Sektörel

İstanbul’da ev fiyatına yurt dışına yatırım imkanı!

Türkiye’den bine yakın aile yurt dışından gayrimenkul alarak, orada çeşitli fonlara kaynak aktararak veya proje ortaklığına girerek yurt dışına yatırım yaptı.


Türkiye’den bine yakın aile gayrimenkul alarak, çeşitli fonlara kaynak aktararak veya proje ortaklığına girerek yurt dışında yatırım yaptı.


Dünya genelinde 2008 krizinden bu yana birçok ülke oturum izni ve pasaport karşılığında yatırımcı çekmek için programlar açarken, Türkiye'den de bine yakın aile de bu yolla yurt dışına açıldı. Portekiz'den Karayipler'e, Malta'dan ABD'ye kadar birçok ülkede uygulanan programlar asgari yatırım miktarı, vade ve sağladığı haklar bakımından farklılık gösteriyor. Kriz öncesinde sadece birkaç ülkede bu tür programlar mevcutken, özellikle Rusya, Çin ve Ortadoğu zenginlerini hedef alan onlarca ülke yabancı yatırımcıları çekmek için yeni şeyler sunmaya başladı. 

130 ÜLKEDE SERBEST DOLAŞIM

Mesela, Avrupa Birliği üyesi olan ada ülkesi Malta'da 400 bin Euro'ya satın alınan 2+1 daire yıllık 15 bin Euro kira geliri sağlayabiliyor. En az 5 yıl sonra satmak kaydıyla 250 bin Euro'luk devlet tahvili alanlar süresiz oturma izni alarak Schengen Bölgesi'nde serbest seyahat hakkına sahip oluyor.


Devletlerin yatırım programlarından biri ise gayrimenkul satışı. İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Karayip Adaları gibi yerlerde uygulanan bu yöntemde fiyatlar 200 bin dolardan başlıyor ve 2 milyon Euro'ya kadar çıkıyor. Gayrimenkulü belli bir süre kullanan veya kiraya veren kişi, oturum iznine veya vatandaşlık hakkına da sahip oluyor. İkinci yöntem, İngiltere'de yaygın olduğu gibi, yatırım hesabı açarak o ülkeye para taşımak ve 5 yıl sonunda sürekli oturum iznine, sonrasında vatandaşlığa başvurmak. Amerika'da öne çıkan yöntemde, hazırlanmış bir projeye 5 yıllığına düşük faizle borç veriliyor ve karşılık olarak oturum ve çalışma hakkı sağlayan Green Card (Yeşil Kart) alınıyor. Karayip ülkelerinde öne çıkan modelde ise devletin oluşturduğu bir fona, geri dönmeyecek şekilde daha düşük miktarlarda para yatırılması karşılığında pasaport veriliyor. 

PORTEKİZ KAZANDIRIYOR

Son dönemde öne çıkan ülkelerden biri de Portekiz. Artan oda talebine karşılık vermek üzere eski yapıların dönüştürülmesine yönelik projelerden 500 bin Euro karşılığında 60-70 metrekarelik bir daire alındığında yüzde 4 ile 7 arasında yıllık kira getirisi elde etmem mümkün. Böylece doğrudan oturum izni elde edilirken, 5 yıl sonunda vatandaşlığa başvurmak veya gayrimenkulü satmak imkan dahilinde.

ABD'de ise 500 bin dolarlık yatırım miktarı alt sınırının eylül sonunda 800 milyon dolara veya 1.3 milyon dolara çıkacağı da dikkat çeken unsurlar arasında.

HUKUKA DEĞER VERİLMESİ ŞART


Yeni Bir Hayat şirketi kurucusu Şevki Akaydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülke programlarını kabul ederken baktığımız birkaç kriter var. Birincisi, ülkenin istikrarlı olması, hukuki değerlere önem vermesi lazım. İkincisi, başvuracağı programın mutlaka ülkenin meclisinden geçip yasalaşmış, yasayla çerçevesi net çizilmiş, yatırımın şeklinin belirlenmiş olması gerekli” dedi.



Sözcü