İstanbul'da imar kirliliği ve kaçak yapılaşma engellenmeli!
İstanbul'un birçok yerinde ciddi bir imar kirliliği ve kaçak yapılaşma bulunuyor. Peki İstanbul'da kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? İmar kirliliği nasıl engellenecek?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde depreme karşı şehrin her yerinde seferberlik başlattıklarını açıkladı. İstanbul ise diğer taraftan hızla daha çok bozuluyor.
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Güntay Şimşek, İstanbul’da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı.
İşte 'Kentsel dönüşümün de kaçağı var' başlıklı yazısı...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde depreme karşı şehrin her yerinde seferberlik başlattıklarını söylüyor. Bakan Kurum, haklı olarak her yerde dönüşüm başlatmak istiyor, ama zor bir iş ve İstanbul diğer taraftan hızla daha çok bozuluyor. Kentsel dönüşümden çıkan yerler bile mevzuatlara aykırılıklara göz yumulması yüzünden sorunlu hale geliyor.
Zira İstanbul’un çoğu yerinde yasaya ve mevzuatlara aykırı olarak yapılan ciddi bir imar kirliliği ve kaçak yapılaşma söz konusu. Halbuki kentsel dönüşümden daha önemli bir husus göz ardı ediliyor. Önüne geçilmesi için de maalesef yetki karmaşasından dolayı sorumluluk üstlenen yok. Bu açıdan bakıldığında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sırtında ciddi bir yük olduğu söylenebilir.
İlçe belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin aynı anda İstanbul’daki imar mevzuatına aykırı olan anlayışa karşı çıkması ise çok zor. Çünkü bu ortamı sağlayan ve teşvik eden bizatihi kamunun kendisi...
İstanbul’da kentsel dönüşüme girmiş, planlı ve programlı yapılmış neredeyse tüm konut projelerinde çeşitli şekillerde mevzuatlara aykırılıklar, imar kanunun çiğnendiği hususlar var.
Önemli iki yetkiliyle konuştuğumda, ilgili kurumların aykırılıkların düzeltilmesinde yetersiz kalındığını, her yerde sorun olması sebebiyle müdahil olmak istemediklerini söyledi. Hasılı kelam kontrol ve denetimde sıkıntı var. Belediyeler çeşitli sebeplerden müdahil olmak istemiyor. Belediye ile bakanlık teşkilatları arasındaki yetki karmaşası da bu durumu tetikliyor.
Böylece izini, onayı olan yapılar kısa süre içinde konum değiştirip, yönetmeliklere, imar mevzuatına aykırı birer binalar haline geliyor. İstanbul bir yandan kentsel dönüşüm gibi projelerle düzeltilmeye çalışılırken, diğer taraftan yasalar dikkate alınmadığından daha hızlı bozuluyor. Kentsel dönüşümle sağlanan faydayı, denetimsizlik ve bilinçli ihmalkarlıklar alıp götürüyor.