23 / 12 / 2024

İstanbul'da gayrimenkul fiyatları 2008 yılının altında!

İstanbul'da gayrimenkul fiyatları 2008 yılının altında!

Son bir yılda İstanbul'da gayrimenkul fiyatları yüzde 6 oranında artsa da hala Haziran 2008 seviyesinin yüzde 9 altında bulunuyor



Ataşehir ve Beşiktaş'ta fiyatlar düşerken Beykoz ve Pendik'te hızla artıyor. Talep, şehir merkezinden kenar ilçelere doğru kayıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2009 ilkbaharında kabul ettiği 1/100 bin ölçekli 'Çevre Düzeni Planı' (ÇDP) kentin yatırım potansiyeli taşıyan bölgelerine dair önemli ipuçları veriyor. Haziran 2009 - Haziran 2010 döneminde önemli değer artışı görülen Pendik, Kartal, Küçükçekmece gibi kenarda kalmış semtler, ilerleyen yıllarda daha da değerlenecek gibi görünüyor.

Geleceğin İstanbul'unu şekillendirecek plana göre Gebze'ye komşu Kartal-Pendik-Tuzla ile Silivri'ye kadar olan doğu-batı aksında yeni çekim merkezleri oluşturulacak. Kartal Marmaray, metro, havalimanı ve E-5 bağlantılarıyla denge merkezi haline getirilecek. Metronun doğuda Kurtköy-Tuzla, batıda Silivri'ye kadar uzatılması öngörülüyor. Tuzla'ya özel bir önem atfedilmiş. Planda Tuzla'da teknoloji parkı ve üniversite kurulacağı, yeni sanayi ve yerleşim alanları oluşturulacağı bilgisi yer alıyor.   

Finans merkezi beklentisindeki Ataşehir'in batı yakasında ise ticaret ve hizmet merkezi planlanıyor. Anadolu yakasının terminal ihtiyacına karşılık Şamandıra'da yeni bir otogar yapılacak. Haydarpaşa, Üsküdar, Bakırköy, Küçükçekmece, Kadıköy, Kartal ve Pendik kültür endüstrisine dayalı birinci derece yaşam merkezleri olacak.

Plandaki önemli hedeflerden biri de Büyükçekmece ve Küçükçekmece havzaları ile kuzeydeki orman alanlarına yönelik artan kentsel gelişim baskısının bertaraf edilmesi. Bunun için kentin batıda Silivri'ye doğru uzantısı üzerindeki Yakuplu, Büyükçekmece, Gürpınar, Mimarsinan, Tepecik, Kumburgaz, Celaliye, Selimpaşa, Kavaldı, Silivri ve Gümüşyaka bölgelerinden oluşan 'Batı Koridoru'nun geliştirilmesi öngörülüyor.

Büyükçekmece Gölü'nün batısınde -metropolün kırsal alanlarla buluştuğu alt bölge- uluslararası rekabet gücü olan hastaneler, üniversiteler, teknopark, fuar, hobi ve spor alanları inşa edilecek. Kente yönelecek endüstriyel yatırımlar ve işgücü için
doğuda Gebze, batıda da Çerkezköy tampon bölge olarak seçilmiş. Ancak Türk Mühendisleri ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı İstanbul'daki meslek odalarının planın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtığını da akıldan çıkarmamak gerekiyor. Planın yürürlüğünün durdurulması talebini reddeden mahkeme, planm iptaline ilişkin esas hakkındaki kararınıysa henüz vermedi.

Değerli 10 Mahalle

İstanbul'da 16 mahallede m2 fiyatı 3 bin liranın üzerinde bulunuyor. Bu mahallelerden sekizi Beşiktaş'ta. Yine istanbul'un en değerli 10 mahallesinin beşi de Beşiktaş'ın. Sarıyer'se ilk 10'da üç mahalle ile (Emirgan, Baltalimanı, Yeniköy) temsil ediliyor. Şişli ve Bakırköy'den de ilk 10'a birer mahalle girdi, istanbul'un eğlence merkezlerinden Kuruçeşme, 5 bin 126 liralık metrekare satış fiyatıyla en değerli mahalle unvanını taşıyor. İstanbul'un (dolayısıyla Türkiye'nin) en değerli ilçesi olan Beşiktaş'ta fiyatlar düşüş eğiliminde, ilçenin bütün mahalleleri geçen yıla göre değer kaybetti.

Yükselen Semtler

Haziran 2009 - Haziran 2010 döneminde istanbul'un 261 mahallesinden 191'inde fiyatlar arttı. 2010'un en çok kazandıran bölgesi Pendik oldu. Pendik'in 15 mahallesinde metrekare satış fiyatları yüzde 21 ile yüzde 38 arasında değişen oranlarda artarak bin lira sınırını aştı. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formula 1 pisti ile çekim merkezi haline gelen Pendik'te özellikle E 5 aksının üzerinde kalan bölgeler, sahip olduğu geniş araziler ve hayata geçen lüks konut projeleriyle Anadolu yakasında önemli bir merkez haline geliyor.

Eriyen Semtler

istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ataşehir'i finans merkezine çevirecek olan imar planı değişikliğinin TMMOB'un açtığı davayla yürütmesinin durdurulması, bölgede fiyatları tepetaklak etti. 2009 Haziran'ına göre en çok değer kaybeden 10 mahallenin beşi Ataşehir'de. Fiyatlar, yüzde 9,11 ile yüzde 17,6 arasında değişen oranlarda değer kaybetti.

En Pahalı Kiralıklar

Metrekare satış fiyatlarına göre son bir yılda istanbul'un 191 mahallesi değerini artırırken sadece 70 mahallede fiyatlar düştü. Buna karşın kira fiyatlarındaki değişim biraz daha dengeli. 149 mahallede kira değerleri artarken, 111 mahallede kiralık fiyatları düştü. İstanbul'un kira şampiyonları Beşiktaş ve Beyoğlu'ndaki ev "sahipleri kira gelirlerini yüzde 15 ile yüzde 19 arasında artırdı. Kiraların en hızlı yükseldiği bölgelerse Büyükçekmece ve Şile. Metrekare kiralık fiyatları en çok artan 10 mahallenin altısı Büyükçekmece'de bulunuyor. Beykoz Çubuklu ise yüzde 23,85'lik artışla ev sahiplerine en çok kazandıran semt. Son bir yılda metrekare satış fiyatı bazında en çok değer kaybeden Ataşehir, kiralık fiyatlarındaki düşüşte de başı çekiyor. Ataşehir'i Tuzla takip ediyor.

İstanbul'da İdeal Semtler

Konut almak için bir semti ideal yapan şeyler ucuz, yaşanılabilir sosyal yaşam alanlarına sahip ve doğayla iç içe olmasıdır. İstanbul için bu üç özelliği de aynı anda yakalayabileceğiniz tek bölge Kartal Yakacık. "İstanbul'un balkonu" olarak anılan Yakacık'ı, deniz manzarası ve sırtını dayadığı orman alanları özellikli kılıyor. Özel okul, alışveriş merkezi ve hastane sayısı da semte sosyal hareketlilik kazandırıyor. Üstelik bölgedeki emlak fiyatları da cep yakmıyor. İstanbul'daki diğer semtler ise bu üç özellikten ancak bir ya da ikisini karşılayabiliyor.
Forbes


Geri Dön