İstanbul'da kaç bina tehdit altında? İstanbul’da kaç binada geniş cepheli dükkanlar uğruna kolonlar kesildi?
Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşanan büyük kayıplar yeniden gözleri İstanbul’a çevirdi. Yer bilimciler olası İstanbul depremini hatırlatarak daha fazla gecikmeden gerekli önlemlerin alınmasını dile getirirken, geniş cepheli dükkanlar için kolonları kesilen binalara dikkat çekiliyor.En son Hatay’da yaşanan depremler ile birlikte kayıplar daha da artarken, can kaybı sayısı 44 bini geçti
Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelernide yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler toplam 10 şehrimizde büyük can kayıplara ve yakımlara neden oldu. En son Hatay’da yaşanan depremler ile birlikte kayıplar daha da artarken, can kaybı sayısı 44 bini geçti.
Deprem felaketlerinin ardından bölgedeki yaralar sarılmaya çalışılırken, uzmanlar bir taraftan İstanbul depremi için de uyarılarda bulunuyor. İstanbul’daki konutların depreme ne kadar dayanıklı olduğu, hangi ilçenin zemininin daha sağlam olduğu vatandaşlar tarafından sorgulanırken, Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge de İstanbul’da kaç binada vitrin için kolon kesildiği sorusu ile şehirde yaşayanlar açısından durumun aciliyetine ve önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Naci Görür'ün olası İstanbul depremi ile ilgili uyarılarını hatırlatan Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, köşe yazısında, vatandaşlara oturdukları binanın altına bakmasını, varsa dükkanların vitrin durumunun ne olduğunu araştırmasını önerdi.
APARTMAN ALTI MARKETLERE DİKKAT!
Köşe yazısında; İstanbul’da kaç binada vitrin için kolon kesildiğini konusunu da gündeme getiren Çekirge, şehrin Beyoğlu İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Vatan Caddesi ve Nişantaşı gibi gözde semtlerine atıfta bulunarak bu bölgelerde yer alan10 katlı apartmanların altındaki geniş cepheli dükkanlara dikkat çekti. Yeşilköy İstasyon Caddesinden Nispetiye’ye kadar İstanbul’un vitrin caddeleri göz önüne alınırsa; çok sayıda apartmanın altında otomobil galerisi, market ve geniş cepheli dükkanların bulunduğunu kaydeden Çekirge, dev zincir marketlerin geniş cepheli ve geniş zeminli dükkanlar kiraladığını ifade etti.
Bu konuda Beyoğlu Belediye Başkanı’na da bir çağrıda bulunan Çekirge, “Belediye Başkanı bir sabah çıksa da vitrin için acaba kaç binanın altı genişletildi? Apartman altında yer alan marketlerde durum nedir? Kolonlar, dolgu duvarlar ve kirişler ne durumda acaba” diye araştırmasını istedi.
İBB YOL HARİTASINI AÇIKLAYACAK
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliği ile risk tahminleri kitapçığı hazırladı. Kitapçıkta 39 ilçe için olası İstanbul depremine ilişkin öngörüler yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye ekiplerinin risk risk durumlarını saptayabilmek için 107 bin binayı ziyaret ettiğini, bu ziyaretlerde ise sadece 29 bin bina sahibinin incelemeye izin verdiğine dikkat çekti. İmamoğlu, İBB olarak 3-4 gün içinde yol haritalarını açıklayacaklarını bildirdi.