Kent Haberleri

İstanbul'da deprem göçü: Megakenti terk edenlerin sayısı 20 yılın zirvesinde! 

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle yaşanan büyük yıkımın ardından yeniden 1999 depremini hatırlayan ve beklenen büyük deprem korkusu tetiklenen İstanbullu, kenti terk etmeye başladı.  İşte ayrıntılar

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle yaşanan büyük yıkımın ardından yeniden 1999 depremini hatırlayan ve beklenen büyük deprem korkusu tetiklenen İstanbullu, resmen şehri terk ediyor. İşte ayrıntılar...Eski yapıların yoğunlukta olduğu Kadıköy başta olacak şekilde, Avcılar, Beylikdüzü, Bağcılar, Sefaköy gibi birçok ilçeden şehir dışına deprem göçü başladığı ifade ediliyor. 

Şehri terk ederken aile yanına veya daha küçük konutlara taşınma sebebiyle bazı vatandaşların eşyasını yanında götürmediği, bu nedenle şehirdeki depolarda doluluk oranlarının da yükseldiği belirtiliyor. 

İstanbul'da deprem göçü: Megakenti terk edenlerin sayısı 20 yılın zirvesinde! 

Ekonomi Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; depremin ardından İstanbul’dan taşınma hareketliliğinin arttığının altını çizen Evden Eve Nakliyatçılar Derneği (END) Başkanı Ali Ayılmazdır, deprem öncesinde hemen hemen firmalarının 2-3 kişinin aradığına, şimdi ise bu rakamın ortalama 20-25 kişiye yükseldiğine vurgu yaptı. 

Açıklamasında "İstanbul’dan hemen hemen her bölgeye doğru bir göç var. İkinci evi nerede varsa oraya gidiyor" ifadelerini kullanan Ali Ayılmazdır, çoğunlukla da konutlarının eski olması sebebiyle oluşan kaygılar gereçkesiyle taşınmaların yapıldığına dikkat çekti. 

İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası’ndan çok fazla taşınma talebi aldıklarına dikkat çeken Ayılmazdır, "Beylikdüzü, Avcılar, Bağcılar, Sefaköy, Pendik, Kartal tarafından yoğunlukla Karadeniz bölgesine bir talep var. Anadolu Yakası’ndan ise Kadıköy’den göç fazla" şeklinde konuştu ve insanların birçoğunun da deprem testi yaptırdıklarını belirterek, bu testlere göre göçün daha da artacağını düşündüklerini söyledi. 

Ayılmazdır, İstanbul’u terk edenlerin bir kısmının da eşyalarını depolara verip öyle gittiğini aktardı ve eksiden arayanların hazırlanmak için 1 aya yakın bir süre talep ettiklerine ancak şimdi hiç düşünmeden bir an önce kentten ayrılmaya odaklandıklarına dikkat çekti. 

Açıklamasında "Bunu yapanlar dernek üyelerimiz değil. Dernek olarak ayrıca önümüzdeki günlerde biraraya gelerek sektörde taşıma kaynaklı oluşabilecek fiyat sıkıntılarını da çözmeye çalışacağız" ifadelerine yer veren Ayılmazdır, bölgelere göre fiyat belirlenebileceğini dile getirdi. 

İNSANLARIN YÜZDE 70'İ DAHA SAĞLAM KONUTA GEÇMEK İSTİYOR

Kahramanmaraş deprem sonrası insanların önce oturdukları bölgeyi, sonra da konutlarını ciddi şekilde sorguladığına vurgu yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan ise konu ile ilgili "Bu sorgulamalar hem iç göçe hem de dış göçe neden oldu" açıklamasında bulundu. 

Ipsos araştırmasının da bu isteğe işaret ettiğine vurgu yapan Hakan Akdoğan, araştırmada insanların yüzde 60 ila 70’inin daha sağlam bir konuta geçmek istediğinin görüldüğünü aktardı. 

"Yani ekonomik koşullar iyi olsa bu insanların önemli bir kısmı çok daha hızlı bir şekilde müstakil bir yaşama, yada tepelere doğru daha sağlam binalara geçecektir" şeklinde konuşan Hakan Akdoğan, şu an yalnızca ekonomik koşulları iyi olanların bu hareketlilik içinde olduğunu belirtti. 

İSTANBUL'DAN ÇIKIŞ 20 SENENİN ZİRVESİNİ GÖRDÜ 

6 Şubat tarihinden sonra eski binadan çıkıp eşyasını depoya vermek isteyenlerin sayısının arttığına vurgu yapan Hayatoğlu Nakliyat’ın sahibi Mehmet Bağlar, eskiden haftada 2-3 kişinin depolama için aradığını; son bir haftada ise bu sayının 30-40 kişiye yükseldiğini dile getirdi. 

"Bunun yanı sıra şehirlerarası taşıma da arttı. Ege Bölgesi’ne yazlık bölgelere gidenler var. Ayrıca İstanbul’dan Kocaeli ve İzmit bölgesine çok fazla göç var" açıklamasında bulunan Mehmet Bağlar, insanların eşyalarını götürmeyerek gidecekleri yerlerde daha küçük alanlarda daha uygun fiyata veya anne babasının yanında kalabildiğini belirtti. 

Kadıköy’den Fenerbahçe, Kızıltoprak’tan özellikle çıkış olduğuna dikkat çeken Bağlar, İstanbul’a dönüşün ise deprem bölgesi dışında neredeyse hiç olmadığına vurgu yaptı. Bağlar, son 10 günde İstanbul’dan çıkışların neredeyse son 20 yılın zirvesine ulaştığının altını çizerek, talebin devam etmesi durumunda genel olarak depolarda kısa zamanda yer kalmayacağını dile getirdi. 

Bağlar, İstanbul içindeki göçün ise Göktürk bölgesine doğru yoğunlaştığına, son bir haftada bölgeye yapılan göçte yüzde 30 oranında yükseliş olduğuna vurgu yaptı. 

Kandilli peş peşe açıkladı! Beklenen Marmara depremi... O yıla kadar yüzde 95 oranında 7.2 büyüklüğünde olacak!

Tapusu olanlar dikkat! Geriye dönük ödenen bu toplu paraları aman kaçırmayın!

Ne dolar ne de altın en çok konut kazandırdı!