İstanbul'da iş güvenliğine uymayan 1700 işyeri kapatıldı!
MTSO ile Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü 'Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi' kapsamında cephe iskelesi kurulum, kullanım ve sökümü, iş güvenliği koşullarını kapsayan bilgilendirme semineri yapıldı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü işbirliğinde 'Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi' kapsamında cephe iskelesi kurulum, kullanım ve sökümü, iş güvenliği koşullarını kapsayan bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
Mersin HiltonSA Otel'de gerçekleşen seminere, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (İŞKUR) Mustafa Kutlu ve sektör temsilcileri katıldı. Seminer öncesi konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, böyle hassas bir konunun ele alınmasının önemli olduğunu söyledi. Bu konuda eksiklerin çok olduğunu belirten Yükselgüngör, "Ama böylesi bilgi veren eğitim toplantıları, tüm sektörlerimizin arzu edilen güvenlik kalitesine gelmesini sağlayacaktır. MTSO olarak önce insan diyoruz. Bundan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğümüzün öncülüğünde geliştirilen 'Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi'ni gönülden destekliyoruz" şeklinde konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ise bu projeyi tüm Türkiye'ye yayacaklarını söyledi. Dünyada teknolojinin hızlı bir şekilde geliştiğini söyleyen Gerim, "Eski alışkanlıklar değişiyor.
Özellikle inşaat sektöründe alışageldiğimiz o düşük katlı binalar yerine yüksek katlı binalar kentlerimizde hızlı bir şekilde yer alıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde hayata geçecek önemli projelerden bir tanesi. Tabi bu değişim ve dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşmesi de toplum tarafından önemli bir beklenti halinde. Hızlı olarak yapılacak çalışmaların da iyi planlanamaması durumunda çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya gelebileceğimizi bilmemiz gerekiyor. Tedbirli adımlarımızı güvenli bir şekilde atmamız gerekiyor.
Planlamalarımızı iyi bir şekilde yapmak zorundayız.
Daha projeler çizilirken, daha tasarlama aşamasında iş güvenliği tedbirlerini de çalışmalarımızın en önemli noktası olarak görmeliyiz.
Genel anlamda bakıldığında geçmiş yıllarla karşılaştırma yapıldığında çalışan sayısı halen artmakta olduğu, işveren sayısı da buna paralel olarak arttığını görüyoruz. İş kazalarının düşme seyrinde olduğunu görüyoruz ancak arzu ettiğimiz rakamlar değil tabi ki" diye konuştu.
"İSTANBUL'DA BU YIL İŞ GÜVENLİĞİNE UYMAYAN BİN 700 İŞYERİ KAPATILDI"
Toplum olarak iş kazalarının iyileştirilmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini vurgulayan Gerim, "Çünkü bu can kayıplarının kabul edilebilir olmadığını hepimiz biliyoruz. En son madenlerde yaşadığımız, inşaatlarda yaşadığımız kazalar. Bu sektörlerin çok tehlikeli olduğunu biliyoruz. Biz de bu anlamda bu sektörlere yönelik neler yapabileceğimiz konusunda hareket etmeye çalışıyoruz. 1850 yıllardan itibaren başlayan bir iş sağlığı güvenliği düzenlemeleri görülüyor ancak 2003 yılı itibariyle hızlanan bir iş sağlığı güvenlik kültürü noktasında çalışmalar var.
İnşaatlarda yaşanan kazaların yüzde 43'iinün yüksekten düşme nedenli olduğu ortaya konmuş durumda. Bunun da yüzde 25'inin cephe iskeleleriyle ilgili yanlış kullanımdan kaynaklanan ölümlerle karşılaşıyorsunuz.
Bu yıl özellikle İstanbul'da yaşanan ölümlü kazalardan sonra denetimler hızlı bir şekilde arttı. Bu denetimler sonucunda bin 700 iş verenin, iş yeri uygunsuz koşullar, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymaması nedeniyle kapatıldı.
Orada da dikkat çeken en önemli konu iskelelerdi" ifadelerini kullandı.
İş kazalarının azalmasının engelli vatandaşların sayısına da etki yapacağını kaydeden Gerim, "Engelli vatandaşlarımızın artışındaki sayının da iş kazalarıyla değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Çünkü bazı iş kazaları vatandaşlarımızı engelli hale de dönüştürebiliyor.
Yani iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri uyulduğunda bu anlamda da önemli bir katkı yapabileceğimizi düşünüyorum.
İş kazaları sonrası ortaya çıkabilecek engel nedenlerini bu sayede önlemiş oluruz" dedi.
Konuşmaların ardından cephe iskelesi kurulum, kullanım ve sökiimü, iş güvenliği koşulları konusunda bilgilendirme yapıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, bu yıl özellikle İstanbul'da yaşanan ölümlü kazalardan sonra denetimlerin sıklaştırılarak artırıldığını belirterek, "Uygunsuz koşullar, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulmaması nedeniyle denetimler sonucunda bin 700 iş verenin iş yeri kapatıldı. Oralarda da dikkat çeken en önemli konu iskelelerdi" dedi.
Çukurova Gazetesi