23 / 12 / 2024

'İstanbul'da büyük kıyameti bekliyoruz' diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, denize kıyısı olan ilçeler için uyardı!

'İstanbul'da büyük kıyameti bekliyoruz' diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, denize kıyısı olan ilçeler için uyardı!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu,  'İstanbul'da büyük kıyameti bekliyoruz' dedi ve riskli yerleri açıkladı. İşte detaylar...



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Üsküdar Kuzguncuk'taki mahallelerde riskli olan ve tehdit unsuru barındıran yapılarda incelemelerde bulundu. Mahallelerde depreme karşı hasarlı binaların tespit edilmesi ve çözümü için şehir risk avcılığı ve şehir risk analizi yapmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla uygulanan eğitim programına çevre sakinleri de ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'daki mahallelerde depreme karşı çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

 İstanbul da büyük kıyameti bekliyoruz diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, denize kıyısı olan ilçeler için uyardı!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, söz konusu açıklamasında Kuzguncuk Mahallesi'nde, 'Vatandaş Bilimi' örneği olarak; şehir risk avcılığı, şehir risk analizi yapmanın amaçları olduğunun altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu, mahalleliyi burada yaşayanları, çevresindeki sokakta ve caddedeki riskleri yapı ve yerde bütün kent mobilyası olsun, binaların kendisi, binaların yüzeyindeki tabelalar, sokaktaki mazgallar gibi eksikleri ve güzellikleri, doğru örnekleri belirlemeye ilişkin bir bilinçlendirme çalışması bu."

Bunun aslında Türkiye'nin her tarafında, özellikle de Marmara depremini, büyük bir depremi bekleyen İstanbul'da yapılması gerektiğine vurgu yapan Mikdat Kadıoğlu, "Vatandaşın, sokağında oturduğu yerde olan eksikleri, yanlışları görmesi, bunu hem kendi tekrarlamaması hem de bunu yerel yönetimlerle beraber çözmeyi öğrenmesi gerekli. Biz şu an sokakta yürürken, dolaşırken çoğu zaman çoğu şeyin farkına varamıyoruz" ifadelerini kullandı. 

 İstanbul da büyük kıyameti bekliyoruz diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, denize kıyısı olan ilçeler için uyardı!

ŞU AN İSTANBUL'DA BÜYÜK KIYAMET BEKLENİYOR

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'da beklenen olası depreme karşı alınması gereken önlemlerle ilgili de konuştu ve şu açıklamada bulundu:

"Biliyorsunuz İstanbul da küçük kıyameti yaşamıştı, Marmara'daki depremin ardından. Şu anda da biz İstanbul'da büyük kıyameti bekliyoruz. Bu büyük kıyameti beklerken bir taraftan hazırlık yapılması gerekiyor. Burada çeşitli şekillerde hazırlık yapabiliriz. Yapımızın sağlamlığını inceleriz.

Konutumuzdaki eşyaları sabitleyip sabitlemediğimize bakarız. Afete karşı hazırlığımız nedir, ne tür malzemelerimiz bulunuyor. İlk yardım biliyor muyuz, yangın söndürmeyi biliyor muyuz, aile afet planımız mevcut mu? Ondan sonra sokağa çıkarak konu komşu birbirimize afette yardımcı olabilecek miyiz? Biz de sokağa çıktığımızda nerede toplanabileceğiz, sokakta deprem meydana gelince hangi mobilyalar, hangi klimalar, hangi masalar harekete geçecek, trafiği kesecek, insanlara zarar vermiş olacak? Bunlara bakılmalı." 

 İstanbul da büyük kıyameti bekliyoruz diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, denize kıyısı olan ilçeler için uyardı!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu,  İstanbul'da depremde en çok kritik olan bölgelerin deniz kıyısı olan yerler olduğunun altını çizdi. 

Kadıoğlu, söz konusu açıklamasını "Yani toplanma alanlarımız çok yetersiz. Yolda bir sürü engel var. Bunları vatandaşın görmesi lazım. Şimdi bunlar normalde göre göre kanıksamış olabiliyoruz. Ama afetlerde bunlar bizim hayatımızı daha da zorlaştıracaklar. O yüzden mahalle tabanlı risk analizi bu bilim, toplum bilim, toplumu bilimsel bakışa yönlendirme projesiydi. Toplum önce bu afete hazırlığı, kendine bir görev edinmesi lazım. Her şeyi devletten beklemek tabii yeterli değil. Devlet de afetleri tek başına yönetemez, halk olmadan. Bu halk, yönetim, toplum, idareciler, yönetimler, birlikte yapmamız gerekiyor. Bugün bunun bir örneğini burada yaptık. İstanbul'da tabii depremde en çok kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler zaten. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli. Zemin bina ve içindeki eşyaların sabitlenmemiş olması ayrıca insanların ne kadar zihinsel ve eğitim bakımından, beceri bakımından, yangın ve ilk yardım konusunda bilgili ve becerili olması çok önemli" diyerek tamamlandı. 

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt Marmara'yı uyardı! Bu fay 7.0'ı aşan deprem üretebilir!

Gurbetçilerin yeni rotası o il oldu! Deprem riski olmadığı için evler peynir ekmek gibi satılıyor!

Marmara 3.5 büyüklüğünde sallandı! Prof. Dr. Naci Görür, 'Bu yörenin doğusunda Kumburgaz Fayında deprem bekliyoruz' dedi

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan bu iller için yeni deprem uyarısı!


Geri Dön