İstanbul'da dövizde ilçeler arası farkın sebebi neyden kaynaklanıyor?
İstanbul'da meydana gelen bazı döviz bürolarının son zamanlardaki güncel kur değerleri ve birbirleri arasındaki ücret değişimi yatırımcıların ve ilgili vatandaşların dikkatini çekiyor. TURİSTİK BÖLGELERDE FARKLAR DAHA SIK Ücret farklarının turistik yerlerde daha sık olduğu gözlemlendi
İstanbul'da Beyoğlu, Fatih ve Beşiktaş'ta bulunan değişik döviz bürolarında benzer saatlerde Amerikan Doları'nın satış ücreti arasında 50 kuruş, alış ücreti arasında ise 40 kuruşluk farklar görüldü.
TURİSTİK BÖLGELERDE FARKLAR DAHA SIK
Ücret farklarının turistik yerlerde daha sık olduğu gözlemlendi. Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Natalya Ketenci son zamanda serbest döviz sahasında
meydana gelen farklı ücret uygulamalarını değerlendirdi.
"ÇOK BÜYÜK FARK OLMAMASI GEREKİYOR"
Natalya Ketenci, “Döviz, serbest piyasa gibi bilinsede de aslında Türkiye'de kontrolde. Bunun için, farklı dalgalanmalar gelebiliyor ve dalgalanmalar içinde bir sürü değişik etkiler oluşuyor. Özellikle kısa dönem tesirler için 'spekülasyon' var. Spekülasyon nedir, döviz çok indiyse, o zaman onu satın alman, çok yükseldiyse satman lazım. O zaman kısa vadede ani spekülasyonlar doğabilir.
Turistik yerlerde daha çok turist geldiğinden dolayı daha fazla talep gelebilir. Talep olduğu zaman doların ücreti yükseliyor. Türkiye'de bizim piyasaya aslında genel olarak bakmamız gerekir. Tek kur olması lazım, çıkıyorsa bütün döviz bürolaerında çıkması, düşüyorsa düşmesi lazım. Demek ki o döviz bürolarında spekülasyon oluyor, piyasa haerici satışlar oluyor. Bu da aslında, legal olmuyor. Bu fırsatçılık olabilir. Çünkü aslında gerçek kur var, o kurdan satmak ya da satın almak lazım. Çok büyük fark olmaması lazım" ifadelerini kullandı.
İstanbul'da dövizde ilçeler arası farkın nedeni ne?
"BİR YERDE 19 TL BİR YERDE 26 TL'DEN SATILIYORSA DEMEK Kİ KONTROL MEKANİZMAMIZ YOK"
Olağan dışı ücret uygulamalarının piyasada negatif bir etki meydana getirdiğini söyleyen Ketenci, “Yatırımcılar içinde panik oluşuyor. Türkiye'de birkaç kere yaşadık döviz yükseldiği zaman insanlar, yatırımcılar panikliyor. Döviz daha çok yükselecek diye satın almaya başlıyor. Mesela 1.5 sene evvel biliniyor ki birçok insan kredi dahi almış, çünkü panik havası verildi, doların ücreti 30'a çıkacak diye. İnsanlar panikten dolayı almaya başladı. O panik geçince ücret geriledi. Bugüne kadar hiçbir zaman 30'a yükselmedi.
Büroların, bakkal gibi olmaması lazım, aslında katiyyen kontrol yapılması lazım. Yani 100 metre içinde 70 kuruş fark varsa ya da bir yerde 19 TL bir yerde 26 TL'den satılıyorsa demek ki kafi derecede kontrol mekanizmamız yok. Paniğe kapılmamak lazım, herkes dolar alıyor, ben de almalıyım gibi yapmamak lazım. Biraz daha soğukkanlı davranmak gerekiyor.
Emekli olmayı hayal ederken bu husus hayallerinizi yıkabilir! 1 TL bile aylığınıza engel olabilir
Tarım Kredi'den hayrete düşüren indirim! Ayçiçek yağında muhteşem kampanya
Carrefour'dan beklenen indirim geldi! Sabah kalktığınızda elinizi çabuk tutmayı unutmayın |