Ekonomi

 İstanbul'da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmak üzere, İstanbul için doğalgaz faturalarında yüzde 12 indirim yapıldı. Fakat bu indirimden sonra İstanbul'da bir tartışma başladı .Bu tartışmanın sebebi ise neden Türkiye genelinde yapılmadığı üzerineydi.Doğalgazda İstanbul'un ağırlığı da yüzde 35 dolayında

TÜFE'de doğalgazın ağırlığı bu yıl yüzde 2'yi bulabilir. Doğalgazda İstanbul'un ağırlığı da yüzde 35 dolayında. İstanbul için yapılan indirim hem seçim malzemesi,  hem İBB'yi zora sokma çabası, hem de ocak ayı TÜFE oranını düşük, hatta negatif çıkarabilmenin bir adımı.

Zincir marketlerin fiyatları sabitlemeye yönelmek durumunda kalması da ocak ayı hedefine dönük bir çabanın sonucu...

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın yazısına göre, Senelik enflasyon seviyesinde aralıkta başlayan ve birkaç ay daha devam edeceği ortada olan düşmenin baz etkisine dayalı olduğunu bilmeyen çok kalmadı. Her ne kadar senelik orandaki gerileme sanki ücretler geriliyormuş gibi lanse edilmek isteniyorsa da ve hepsiyle gerçek dışı olan bu mantığı “satın almaya hazır” büyük bir kitle varsa da aklı  başında herkes biliyor ki yaşanan ücret gerilemesi değil.

peki yapılması gereken belli; ücretlerin de gerilemesini sağlamak. Aralıkta örneğin 100'e satılan bir ürünün ederini ocakta hiç olmazsa 99’a düşürmek. Bu bütün ürünlerde gerçekleştirilemez doğal olarak ama aylık fiyat yükseliş ya da azalışının genel göstergesi niteliğindeki TÜFE bazında bunu sağlamak mümkün olabilir. 
Yani ortalamada bir düşüş sağlanabilir.

Öyle kalemler seçer, onların ücretine öyle etkiler edersiniz ki, TÜFE'yi iyi kötü etkilersiniz. Müdahale dedimse bunu hesaplamaya müdahale gibi anlamamak lazım. Kaynağa inilerek bazı mal ve hizmetlerin ücreti aşağı düşebilir. Nitekim bu yapılıyor da...

İstanbul-doğalgaz-bir taşla iki kuş!

Öncelikle şu gerçeği unutmayalım. 2023'le beraber TÜFE kapsamındaki mal ve hizmetlerin ağırlıkları farklılaşacak. Bu değişikliğe evhalkı tüketim harcamaları anketinin neticeleri temel oluşturmakla birlikte her kalemin geçen seneki ücret farklılığı de ağırlık değişiminde rol oynuyor.

Çok genel bir kural olarak söyleyelim; geçen seneki ücret yükselişi, yüzde 64.27’lik genel artışın üstünde olan kalemlerin ağırlığı yükseliyor, daha az artış gösteren kalemlerin  ağırlığı ise düşüyor. Tabii ki tüketimdeki payı çok düştüğü için TÜFE’den çıkarılanlar da oluyor, aynı şekilde tüketimi yükseldiği için TÜFE’ye eklenenler de.

Bu çerçevede TÜFE’deki ağırlığı en çok artacak kalemlerin başında doğalgaz var. Doğalgaza geçen sene TÜİK'e göre yüzde 165.92 zam geldi. Dolayısıyla doğalgazın TÜFE’de  geçen sene yüzde 1,5496 olan ağırlığı çok artacak ve belki de yüzde 2’yi bulacak. Yeri gelmişken TÜİK’in 2023 madde sepeti ve ağırlıklarını ocak ayı oranıyla birlikte  3 Şubat’ta açıklayacağını hatırlatalım.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

 

2022 yılı sonuçları açıklandı! Dünyanın 4. Türkiye'nin birincisi o seçildi! 

Avrupa şimdilik stabil tuttu! Kasım ayında yükselmedi

Bakan Kirişçi'den flaş et ve süt fiyatları açıklaması! Gerekeni yaparız