Kent Haberleri

İstanbul'da depreme dayanıklı konut talebi katlandı! Ev alacaklar ilk önce deprem güvenliğini soruyor! 

Depremin ardından, İstanbul'un içindeki konut sahiplerinin, yatay mimarili ve deprem güvenlikli konutlara yöneldiği belirtildi. İstanbul'da konut satışlarında ilk sorunun, 'Depreme dayanıklı mı?' olduğu ifade ediliyor.  Fuarda ikinci el konut sahibi vatandaşların deprem yönetmeliğinden önce yapılan konutlarını satıp, sıfır konutlara yöneldiği ifade edildi

İstanbul'da gayrimenkul ve emlak fuarına katılan firma temsilcileri, deprem öncesi artan ev fiyatlarının, depremin de etkisiyle katlandığına dikkat çekiyor. 

Fuarda ikinci el konut sahibi vatandaşların deprem yönetmeliğinden önce yapılan konutlarını satıp, sıfır konutlara yöneldiği ifade edildi. 

Depremin ardından, İstanbul'un içindeki konut sahiplerinin daha çok yatay mimarinin olduğu ilçelere yöneldiği de belirtildi. 

Kimi gayrimenkul satıcılarına göre ise uzmanların güvenli ilçe şeklinde belirttiği yerlere olan talep yükseldi. Vatandaşların artık konutların konumu, konforu gibi sorulardan önce deprem güvenliği ile ilgili sorular sorduğu belirtiliyor. 

Gayrimenkul satıcılarına göre depremin ardından sıfır evlerde İstanbul'da Avrupa Yakası'na göre Anadolu Yakası'nda bir yükseliş gerçekleşti. 

İstanbul'da depreme dayanıklı konut talebi katlandı! Ev alacaklar ilk önce deprem güvenliğini soruyor! 

Özel bir gayrimenkul firmasında koordinatör olarak çalışan Berda Taşkın, konu ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı ve "Deprem tabi ki, birçok sektörü etkilediği gibi gayrimenkul sektörünün de önemli noktada etkiledi. Çünkü depremle beraber hasarlı binaların da ciddi sıkıntılar yaşadığına şahit olduk" diye konuştu. 

Beylikdüzü projelerine deprem öncesinde ciddi bir talep olduğunun altını çizen Berda Taşkın, depremden sonra  o bölgede biraz yabancı kaynaklı müşterilerden talep düşüklüğü yaşandığını dile getirdi. 

"Bunu da normal kabul ediyoruz. Ama bir süre sonra sıfır binalara Beylikdüzü de dahil olmak üzere İstanbul'un birçok bölgesinde bu problemin ortadan kalkacağına inanıyoruz" Taşkın, Kağıthane bölgesinde ciddi anlamda yükseliş olduğunu vurguladı. 

Kağıthane'deki yükselişin sebebini, zemin açısından sağlam bir zemin olduğunun belirtilmesi olarak açıklayan Berda Taşkın, "O bölgede ciddi bir artış oldu. Ya da gayrimenkul anlamında Anadolu Yakası'ndaki binalara ciddi bir talep ve artış oldu. Suadiye, Maltepe ve Pendik gibi birçok bölgede Avrupa Yakası'na nazaran sıfır binalarda talep artışı oldu" açıklamadında bulundu. 

Eski yapılarda yaşan vatandaşların artık yeni binalara yöneldiğine de dikkat çeken Taşkın, açıklamasında, bu alanda da kişilerin sıfır binalar ve zemin etüdünün iyi hazırlandığını bildikleri binaları tercih ettiklerini söyledi. 

Açıklamasında "Özellikle Türklerden daha çok rağbet var. Yabancılardan şu dönemde biraz rağbet azaldı diyebiliriz açıkçası. Ama bu durumun dediğim gibi ilerleyen süreçlerde eski haline, normale döneceğine inanıyoruz" ifadelerine yer veren Taşkın, depremden önce sıfır binalarda özellikle İstanbul bölgesinde kira fiyatlarında yükselişler gözlemlendiğine, iki sene öncesiyle şu anki kira bedellerinin arasında muazzam bir uçurum olduğuna vurgu yaptı. 

Şu anda ise deprem nedeniyle ikinci el gayrimenkul fiyatlarında da inanılmaz bir yükseliş olduğunu dile getiren Taşkın, çünkü insanların kendi evlerini satıp şehir dışına gitmek zorunda kaldığını aktardı ve "Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi deprem korkusu diyebiliriz. O sebeple şehir dışında taşınma ve göç anlamında İstanbul'da ciddi bir artış var" ifadelerine yer verdi. 

Bunun da fiyatları ciddi anlamda etkilediğine dikkat çeken Taşkın, Şubat sonrası depremle beraber gayrimenkul fiyatlarındaki artışın katlandığını belirtti. 

Gayrimenkul firması sahibi Emre Uçkun ise depremin ardından, yatay mimariye talebin yoğunlaştığının altını çizerek, "Kahramanmaraş depreminden sonra özellikle insanlarımızda, yatay mimariye bir talep fazlalığı var. Son bir aydır özellikle bizim Silivri'de yatay mimariyle yapmış olduğumuz villa projesine yoğunluk iki kat, üç kat arttı" açıklamasında bulundu. 

Bu durumun, İstanbul içerisindeki dip dibe ve eski olan yapı stoğunun İstanbul dışına akması gerektiğini gösterdiğine vurgu yapan Uçkun, "Kendimiz İstanbul içerisinde oturduğumuz ikametlerimizi İstanbul dışına doğru Silivri, Selimpaşa, Beylikdüzü, Büyükçekmece bu bölgelerdeki gayrimenkullerimize taşıma kararı aldık" dedi ve İstanbul'da yatırım yapmayı düşünen, yatırım yapmaktan ziyade can güvenliğini ön plana çıkaran, senelerdir aynı ikamette oturan insanların, ben evimi satıp daha güvenli, ailemle daha kaliteli vakit geçirebileceğim, daha güvenli bir yere geçmek' istiyorum dediğini belirtti. 

Gayrimenkul firmasında satış koordinatörlüğü yapan Oğuzhan Bilgin de, vatandaşların daha çok deprem güvenliği konusu ile ilgili sorular yönelttiğini dile getirerek, "Yalova'da depremi yaşayan bir il olduğumuz için bu konuda bize depremden önce çok soru gelmiyordu. Maalesef biz de unutmuştuk depremi ama tekrar deprem olunca hatırladık" dedi ve depremden sonra insanların, 'Depreme dayanıklı mı? Deprem için ne yapıyorsunuz?' sorularını yönelttiğini belirtti. 

Oğuzhan Bilgin, yeni deprem yönetmeliğine uygun olarak çalıştıklarını, eski yapılarından çıkıp güvenli yapılara yerleşmek isteyen Türklerin arttığını vurguladı. "Yabancı yatırımcılarımızda bir kısmi bir düşüş oldu tabi ki. Malum deprem olunca onlar da tabi" diyen Bilgin, güvenilir yapıları öğrendikçe yeniden onların da saha döneceğini düşündüklerini söyledi.

Harvard mezunu profesör İstanbul depremini açıkladı: Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? 

Aile Destek Programıyla hesaplara peş peşe 1.100 ve 1.250 lira yatırıldı! Mart 2023 paralarını sakın kaçırmayın!

23 Mart Perşembe altın fiyatları ne kadar? Gram altın, çeyrek altın, yarım altın kaç TL? 23 Mart 2023 altın fiyatları