Emlak Konut

İstanbul'da İthal Mimar Dalgası

Gayrimenkul sektörünün büyük patlama yaşadığı Türkiye'de özellikle İstanbul, yabancı yatırımcılar kadar yabancı mimarların da gözdesi haline geldi...

Dünyaca ünlü ödüllü mimarlar son 3 yıl içinde İstanbul'da konut projesinden alışveriş merkezine kadar pek çok alanda büyük projeler gerçekleştirdi..

Son yıllarda gayrimenkul sektörünün büyük patlama yaşamasının ardından tüm Türkiye ve özellikle de İstanbul yabancı yatırımcıların akınına uğradı. Bu durumun da etkisiyle uluslararası emlak piyasasında ün kazanan şehir, ticari gayrimenkul yatırımlarının yanında irili ufaklı pek çok konut projesi de gerçekleştiren yabancı mimarların gözdesi oldu.

Kartal Kentsel Dönüşüm projesini gerçekleştirecek mimarlığın nobeli sayılan Pritzker ödüllü mimar Zaha Hadid'den Avusturyalı Brigitte Weber'e kadar birçok ünlü mimarın ilgi alanına giren İstanbul'un tanıtımında gayrimenkul sektörünün yükselişi kadar iki yıl önce Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen Dünya Mimarlar Kongresi de etkili olmuştu. 3-7 Temmuz 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongreye 10 bin kişi katılmış, mimarlar proje sahipleri ile bir araya gelmişti.

KONUT PROJELERİNDE STRATEJİ

İnşaat şirketlerinin pazarlama stratejileri arasında gösterilen yabancı mimarlar, Yapı Kredi Koray, Güneri İnşaat, KKG Group'un da aralarında bulunduğu firmalar için konut projeleri yaptı. Yapı Kredi Koray'ın Kemerburgaz'daki projesi İstanbulbis'i MIPIM ödüllü mimar Charles M. Legler tasarladı. Güneri İnşaat'ın Bahçelievler'de inşa ettiği İkebana Evleri de 20 yıldır Türkiye'de yaşayan Japon mimar Tatsuya Yamamoto'nun sahiplerinden olduğu Tago Mimarlık tarafından gerçekleştirildi.

Hadımköy'de inşa edilen ve KKG Group'un Pelican Hill projesindeki Kaliforniya mimarisinde tasarlanan malikaneleri ise RNM Architecture'den Robert F. Taylor'un eseri. Dubaili yatırımcı Emaar'ın Beylikdüzü'ndeki Toscana Vadisi projesinde de ABD merkezli JZMK Mimarlık ve Türkiyeden AE Mimarlık ortak çalıştı.

İSTİNYE PARK VE KANYON

Yabancı mimarlar İstanbul'da alışveriş merkezi, konut ve ofislerin bir arada olduğu karma projelere de imza attı. 10 yıldır İstanbul'da yaşayan Avusturyalı mimar Brigitte Weber, Kanyon Evleri'ni tasarladı. İstanbul'un en taze alışveriş merkezi İstinyePark'ın projesi ise ABD'li Designe and Development ofisine ait.

İSTANBUL'DAKİ KONUT PROJELERİ AVRUPA STANDARTLARINI YAKALADI

1986'dan beri Türkiye'de yaşayan Japon mimar Tatsuya Yamamoto da yabancı mimarların Türkiye ilgisinin emlak piyasasın açılmasına bağlı olduğunu düşünüyor. Yamamoto, farklı kültürel yaklaşımlar getiren yabancı mimarların değişik projeler yakalama şansının yüksek olduğuna belirterek, şu değerlendirmeleri yapıyor: "Bu, bir satış politikası. Yabancı mimarın ismi avantaj olarak görülüyor. Türkiye'de hem lüks konutlar hem de sosyal konutlar Avrupa standartlarını yakaladı." Yamamoto'nun Güneri İnşaat'a ait Bahçelievler'deki ünlü konut projesi İkebana Evleri, 270 konuttan oluşuyor.

YAPI KREDİ KORAY'IN PROJESİNİ MIPIM ÖDÜLLÜ MİMAR YAPTI

Yapı Kredi Koray'ın lansmanını Nisan 2005'te yaptığı Kemerburgaz-Göktürk'teki projesi İstanbulbis de yabancı bir mimarın imzasını taşıyor. Uluslararası MIPIM ve CRM ödüllü İstanbul İstanbul projesinin de konsept mimarı olan Charles M. Legler tarafından tasarlanan proje, toplam 112 üniteden oluşuyor. Projedeki konut tipleri 2+1'den 5+1'e kadar farklılık gösteriyor. Düz, dubleks ve bahçeli konut seçeneklerini barındıran İstanbulbis'te konutların büyüklükleri ise 104 metrekare ile 253 metrekare arasında değişiyor. Projede konut fiyatları bugün 695 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

