Kent Haberleri

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’da büyük bir deprem olacak mı tartışmaları iyice alevlendi. Kimi jeologlar, İstanbul’da en az 7,5 büyüklüğünde bir deprem olacağını iddia ederken, kimileri ise buna ihtimal vermiyor. Peki hangi uzman ne diyor?Megakentte olması muhtemel bir deprem için uzmanlar neden farklı senaryolar ortaya koyuyor, kim hangi argümanları savunuyor?

İstanbul’da olası bir deprem için jeologlardan farklı senaryolar geliyor.

Megakentte olması muhtemel bir deprem için uzmanlar neden farklı senaryolar ortaya koyuyor, kim hangi argümanları savunuyor?

“Asrın felaketi” denilen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli büyük depremlerden sonra özellikle Prof. Dr. Celal Şengör, ile Prof. Dr. Ahmet Ercan arasında çıkan depremin büyüklüğü tartışması iyice alevlendi

Ahmet Ercan, Celal Şengör’ü büyük deprem taraftarı olmakla itham ederek, “Sürekli uçlarda durur” demesi gündeme oturdu.

Diğer yandan bir başka uzman Naci Görür’ün Adana’da büyük bir deprem olacağını iddia etmesi üzerine Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise, bunun bilimsel bir açıklama olmadığını iddia ederek, “Sürekli deprem olan bir bölgede aynı şeyi defalarca söyleyip birinin tutması bilim olmuyor” diye konuştu.

Milliyet’in haberine göre, bu tartışmalarla kafası iyice karışan vatandaş ise, olası deprem için tartışmanın yerine önlem alınmasını talep ediyor.

İşte Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcilerinin olası Marmara depremine ilişkin görüşleri:

Marmara’da en az 7 büyüklüğünde deprem olacağını iddia eden ünlü uzman Celal Şengör, “Böyle bir durumda deprem süresinin iki dakika olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Şengör diğer yandan, megakenti etkileyecek olası büyük Marmara depreminin şiddetinin 9’a çıkabileceğinin altını çizerek, fayın Silivri’den Büyükçekmece’ye kadar kırılması halinde korkulacak bir durum olmayacağını ancak bu kırılmanın Gebze açıklarına kadar uzanması haline 7.5 büyüklüğünde deprem üreteceği” iddiasında bulunuyor.

İstanbul’da büyük bir deprem olacağı iddiasını tekrarlayan Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Ereğlisi’nden Adalar’a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikiminin söz konusu olduğunu savunuyor. Görür, yaşanacak kırılmayla bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur” görüşünü savunarak, 1999’dan bu yana 24 sene geçtiğini ve 30 yıllık periyodun dolmak üzere olduğunun altını da çiziyor.

Bir diğer uzman Cenk Yaltırak ise, Marmara Denizi içinde 240 ila 510 sene arası kırılmayan dört fay parçası bulunduğunu vurgulayarak, “Bunların en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi köprüsünün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 kilometrelik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan doğu Marmara hattı. Tahminimize göre kırılma tarihsel verilere göre 1509’da olduğu gibi doğu Marmara segmenti üzerinde olacak. Böyle bir durumda, Marmara Ereğlisi ile İzmit Körfezi arasındaki alanda, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasarlar oluşur” görüşünü savunuyor.

"SÜREKLİ İSTANBUL’U KONUŞMAK DOĞRU DEĞİL"

Marmara Denizi’nde geçmişte yaşanan depremlerin tamamının 7 ve üzeri büyüklükte olduğunu düşünmediğini vurgulayan Prof. Dr. Şerif Barış, depremi sürekli gündeme getirip, riskin yüzde 64 demenin doğru olmadığını savunuyor. Barış, “Sürekli İstanbul odaklı konuşulması da üzücü. Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor” diyor.

Marmara Denizi içinde 250 senede bir büyük deprem olduğunu iddia eden Prof. Dr. Okan Tüysüz’e göre, ölçümler Marmara’daki kuzey Anadolu fayı parçasının senede ortalama 2 santim kadar hareket ettiğini gösteriyor. "Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir” diyen Tüysüz, olası depremin Marmara içerisindeki kuzey Anadolu fayından kaynaklanacağını, büyük olasılıkla da Silivri-Adalar arasında bir noktada meydana geleceğini iddia ediyor.

‘TALİ FAY’ İDDİALARI

Bu tartışmalara dahil olan bir diğer uzman Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’a göre ise, ana faylar hareket sırasında bazen çevresinde tali (ikincil) faylar oluşturabiliyor. Bu tali faylar büyük deprem yaratmıyor ancak 5.7 gibi kuvvetli depremler meydana getirebiliyor. Eyidoğan, “Bu ikincil faylar ana faya paralel olacağı gibi çeşitli açılarda konuşlanabilir. İstanbul için büyük deprem riski çok yüksek” tezini savunuyor.

Marmara’da, 7.7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesinin mümkün olduğunu savunan isimlerden Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, “Marmara’da geçmiş tarihte büyük depremler olduğunu ve en büyük depremin de ‘küçük kıyamet’ denilen 1509 depremi olduğunu söylüyor ve tekrarlanması halinde İstanbul’daki depremin 7.7 büyüklüğünde olacağı tezini savunuyor.

İstanbul depremiyle ilgili iddialı konuşan isimlerden Prof. Dr. Ahmet Ercan da, İstanbul’u etkileyecek büyük depremin 2045’den önce olmayacağını iddia ediyor. Ercan, “Marmara’da beklenen depremler, beklenildiği yıldan daha önce gerçekleşmiyor. Ya tam zamanında oluyor ya da gecikiyor” ifadelerini kullanıyor.

Yıllardır İstanbul depremi ile ilgili iddiasına değiştirmeyen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, İstanbul’da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 1-2 civarında olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Ziyaddin Çakır ise, İstanbul’u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırığın doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabileceğini öne sürerek, Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır” görüşünü dile getiriyor.