Genel

İstanbul'da bira fabrikasının Diyanet İşleri'ne devredilmesi TBMM'de!

İstanbul ilinde bulunan bir bira fabrikasına ait binanın bulunduğu alanın Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanrıkulu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, İstanbul ilinde bulunan bir bira fabrikasına ait binanın bulunduğu alanın Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tanrıkulu, ''İstanbul Şişli'de, adını verdiği semtte bulunan Bomonti Bira Fabrikasının ikinci bölümü Diyanet İşleri Başkanlığının yeni ihtiyaçlarına cevap verecek binalarla yer değiştirmek üzere adeta kentin belleğinden silinerek yıkılmaya başlanmıştır'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun soruları:
1. Endüstriyel miras ve bir kentin belleğini oluşturan yapılardan biri olan Bomonti Bira Fabrikası Diyanet İşleri Başkanlığına hangi ihtiyaç ve gerekçelerle devredilmiştir? 

2. Diyanet İşleri Başkanlığı Bomonti Bira Fabrikasının bulunduğu yeri hangi ihtiyaç ve kriterler doğrultusunda belirlemiştir? 

3. 2002- 2020 yılları arasında yıllar bazında 22 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre iş makineleriyle yıkılan tarihi binalar, 1. Derece koruma alanındaki yerler, endüstriyel miras kapsamındaki alanlar da dahil olmak üzere toplam kaç yapı ve bina hangi gerekçelerle yıkılmış ve yerlerine (kullanım alanları belirtilmek üzere) hangi bina ve yapılar inşa edilmiştir? 

4. Bomonti Bira Fabrikasının yıkılması akabinde semt çevresinde birtakım başka  yıkımların olacağı iddiaları doğru mudur? 

5. Konut alanları ile bahse konu endüstri mekanları arasında doğrudan bir ilişki olduğu göz önüne alındığında, Diyanet İşleri Başkanlığının yeni ihtiyaçlarına cevap verecek binalarla yer değiştirmek üzere inşa edilecek yeni yapılar ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?