Sektörel

İstanbul'da gayrimenkul sektörü yükselmeye devam edecek mi?

Gayrimenkul sektörüyle ilgili son üç ayda yayınlanan raporlar İstanbul odaklı yükseliş ivmesinin artarak devam edeceğini gösteriyor. Peki üretim ve satış ve fiyatlardaki yükseliş eğilimi ne kadar sağlıklı?

Gayrimenkul sektörüyle ilgili son üç ayda yayınlanan raporlar İstanbul odaklı yükseliş ivmesinin artarak devam edeceğini gösteriyor. Peki üretim ve satış ve fiyatlardaki yükseliş eğilimi ne kadar sağlıklı, fiyatlarda gelinen son nokta ne, yabancı ilgisi devam edecek mi, İstanbul'un yeni cazibe merkezleri nereler olacak ve İstanbul dışındaki iller için genel durum Mehmet Canıtatlı, uzman değerlendirmeleri ve raporlar eşliğinde sizler için yazdı.


KONUT projelerinin ve ticari gayrimenkul hareketliliğinin başkenti , İstanbul özellikle son 10 yılda metrekare fiyatlarında ciddi bir artış gösterdi. ERA Türkiye Franchise Geliştirme ve Satış Direktörü Kadir Tümen,2004 yılında 1.000 lira olan ortalama metrekare fiyatlarının günümüzde 2.500 lira ile yüzde 150'lik artış gösterdiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: "Bu dönemde 21 puandan 50 puana yaklaşan kişi başı satın alım gücü gayrimenkul hareketliliğini olumlu olarak etkileyen unsurların başında. Ayrıca, gayrimenkulün günümüzde sadece barınma ihtiyacını karşılamak yerine bir yatırım aracı olarak görülmesi, demografik değişiklikler, konut kredilerinin artması ve geçmişe göre daha konut edinebilme imkânı da diğer önemli unsurlar. Bu arada şehrin toplu konut projeleri ile çehresinin değişmesi, artık güvenlikli, sosyal imkânlara sahip 1000 konut üzerindeki toplu yaşam alanlarının inşa edilmesi ve kişilerin bu yaşam alanlarını da tercih etmesi dikkat çeken diğer unsurlar. 


Tümen'e göre, şehrin merkezi noktaları olan Kadıköy, Mecidiyeköy, Şişli, Levent gibi bölgeler yeni yapılar ile birlikte kentsel dönüşüm ve konut yenilemelerine ev sahipliği yaparken özellikle Tuzla-Pendik ve Beylikdüzü-Esenyurt ve Bahçeşehir gibi şehrin uç noktaları ulaşım projelerinin tamamlanması sürecinde cazip fiyatları ile yatırımcıların talep gösterdiği bölgeler arasında. Bu bölgelerden geçen veya geçecek olan metro gibi toplu ulaşım projeleri de vatandaşların merkezden kopmaması yönüyle cazibeyi daha da arttırıyor. Ayrıca yeni havalimanı projesine paralel olarak kuzey Marmara otoyolu ile 3. Boğaz Köprüsü güzergâhı üzerindeki yeni şehircikler de şehre gayrimenkul çeşitliliği sağlayacak. 


Fiyatlar 3 ilde ciddi şekilde arttı

İSTANBUL'UN yanısıra diğer büyük şehirlerde de metrekare fiyatlarında son 10 yılda ciddi artışlar söz konusu. Başkent Ankara'da özellikle şehrin Eskişehir yönlü sağlıklı ve nitelikli büyümesi ile birlikte metrekare fiyatları 673 liradan 1306 liraya (yüzde 94 artış), Bursa yeni kent projeleri ve şehrin batı yönlü büyümesi sonucu 738 liradan 1140 liraya (yüzde 54 artış). İzmir'in yeni ve nitelikli konut ihtiyacı ve bu ihtiyacın her geçen gün artması ile birlikte şehrin konut açısından yenilenmesi ile birlikte 800 liradan 1700 liraya (yüzde 120 artış) ile ciddi artışlar yaşandı. Ayrıca bu bölgelerde arazi-arsa hareketliliğinin ciddi şekilde arttığı ve yatırımcılarına kazandırdığını söyleyebiliriz. 


İstanbul ile birlikte bahsetmiş olduğumuz bütün şehirlerin-, sosyal imkânlarının geniş olması, ulaşım imkânlarının fazlalığı ve vatandaşın alım güçlerindeki yükseklik ile birlikte, her geçen gün artan sanayi ve ticari yatırımların da konut hareketliliğine pozitif yönde etki yapıyor. Bu da büyük şehirlerin önümüzdeki yıllarda da yatırımcısının yüzünü güldüreceğini gösteriyor. Ayrıca geçmişte çok fazla olmayan ticari gayrimenkul arzı ise özellikle son 5 yılda yapılan karma yaşam projeleri ile bir miktar da olsa giderilmeye başladı. Fakat halen açığın büyük olduğunu düşünecek olursak, iyi bir analiz ile yapılacak ticari projelerin inşaat firmasına ve yatırımcıya gelir getireceğini düşünmek çokta yanlış olmayacaktır. 


Yeni Akit ek