05 / 05 / 2024

İstanbul’da daireler 187 ayda kendini amorti ediyor

İstanbul’da daireler 187 ayda kendini amorti ediyor

Konut satış fiyatları ve kira değerlerini inceleyen REIDIN.com tarafından hazırlanan Emlakendeks Temmuz 2010 Raporu’nun sonuçları açıklandı



Araştırmada gayrimenkullerin geri dönüşüm süreleri ele alındığında İstanbul’da bir apartman dairesinin 187 ayda kendini amorti ederken bu süre İzmir’de 217 aya ve Ankara’da da 201 aya kadar uzuyor. Türkiye’nin üç büyük ili baz alındığında gayrimenkuller İstanbul’da en kısa sürede kendini amorti ediyor.
Konut fiyatlarındaki genel artıştan İstanbul bu ay payına düşeni aldı. Yapılan araştırmaya göre konut satış fiyatları yüzde 0.08 atarken bu değişim en çok Bayrampaşa’da hissedildi. İstanbul Bayrampaşa’da konutların fiyatları yüzde 2.24 artarken en çok değer kaybı -1.53 oranı ile Küçükçekmece’de yaşandı. Konut fiyatlarında geçen aya göre en çok artışın yaşandığı il  Adana  olurken fiyatların en çok değer kaybettiği il ise Bursa oldu.

İstanbul’da kiralar düşüşte
Temmuz ayı araştırması İstanbul için sürpriz bir sonucu daha ortaya çıkardı. Kira getirisinde İstanbul yüzde 0.30’luk düşüşle bir önceki aya göre kiraların en fazla değer kaybettiği il oldu. İstanbul’da metrekare kira değeri 6.77 TL’den 6.75 TL’ye indi. İstanbul Şile ise Temmuz’da bir önceki aya göre konut kira değerleri açısından en çok değer kaybeden ilçe oldu. Şile’de konut kira değerleri yüzde 1.61 oranında azalma gösterdi.
Satılık konut fiyatları açısından araştırma sonuçlarına bakıldığında en çok değer kaybeden mahalle İstanbul’da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi oldu. Bununla birlikte konut yatırımlarında aylık getiride İstanbul, yüzde 1.02 oranı ile genel sıralamada beşinci oldu.
Yapılan araştırmada en yüksek getiriyi sağlayan ilk 10 ilçe arasında İstanbul Beyoğlu yüzde 10.61’lik oran ile bu ayın birincisi oldu.
Tebernüş Kireççi


Geri Dön