Ekonomi

İstanbul’da kentsel dönüşüm alarmında! Talep günden güne artıyor!

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremlerden sonra olası İstanbul depremi için İstanbullular alarma geçti. İşte detaylar!Binalarının durumunu öğrenmek isteyenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunuyor

İstanbul’da olması beklenen deprem vatandaşları harekete geçirdi. Binalarının durumunu öğrenmek isteyenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunuyor. Bu binalar hızlı tarama testinden geçiyor ve İBB riskli bina sahiplerine KİPTAŞ üzerinden de binalarını yenileme imkanı da sunuyor.

İşte haberin ayrıntıları…

İBB riskli bina sahiplerine KİPTAŞ üzerinden binalarını yenileme olanağı sunuyor. Bu sürece dair de KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt NTV'nin sorularını yanıtladı.

Bir haftada yenileme başvuruların yüzde 25 arttığını aktaran Kurt, "İstanbul Yenileniyor projesine 11 bin 500 başvuru oldu bu da 175 bin riskli yapıya tekabül ediyor, burada yaşayan insanların sayısı 680 bin." diye konuştu.

İstanbul'da acil dönüşüme uğraması gereken 90 bin, ağır hasar alacak 170 bin olmak üzere toplamda 260 bin yapı olduğunu belirten Kurt, "Bu insanlarımız borçlanarak evlerimizi yenilemeyi kabul ediyoruz diyorlar. Biz de ne yapıyoruz? Sistem üzerinden bize başvuruyorlar, sistem üzerinden reçete veriyoruz. Fiyat belirliyoruz. Eğer ki KİPTAŞ borçlanmak isterler ise vade farksız eşit taksit imkanı ile borçlandırıyoruz” dedi.

ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKLİ!

Kurt, inşaat sürecinin başlamasının üçte 2 çoğunluğun sağlanması gerektiğini söyledi. Başvuruların kısa sürede sonuçlandığını dile getiren Kurt şunları söyledi; "Bir fatura sunuyoruz eğer vatandaş bunu da kabul eder ise kendilerine çok kısa sürede yıkım yapım sürecini KİPTAŞ garantörlüğünde yapıyoruz."

MALİYET KAÇ TL’Yİ BULUYOR?

Herkes evini yenilemek istiyor ama inşaat maliyetlerindeki aşırı artış kentsel dönüşümün önüne çıkıyor. "Biz bu işlemi ne kadar maliyetine yapıyoruz da desek, inşaat maliyetlerinde meydana gelen artış ve uzun vadeli borçlanmalar vatandaşı zorlanıyor” diye konuşan Kurt, sözlerine şöyle devam etti: "Biz bu işe başladığımız zaman maliyeti metre kare 2 bin liraydı. Şimdi İstanbul'da ortalama metrekare maliyeti ise 14 bin lira oluyor. Yani İstanbul'da 100 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon 400 bin lira."

"BU İŞİ EL BİRLİĞİ İLE ÇÖZELİM"

KİPTAŞ Genel Müdürü, acilen maliyetleri aşağı çeken bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek sözlerine şöyle son verdi; “Bu vesile ile dönüşüm sürecinin hızlanacağını ve önceden devlet gelsin bedava yapsın, bizi borçlandırmasın gibi yaklaşımları vardı ama vatandaşımız borçlanarak da bu işi yapmayı kabul ediyor. Bizim vatandaşımıza sunmamız gereken uygun ödeme planı ve bu işin organizasyonu oluyor. Biz 'İstanbul Yenileniyor'da yüklenici firma ile vatandaşı bir araya getirmiyoruz. Finans kurumuyla da bir araya getirmiyoruz. Borçlanırsa kefil oluyoruz sadece. Burada amacımız maliyetleri düşürmektir. Bununla ilgili aksiyonları ancak merkezi irade ile alabiliriz. Nasıl sosyal konutlara uygun ödeme planı sundular orta gelir grubuna sundular, gelin bunu ülkedeki tüm riskli yapı sahiplerine sunalım, bu işi el birliği ile çözelim."

TBMM 16 bin personel alacak! Üstelik KPSS şartı olmadan! Bu fırsatı kaçıran dizlerini döver!

Reuters’tan dolara dair çarpıcı analiz! Deprem sonrası…