İstanbul'da ev kiraları en çok hangi ilçelerde arttı?
İstanbul’da kiralık konut fiyatları son bir yılda bazı ilçelerde yüzde 100’ün üzerinde arttı. Arzın azalması, satılık ev fiyatlarının çok yüksek olması ve tüketicinin kiralık evlere yönelmesinin yanı sıra kentsel dönüşüm de fiyat artışını etkiledi.
Konut kiraları İstanbul’da son bir yılda enflasyonun üzerinde artış trendi yaşıyor. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; konut kredisi faiz oranlarının artmasıyla beraber ilk olarak Haziran'da bahçeli evlerde başlayıp, Eylül'de ise diğer arayışların devreye girmesiyle İstanbul’da kiralık konut fiyatları bazı semtlerde yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Bağcılar’da artış yüzde 122’ye ulaşırken, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy ve Beykoz gibi 8 ilçede de kira artışları yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti.
Diğer yandan bazı ilçelerde yüksek artış semt bazlı yaşandı. Hürriyet Emlak’ın verilerine göre Sarıyer’in Reşitpaşa, Emirgan, Kumköy semtleriyle, Kağıthane’nin Hamidiye semti ve Şişli’nin Harbiye’de kira artışı yüzde 100’e ulaştı. Sarıyer’in Zekeriyaköy semtiyle Beşiktaş’ın Dikilitaş ve Levazım semtleri, Beyoğlu’nun Gümüşsuyu semtinde artışlar yüzde 75 ila 100 arasında oldu. Yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışının meydana geldiği diğer semtler ise Şişli’nin Teşvikiye ve Esentepe semtleri, Eyüpsultan’da Göktürk, Beyoğlu’da Tomtom Mahallesi, Sarıyer’in Yeniköy semti ve Bakırköy’ün Yeşilköy semti oldu. Emlakçıların portföyüne giren kiralık konut sayısı azalırken, konut bulmak için ayrılan süre de 2 aya kadar çıktı.
Metrolar büyük artış getirdi
İstanbul’da kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarında son 1 yılda ortalama yüzde 20 oranında artış yaşandığına dikkat çeken Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, “Geçtiğimiz yıl bir önceki seneye kıyasla bu rakam yüzde 13 olmuştu. Son 1 yıl içerisinde pandemi sürecini de hesaba kattığımızda kiraların bu denli yükselmesini tüketici alışkanlıklarının değişmesine bağlıyoruz. Bu süreç devam ettiği sürece İstanbul’un özellikle merkezi yerlerinde, sahile ya da doğaya yürüme mesafesinde olan semtlerinde fiyatların artmaya devam edeceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.
Son 1 yıl içerisindeki yükselişi ilçe bazında değerlendirdiklerinde Bağcılar, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy ve Beykoz’da artışların yüzde 50’nin üzerinde olduğuna vurgu yapan Tandoğan, “Yapımı devam eden metro projelerinin bulunduğu bölgelerde de artış hızlandı” dedi.
Kadıköy her zaman hareketli
Kadıköy’ün ise merkez bölgede olması sebebiyle gayrimenkul piyasasının her zaman hareketli olduğunun altını çizen Tandoğan, “Metro projelerinin bağlantı noktası olarak dikkat çeken Kadıköy’de kiralık konutlarda son 1 yılda yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışının gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.
Kira fiyatları TÜFE'yi geçti
Sahibindencom Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan da, sektörün nabzının attığı İstanbul’da son iki yılda kiralarda düzenli bir artış eğilimi gözlemlediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Kiralık konut ilan metrekare cari fiyatları İstanbul, 23,1TL oldu. İstanbul’da ortalama kiralık m2 ilan fiyatları TÜFE kira endeksinin de uzun süre altında seyrettikten sonra önce yaklaştı, şubat itibarıyla de bir miktar geçti. 2017 Eylül ayına göre TÜFE kira endeksi yüzde 37,5 oranında artarken, kiralık ilan metrekare fiyatları İstanbul’da yüzde 40,1 oranında yükseldi.”
Avcılar ve Beylikdüzü bölgesinde emlak hizmeti sunan Rota Emlak Genel Müdürü Soner Acun ise, yeni yapılan konut stokunun azalması sebebiyle hem Avcılar hem de Beylikdüzü bölgelerinde kiralama fiyatlarının son 1 yılda yüzde 30’un üzerinde artış gösterdiğini dile getirdi.
Kentsel dönüşüm artışı körükledi
Avcılar bazında birçok yapının kentsel dönüşüme girmesinin de bölgedeki fiyatları ekstra etkilediğini belirten Acun, “Geçen yıl Avcılar’da 2 bin civarında olan fiyatlar bu yıl 2 bin 700 TL’ye çıktı. Beylikdüzü’nde ise 1700 TL’den 2 bin 500 TL’ye geldi” dedi.
Yeni binalarda artış yüzde 30’u buldu
Turyap Pazarlama Müdürü Alper Perçin, Kovid-19 salgını ile beraber ilk olarak Haziran'da bahçeli ve balkonlu evlerde fiyat artışının yaşandığını, Eylül'de ise biriken diğer kiralama taleplerinin devreye girmesiyle İstanbul’da kira artışının son 1 yılda ortalama yüzde 18 civarında gerçekleştiğine dikkat çekti. Alper Perçin, 0-5 yaş arası yeni evlerde bu artışın 30’a ulaştığını aktardı. 20 yaş ve üzeri konutlardaki kira artışının ise yüzde 10 olduğunu vurgulayan Perçin, “Az sayıda bulunan kiralık konutlar, fiyatların artmasına neden oldu. Portföyümüze giren yeni konutlar hızlıca kiralanırken, 20 yaş ve üzeri konut kiralamalarında ise talep çok düşük seviyelerde” şeklinde konuştu.
Hangi illerde ev fiyatları arttı?
İstanbul'da Şubat ayında 15 bin 929 adet konut satıldı!