Perakende

İstanbul'da ekmeğe zam mı gelecek? Şubat ayını işaret ettiler...

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının artırılması yönünde esnafın talepte bulunduğunu ifade ederek, şubat ayını işaret etti.Elektrik, akaryakıt, su, doğal gaz ve işçilik gibi üretim maliyetini etkileyen zamların ekmek fiyatına yansımadığını kaydeden Çetin, İstanbul'da 200 gram ekmeğin 5 TL'den satıldığını, söz konusu ağırlıktaki ekmeğin maliyetinin tüm giderler dahil 4,5 ile 4,80 TL arasında olduğunu söyledi

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, yaptığı açıklamada, sektörün geçen sene maliyet artışları dolayısıyla sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Elektrik, akaryakıt, su, doğal gaz ve işçilik gibi üretim maliyetini etkileyen zamların ekmek fiyatına yansımadığını kaydeden Çetin, İstanbul'da 200 gram ekmeğin 5 TL'den satıldığını, söz konusu ağırlıktaki ekmeğin maliyetinin tüm giderler dahil 4,5 ile 4,80 TL arasında olduğunu söyledi.

Erdoğan Çetin, kentte günde yaklaşık 20 milyon ekmek üretildiğini vurgulayarak, esnafın yarısının maliyetleri karşılayamadığını, pek çok fırında ayakta kalabilmek için alternatif ürünler satıldığını kaydetti.

Esnafın zam talebinin olduğunu dile getiren Çetin, üyelerin, şu anda ekmek fiyatlarının maliyetleri karşılamadığı yönünde talebi olduğunu ama henüz fiyat talebi yapmadıklarını açıkladı. İşte detaylar...

Çetin, şimdi gözlem yaptıklarını, bununla alakalı ilerleyen günlerde bir çalışmada bulunacaklarını anlattı.

Bugün itibarıyla bir fiyat artışının söz konusu olmadığını söyleyen Çetin, "Net bir tarih vermem çok doğru olmaz. Çünkü bu ayın resmi tarifesi çıktı. Onun için 'şu gün, şu zaman' desem çok doğru olmaz" dedi ve şöyle devam etti "Fiyat artışının ocak içerisinde olmayacağı kesin. Şubat ayı içerisinde oturacağız, bakacağız. Bizim de tabii ki giderlerimiz var." Ortak bir noktada buluşacaklarını söyleyen Çetin, "Hem esnafımızı hem vatandaşımızı mutlu eden bir kararı ortaya çıkartırız" ifadesini kullandı.

Çetin, maliyet çalışması sonrasında yeni ekmek fiyatının belirleneceğini kaydederek, "Esnaf, fırıncı zor durumda kalmasa hiçbir şekilde fiyat yükseltmez, hiçbir şekilde zam talep etmez" dedi.

Çetin, "Zorda kaldığı ve zorlandığı için sürekli fiyat artışı talep ediyor. Bunun sebebi de artan enerji maliyetleri, ham madde maliyetleri. Burada fırıncının günah keçisi olması çok doğru değil." değerlendirmesini yaptı.

Ülkenin içinden geçtiği sıkıntılı sürecin farkında olduklarını söyleyen Çetin, ellerinden geldiği kadar idare etmeye çalıştıklarını aktardı.

İdare edemeyecek durumda olan esnafın olduğunu söyleyen Çetin, "Bunların sıkıntılarını, sorunlarını dile getirmekle de mükellefiz. 2023'te iyi şeyler bekliyoruz. Seçimlerden sonra piyasanın daha da iyi olacağını düşünüyoruz" diye kaydetti.

İnşallah zamsız bir yıl diliyoruz diye belirten Çetin, "Zamların gelmesi bizim işimize çok fazla yaramıyor. Müşterilerimizle sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Beklentilerimiz bu yönde. Dünyadaki kriz, enerji sıkıntısı tabii ki ülkemizi ve bizi had safhada etkiliyor" diye konuştu.

HALK EKMEK İLE KARŞILAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL

Çetin, İstanbul Halk Ekmek ile mahalle esnafının kıyaslanmasını çok doğru bulmadığını söyleyerek, kamunun kar amacı gütmediğini, olası zararını ise alternatif kaynaklardan telafi edebildiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) pek çok iştirakten gelir sağladığını belirten Çetin, belediyenin gerektiğinde İstanbul Halk Ekmek'ten de zarar edebildiğini söyledi.

Çetin, İBB'nin İSKİ, İSPARK ve İETT başta olmak üzere farklı kalemlerde gelirlerinin olduğunu anlatarak, "Bunlardan sağlanan geliri Halk Ekmek'e aktarabiliyor ama bizim böyle bir şansımız yok. Dolayısıyla Halk Ekmek ile bizim karşılaştırılmamız çok doğru değil" dedi.

A101'e Volta elektrikli moped ve overlok makinesi geliyor! İşte aktüel ürünler kataloğu 26 Ocak 2023 fiyat listesi

Çeyiz düzecekler müjde! BİM'de 12 parça kahvaltı seti 299 TL! BİM online kataloğu 27 Ocak 2023 fiyat listesi...