binaların sağlam olduğu varsayılıyor. Binanın yaşı ile beraber dikkate alınan diğer unsur da kat sayısı. Az katlı ve villa tarzı binaların fiyatlarında yukarıya doğru bir hareketlilik de başladı. Bu konutların fiyatları yüksek katlılara göre zaten daha fazlaydı, şimdi aradaki fark da iyice açıldı.

Fay hattına uzaklık önemli bir kriter

Aktarılan detaylara göre, mega kent İstanbul’da uzmanların görüşleri dikkate alınarak oluşturulan ve medyada yer alan risk haritası insanların tercihlerinde de belirleyici olmaya başladı. Bilindiği gibi kentin güneyinde olan ve Marmara Denizi’ne yakın bölgeler 1.derece deprem bölgesi şeklinde kabul ediliyor. Beylikdüzü, Avcılar, Bakırköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla, Üsküdar’ı içerisine alan 1.derece risk bölgelerinde oturanlarda kuzey bölgelere doğru bir arayış da var. Fakat son depremin de gösterdiği gibi aynı bölgede yan yana olan binalardan biri yıkılırken diğeri ise ayakta kalabiliyor. Burada ise inşaat kalitesinin en önemli kriter olduğu ortaya çıkıyor.

Herkes konutunun geçmişteki inşaat projesini bulmaya çalışıyor


 
Binaların sağlamlığında zemin kadar önemli olan diğer konu da inşaatın statik projesi ve kullanılan malzemenin kalitesi ile yeterliliği şeklinde belirtiliyor. Konu ile ilgili verilen detaylara göre, son deprem sonrası insanlar oturdukları binaların geriye dönük inşaat projelerini araştırmaya başladı. İnşaat firmalarının ve müteahhitlerin bu konuda kapısının çalınmaya başladı da sıkça duyulanlar arasında. Aslında bu hassasiyet bundan sonra inşa edilecek olan binaların daha sağlam inşa edilmesine de katkı sağlayacak. İnşaat sektöründe depreme dayanıklılık konusunda 1999 depremi bir milat görülerek 2000 yılı sonrası binalar daha sağlam olarak kabul ediliyor ise bundan böyle 2023 yılı da bu anlamda bir milat olacak.

 

Fahiş kira artışı yapan ev sahipleriyle çalışmama kararı aldık

 

Deprem bölgesindeki 10 kentten depremzedeler Türkiye’nin farklı bölgelerine naklediliyor. Bu kentlerdeki kiralarda fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla kamu kurumlarının aldığı farklı önlemler bulunuyor. 

Yine verilen bilgilere göre, bu konuda sivil toplum örgütlerinin de kendi üzerine düşeni yapması gerekli. TÜGEM’in (Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği) kira fiyatlarında fahiş artış yapan konut sahiplerinin portföylerine yönelik hizmet vermeme kararını uygulamalarına aldıklarını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan ayrıca dernek üyeleri olarak kiralarda fahiş fiyat artışı yapanları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının incelenmesi için gerekli adımları atacakları konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan ayrıca bu zor günlerde farklı şehirlere gitmek zorunda kalan depremzedeler başta olmak üzere tüm kiracıların mağdur olmaması için herkesin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Fransız deprem bilimci peş peşe açıkladı! İstanbul depreminin şiddeti tam bu kadar olacak! Son dakika!

Murat Kurum: Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 118 bin!

Kira yardımında detaylar açıklandı! 60 bin liraya kadar destek