PELİCAN MALİKANELERİNİN KONSEPTİ KALİFORNİYA'DAN

KKG Group'un Hadımköy'de inşa ettiği Pelican Hill'in mimari konsepti ABD'de ve pek çok ülkede önemli projelere imza atan Kaliforniyalı RNM Architects tarafından yapıldı. Mimar Robert F. Taylor imzası taşıyan projenin ilk etabındaki malikaneler de Türkiye'nin en ünlü 8 mimarı Mahmut Anlar, Hülya Döşer, Hakan Helvacıoğlu, Dara Kırmızıtoprak, Hasan Mingü, Eren Talu, Mustafa Toner ve Eren Yorulmazer tarafından 8 farklı stilde dekore edildi. Pelican Hill, en küçüğü 500, en büyüğü bin 100 net metrekarelik 713 villadan oluşuyor. Villalar büyüklüğüne göre 980 bin ile 1.6 milyon dolardan satılıyor.

KARTAL'DA DÖNÜŞÜMÜ ZAHA HADİD YAPACAK

Son dönemde Türkiye'nin gündemindeki en önemli yabancı mimarlardan biri de Irak asıllı Zaha Hadid oldu. Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ilk kadın mimar olan ve Türkiye'de, Kartal Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tasarımına imza atan Zaha Hadid, 1950 yılında Bağdat'ta doğdu. Hadid, mimarlık eğitimini Londra'daki Architectural Association'da tamamladı. Tasarım, uygulama, eğitim ve araştırma çalışmalarını eşzamanlı sürdüren Zaha Hadid, 1977'de Office of the Metropolitan Architecture'a ortak oldu.

Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Okulu'nda Kenzo Tange Kürsüsü'nün ve Chicago'daki Illinois Üniversitesi Mimarlık Okulu'nda Sullivan Kürsüsü'nün başkanlığını yaptı. New York'ta Columbia Üniversitesi'nde Masters Studio'da Misafir Profesör olarak dersler verdi. 2004 yılında New Haven, Connecticut'taki Yale Üniversitesi'nde ve Eero Saarinen Mimari Tasarım Misafir Profesörü olarak çalışan Hadid, halen Viyana'daki Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde ders veriyor.

TOSKANA'NIN SAHİBİ DUBAİLİ VİLLALARIN MİMARI ABD'Lİ

Dubaili gayrimenkul geliştirme şirketi Emaar'ın Türkiye'deki ilk projesi Toskana Vadisi Evleri'nin planlama- yerleşim tasarımı ve mimari tasarımı 40 yılı aşkın tecrübesi ile dünya çapında bir mimari planlama şirketi olan JZMK Partners tarafından gerçekleştirildi. ABD merkezli JZMK Partners, projeleriyle yaklaşık 70 uluslararası ödüle layık görülen bir firma. Şirket, Costa Rica, Puerto Rico, Ürdün, California, Çin gibi pek çok ülkede proje tasarlayan şirket dünyanın en seçkin tasarım yarışmalarından biri olan Golden Nugget'ta her sene pek çok projesi ile ödüle layık görülüyor.

"Yılın evi", "en iyi ayrık nizam aile evi", "master planı en iyi hazırlanmış yerleşim planı" ve "en iyi hayata geçirilen proje" gibi alanlar JZMK'nin ödüle hak kazandığı kategorilerden bir kısmı. Toskana Vadisi projesinin uygulamasını ise AE Mimarlık üstlendi. Toskana Vadisi, Büyükçekmece'de inşa ediliyor. Toplam 555 konuttan oluşacak projede 8 farklı konut tipi var. Metrekare büyüklükleri ise 395 ila 940 metrekare arasında değişiyor.

İSTANBUL MİMARİ ARENANIN YENİ İŞ ALANI OLDU

Yabancı meslektaşlarımızın Türkiye'de iş yapması bilgi alışverişi demektir. Bu, karşılıklı gelişime yol açar. Ancak yatırımcılar yabancı isimleri pazarlama unsuru olarak kullanıyor. Türkiye'de yabancı isimlere ilgi çok. Projelerde bile pek çok isim yabancı. Biz bu durumdan rahatsız değiliz aslında. Sadece, Oda'ya kaydolsunlar, eşit koşullarda çalışalım, biz de yurt dışında onlar gibi rahat iş yapalım istiyoruz. Bu ilgi son derece normal. Çünkü İstanbul uluslar arası mimari arenada yeni bir iş alanı oldu. Çekiciliği var. Her mimar burada bir eser bırakmak ister. Bu da doğal hakkıdır.

Menekşe Ataselim / Sabah