Kira

İstanbul’da boş konut sayısı 400 bini geçti!

Kiraların yükseleceğini öngören ve yüzde 25 sınırında takılmak istemeyen mülk sahipleri, konutlarını kiralamadı. Hal böyle olunca, İstanbul’daki boş konut sayısı da 400 bini aştı.  14 Mayıs sonrası dönem için tahmin edilen zam beklentisi, kiralarda da kendini gösterdi

Türkiye'deki barınma krizi artmaya devam ediyor. 14 Mayıs sonrası dönem için tahmin edilen zam beklentisi, kiralarda da kendini gösterdi. Sözcü'nün haberine göre, hem TÜİK’in paylaştığı enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 25 seviyesindeki kira artışı sınırına takılmak istemeyen hem de kiraların daha da yükseleceğini tahmin eden mülk sahipleri, evlerini kiralamaktan vazgeçip, beklemeye başladı. Bu nedenle, İstanbul'daki boş ev sayısı da 400 bini aştı.

YÜZDE 157'LİK ARTIŞ

İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir 1’nci Bölge Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ümit Özlale de Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden (BETAM) elde ettiği bilgilere göre kiralık ilan fiyatlarının metrekare başına 2022’ye kıyasla ülke genelinde yüzde 157 oranında yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Özlale, bu yükselişin 2 senede ise yüzde 474 oranını bulduğunun altını çizdi. Kira ortalamalarının ücret artışlarının çok üzerinde seyrettiğini ifade eden Prof. Dr. Özlale, “Türkiye'deki bir barınma krizidir” şeklinde konuştu.

İşte detaylar...

‘YÜZDE 25 SINIRINA TAKILMAK İSTEMİYORLAR’

Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin temmuzda bitecek olmasına rağmen uzatılma kararı alınmasına da değinen Prof. Dr. Özlale, “Kiraların daha da artacağını tahmin eden ve yüzde 25 sınırına takılmak istemeyen mülk sahipleri, konutlarını boş tutmaya başlıyor. TÜİK’ten elde edilen rakamlara göre, enflasyonun yüzde 50-60 olduğu bir durumda, kira artışlarına yüzde 25 üst sınır koyarsanız, kira sözleşmeleri de kayıt dışına geçer. İnsanlar konutlarını kiralamak istemez. Ağırlıklı olarak bu yüzden İstanbul'daki boş konut sayısı 400 bini geçti” dedi.

KAYIT DIŞI SÖZLEŞMELER ARTAR

Konutta kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin uzatılmasının da pek çok problemi beraberinde getirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Ümit Özlale, “Bu durum vatandaşları kayıt dışına zorluyor ve kira sözleşmelerinde bu oran olmuyor. Barınma problemini çözüme kavuşturmak istiyorsanız en son alacağınız karar kiraya üst limit koymaktır. Kiralar, artık yüzde 150 bandında yükseliyor. Bunun yanı sıra, yine kira sorununu çözüme kavuşturmak istiyorsanız yeni ev yapmak yerine, boş evleri nasıl dolduracağımızın hesabını yapmanız lazım” şeklinde konuştu.

Türkiye’de konut ve kira krizi ürkütücü boyutlara ulaştı!

ŞOK’ta çamaşır suyu 20,25 TL’ye, Pril 79,50 TL’ye, bulaşık makinesi tableti 56 TL’ye düştü!

BİM’de ne alırsan al indirimli! Yastık kılıfı 59 TL’ye, baskılı pike 125 TL’ye, yatak örtüsü 150 TL’ye düştü!