Kent Haberleri

İstanbul’da her 3 binadan 1'i depreme dayanıksız!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’da her 3 binadan 1'i depreme dayanıksız. Çok ağır ve ağır hasar alacağı öngörülen bina sayısı 83 bine çıktı" dedi. Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un yapı stokunu değerlendirdi.

Zeytinburnu’ndaki  KİPTAŞ Loca Mahal projesinde tamamlanan 690 konut ve 64 dükkanın anahtar teslimleri yapıldı. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da törene katıldı. Anahtar teslim törenine CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da katıldı.

Ekrem İmamoğlu konuşmasında 17 Ağustos 1999 depreminin 22. yıldönümü sebebiyle İstanbul'daki yapıların son durumuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitirenleri anan Ekrem İmamoğlu, depremin 2001 ekonomik krizinin tetikleyen unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Ekrem İmamoğlu, “Canımızı sıkan, içimizi yakan, kayıplarıyla bizi derinden etkileyen bir depremdi. Dönemin kaosu, çaresizliği dün gibi aklımda ve hiç çıkmıyor. Depremin bu anlamda İstanbul’un en önemli gerçeği olduğunu hepimiz söylüyoruz. Aklımıza geldiğinde eminim ki hepimizin tüyleri diken diken oluyor” diye konuştu.

“ALLAH BİZE YARDIM ETTİ, 22 YIL ŞANS VERDİ”

1999'da İstanbul'un nüfusunun 10 milyon civarında olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, bugün nüfusun göç ve mültecilerle beraber 20 milyona yaklaştığına vurgu yaptı.

Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük depremin gününün, saatinin belli olmadığını her an olabileceğine vurgu yaparak “Böyle bir ortamda Allah bize yardım etti, 22 yıl şans verdi bize. Ve dua ediyoruz ki bu şans uzun yıllar daha devam etsin. Ama bilim öyle söylemiyor. Bilim her an kapımızda olduğunu da bize hatırlatıyor.  İstanbul’un tehlike ve risk haritaları bizi mutlu edecek seviyede değil hatta mutsuz ve tedirgin etmeli” şeklinde konuştu.

AĞIR HASAR ALACAK BİNA SAYISI 83 BİN

İstanbul'daki binaların son durumuna ilişkin de bilgi paylaşan Ekrem İmamoğlu, 2018 yılında İBB tarafından yapılan ve binalar incelenmeden bilimsel tahmin yoluyla gerçekleştirilen analizlerde 50 binanın ağır hasar göreceğinin belirlendiğini anımsattı.

Son 1.5 senede binalarda tek tek inceleme yaparak gerçekleştirdikleri analiz çalışmasında bu sayının yükseldiğini gördüklerine vurgu yapan Ekrem İmamoğlu, şunları kaydetti: 

“22 ilçede çalışma tamamlandı. Sadece 22 ilçede yapılan incelemeye göre İstanbul’da her 3 binadan 1'i depreme dayanıksız. Çok ağır ve ağır hasar alacağı öngörülen bina sayısı 83 bine çıktı. Ne yazık ki kötü fotoğrafla karşı karşıyayız. Orta hasarlı bina sayısı da 130 bin bina civarında. Çok ağır bir fatura… Bu sayılar, 100 binlerce konut anlamına geliyor. Acil bir biçimde deprem meselesinin İstanbul’un ve Türkiye’nin birinci meselesi haline gelmesini istiyoruz.”

“BU HIZLA 100 SENEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Depreme hazırlık çalışmalarının tek başına bir tek kurum tarafından üstlenilemeyeceğini bir defa daha yineleyen İmamoğlu, vatandaşın, sivil toplumun, finans sektörünün de içinde olduğu siyaset üstü bir mekanizmaya gereksinim duyulduğunu belirtti. Ekrem İmamoğlu, süreç böyle devam ettiği sürece bu hızla İstanbul'un depreme anca 100 yılda hazırlanabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

- Bizim öyle bir vaktimiz yok. Deprem bilimi 10-15 yıl içinde deprem ihtimalini yüzde 65 olarak görüyor. Bu kadar kapıda. İBB, 37 ilçede 40 bin bağımsız bölümün üstünde bir yenileme başvurusu yönetiyor şu anda.

- 100 binlerce konuta bir anda girme şansımız yok. Ama bunu yürütebilecek İstanbul’un kabiliyetli sektörü var. Mevzuat, İBB Meclisi, farkı kurumlar, mekanizmalar bize yardımcı olmalı.

- Vatandaşımızın gerçekten bir bilince ihtiyacı var. Ve her geçen zamanı kayıp olarak görmeli. Maliyet açısından kayıp, finans açısından kayıp. 4-5 sene önce bir binayı yapıp bitirmekle bugün arasında çok büyük fark var.

- Enflasyon ve gelir artışı paralel gitmiyor. Parasal maliyeti konuşuyoruz. Allah korusun bir depremden sonra geri gelmeyecek can kayıplarını konuşmak istemeyiz.

“O MASAYI TERK ETSİN”

Kentsel dönüşüm sürecinin siyasete konu olmamasını talep eden Ekrem İmamoğlu, “Siyasete alet eden bir kişi olursa bu masalarda o benim yol arkadaşım değildir. Anında o masayı, koltuğu terk etsin. Başka bir masayla bu işe siyaseti karıştırma zihniyetinde olanla da sonuna kadar mücadele ederim. Çünkü burada insan sağlığı, insan canı söz konusu” diye konuştu.

KANAL İSTANBUL'A GÖNDERME: “SİLİP ÇÖPE ATSINLAR

İstanbul’un kritik acil konularının bulunduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bizim acil meselelerimizin dışında milyarlarca liraları akıtmayı düşündüğünüz başka projeler varsa birilerinin aklında, bunları silip çöpe atsınlar. İstanbul’un deprem sorunu vardır. İstanbul’un kendi içinde tamir etmesi gereken 10 binlerce ve 100 binlerce konutun yenilenmesiyle  ilgili sorunu vardır. 22 yılda yapılan çok güzel işler vardır ama o hızla gidersek bize 80 sene lazım” ifadelerini kullandı.

İstanbul depreminde süre kısalıyor!

Naci Görür'den tüyler ürperten açıklama!

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerini bekleyen tsunami tehlikesi!