28 / 04 / 2024

İstanbul'da ev kiralamak için 3, Ankara'da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!

İstanbul'da ev kiralamak için 3, Ankara'da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!

Emeklilere yapılan maaş zammının ardından, kira bedelleri yeniden gündem oldu. Meclis'te zamlı emekli maaşlarının ev kiralarını bile karşılamayacağı konuşuldu. İşte CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve diğer vekillerin o açıklamaları...



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Meclis'te önemli açıklamalarda bulundu ve yaptığı konuşmasında emekli maaşları ile kira bedellerine de değindi. 

Ağbaba, söz konusu açıklamasına "biliyorsunuz, gündemimiz aylardan beri emekliye yapılacak zam. Dün akşam apar topar seçim teşvik zammı olarak yüzde 49,25’e yükseltildi. Aslında bunun bir yalan olduğunu biraz sonra ortaya koyacağız. En düşük emekli maaşı hâlâ 10 bin lira. En alt gelir grubundaki emekli sadece yüzde 33 zam alacak. Bir emekli bana yazmış dün akşam “Vekilim, zamdan önce 10 bin TL maaş alacaktım, zamdan sonra yine 10 bin TL maaş alacağım, bu zam nerede?" diyor" ifadelerini kullanarak başladı. 

"Siz "Emekliye 3 mü yapsak, 5 mi yapsak?" diye tartışırken yılbaşından bugüne maalesef iğneden ipliğe zam yapıldı.  Çaya yüzde 35, şekere yüzde 12, kahveye yüzde 25, mutfak tüpüne 45 TL zam geldi; köprüye, motorlu taşıtlar vergisine, benzine, her şeye zam geldi" diyen Ağbaba, emeklinin zammının cebine girmeden eridiğinin altını çizdi. 

İstanbul da ev kiralamak için 3, Ankara da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!

EMEKLİLERE ÇAĞRI 

Emeliye 2 bin 500 TL zam geldiğini dile getiren CHP'li Veli Ağbaba, "Burada söyleyelim, hem emeklilere bir çağrı yapalım, en düşük emekli maaşı asgari ücret oluncaya kadar emekliler sesinizi yükseltin ve bu iktidar sizin sesimizi duysun.  Eğer siz sesinizi yükseltirseniz, bilin ki anketleri görürlerse en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine yükseltirler" diye konuştu. 

Veliağbaba, açıklamasında hayat pahalılığına da değindi. TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun 64,77, ENAG tarafndan açıklanan enflasyonun yüzde 127 olduğunu aktaran Ağbaba, "Çaya bir yılda yüzde 113 zam geliyor, ete bir yılda yüzde 126 zam geliyor, benzine yüzde 100, konut fiyatlarına yüzde 119, kiralar yüzde 136. Benzin, mazot 20 liraydı 40 lira olmuş, 2023'te dolar 18 lira, şimdi 30 lira, çeyrek altın 2023'te 1.800 lira, şimdi 3.500 lira" bilgilerini verdi. 

Veli Ağbaba, yüzde 100'den fazla zam gelmeyen hiçbir şeyin kalmadığına dikkat çekti ve "Zam dediğin gıdaya yapılan zam gibi olur, zam dediğin trafik sigortasına yaptığın yüzde 400 zam gibi olur, zam dediğin cep telefonuna harcına yapılan yüzde 426 zam gibi olur, zam dediğin kamuda huzur hakkına yapılan yüzde 686 zam gibi olur" dedi. 

İstanbul da ev kiralamak için 3, Ankara da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!

SON 5 YILDA KİRALAR YÜZDE 583 ARTTI

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son 5 senede 2019-2023 arasında ülke genelinde kiraların da yüzde 583 yükseldiğine, yani 6 kat arttığına dikkat çekti. 

"Mersin'de 9 kat, Muğla'da 10 kat, Ankara'da 8 kat, İstanbul'da 7 kat artmış. Benim seçim bölgem Malatya'da 15 bin lirayı bulmuş durumda kiralar" diye konuşan Ağbaba, bir emeklinin bir aylık maaşıyla kira ödemesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. 

Ağbaba, Ankara'da ev kiralamak için 2 emekli aylığı, İstanbul'da oturmak için 3 emekli aylığı para gerektiğinin altını çizdi ve emekli maaşlarını Avrupa ile kıyasladı. 

"Almanya'da ortalama emekli maaşı 1.400 euro, Hollanda'da 1.430 euro, İtalya'da 1.359 euro, Türkiye'de ise bir emekli sadece 300 euro maaş alıyor. Değerli arkadaşlar, bakın, tekrar söyleyelim; Almanya'da 1.400 euro, Türkiye'de 300 euro. Türkiye'deki emeklinin durumunu bu rakamdan bakarsak daha net anlayabiliriz" bilgilerini veren Veli Ağbaba, Avrupa'nın emeklilerine kira, yakacak yardımı ve vergi desteği verdiğini de vurguladı. 

İstanbul da ev kiralamak için 3, Ankara da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış da emeklileri zor bir senenin beklediğini işaret ederek, "Kiralarını ödeyemediği için devletin huzurevlerine rekor başvuru yapan emeklilerimizden acaba haberdarlar mı? Emeklilerimiz bu ücretlerle kiralarını ödeyemiyorlar, huzurevlerine geçmek için kendilerine başvuru sırasının gelmesini bekliyorlar" diye konuştu. 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de konuya ilişkin konuştu. Dinçer, "Şu an BAĞ-KUR'lular 7.500 lira maaş alıyor. "Yüzde 5 mi verelim, 7 mi verelim, 10 mu verelim?" gibi tartışmalar var. Ya, yüzde 100 yapsak ne olur? 7.500 lira 15 bin lira olsa ne olur? Bugün bir ev kirası olmuş 10 bin lira. Gıda almış başını gidiyor, enflasyonu durduramıyoruz, dövizi durduramıyoruz, akaryakıtı durduramıyoruz. Bütün bunlar kimi etkiliyor? Emeklilerimizi etkiliyor, çalışan esnaflarımızı etkiliyor. Esnafımız sıkıntı içerisinde, esnafımız evinde aç, BAĞ-KUR'lu emeklimiz evinde aç, işçi emeklimiz evinde aç; bu emekliler üşüyor, bu emekliler can çekişiyor, dolayısıyla bu emeklilere katkı sunmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

İYİ Parti  Adana  Milletvekili Bilal Bilici ise konuya ilişkin en düşük emekli aylığı ile geçinmenin mümkün olmadığının altını çizerek "En düşük emekli maaşı olan 10 bin lirayla özellikle büyükşehirlerde sadece kira ödemek bile mümkün değildir. Etin kilogram fiyatının ortalama 400 TL, 1 kilo peynirin 200 TL, tek yumurtanın bile 4 TL olduğu bir piyasada, emekli vatandaşlarımız daha iyi bir artış oranı ve iyileştirme hak etmektedir" açıklamasında bulundu. 

10 temettü şirketinin 15 senelik getirileri! Hangi şirket ne kadar getirdi?

Maliye tek tek kapıları çalmaya başladı, 2 milyon konutta kira geliri tespiti yapılacak. Ev sahipleri dikkat!

Mağdur ev sahiplerinden adalet çağrısı: Ekmeğe yüzde 120, peynire yüzde 180 zam varken, kiraya yüzde 25 artış olmaz!


Geri Dön