Kentsel Dönüşüm

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor!

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Avrupa Yakası Bağcılar Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirdiği dönüşüm alanının yüzde 65’i yeşil alan olarak düzenlenecek.

Bağcılar’da kentsel dönüşüm kapsamında 18 bina ile 184 bağımsız birimin yıkımı başladı. Bağcılar Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirdiği dönüşüm alanının yüzde 65’i yeşil alan olarak düzenlenecek.

Bağcılar’da kentsel dönüşüm kapsamında 18 bina ile 184 bağımsız birimin yıkımı başladı. Bağcılar Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirdiği projenin yıkım törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ile vatandaşlar katıldı.


Kadir Topbaş: “Canımızı emanet ettiğimiz evimize hassasiyet gösterelim”


Bağcılar Göztepe ve Hürriyet Mahallelerindeki yıkım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da geçmişten gelen dengesiz büyümenin sıkıntılarını aşmak için ciddi çalışmalar yaptıklarını, ancak sorunların aşılması için daha yapacak çok iş olduğunu belirterek, Bağcılar’da son 20 yılda ciddi bir yatırım ve değişim süreci yaşandığını söyledi. Sadece Bağcılar ilçesinden 3 ayrı metro hattının geçtiğine dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;


“Kentsel dönüşüm önce zihinlerde ve yaşam tarzında başlamalı ve her türlü hizmet alanına yansımalıdır. İstanbul’da bunun için daha önce yıllarda kamudan başlayan ciddi bir dönüşüm ve güçlendirme çalışmaları yaptık. Ancak Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük bir şehrin tamamını huzurlu ve mutlu bir şehir haline getirmek zaman istiyor. Bugün dışardan güzel gördüklerimiz de dahil İstanbul’daki birçok yapının insanlarımızın hayatını riske eden bir deprem riski taşıdığını dikkate alarak dönüşüm çalışmalarına başladık. İstanbul kendiliğinden oluşmuş yerleşim birimlerini düzgün ve güvenli hale dönüştürmek zorundayız.”


Kentsel dönüşümde daha fazla yeşil alanı, sosyal, kültürel ve spor imkanları olan projeler gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başkan Topbaş, “Dünyada kadim medeniyetlerin bulunduğu kentler dahil her şehirde yeni şartlara göre yeni yaşam alanları oluşturuluyor. New York, Londra, Barselona ve Çin’in şehirlerine kadar birçok kentte teknolojinin verdiği imkanlar kullanılarak çok daha güvenli ve modern yaşam alanları ortaya çıkartılıyor. İstanbul da bu konuda Türkiye’nin öncüsü” diye konuştu.


Dönüşümle yeni evlerine kavuşacak vatandaşları tebrik eden Topbaş, “Deprem riskini yenilenme için bir fırsat olarak görmeliyiz. Elbirliği olduğu zaman, güle oynaya dönüşüm gerçekleşir ve yarın ah vah demeyiz. Nasıl paramızı kasaya yada başka güvenli yerlere koyuyorsak, konutlarımıza da canımızı emanet ediyoruz. Canımızı koyduğumuz yere de hassasiyet göstermek zorundayız” şeklinde konuştu.


Bakan Güllüce: “Kentsel dönüşümü köysel dönüşüm takip edecek”


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de hükümetleri döneminde Türkiye’nin mühendislik, beton kalitesi, jeolojik testlerle birlikte dönüşümde önemli noktaya geldiğini ifade ederek, Türkiye’nin genelinde halen 6,5 milyon binada sıkıntı yaşandığını söyledi. Kentsel Dönüşümün Kanunu’nu kötü yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve yeni yaşam alanlarının inşa edilmesi amacıyla çıkardıklarını anlatan Güllüce, Bakanlık olarak kalitesiz bina yapan ve beton atanlara engel olduklarını kaydetti.


“Biz böyle yapanları kilitliyoruz. Ancak güvenli güzel bina yaparsanız kira yardımı dahil her türlü desteği veririz. Vatandaş verdiği paranın hakkını almalı” diyen Güllüce, İTO ve TOBB’un da destek verdiği mekansal stratejik planını iki yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtti. Yeni teknolojiyle yapılan uçakları yerleşim alanlarını görüntülediğini de kaydeden Güllüce, üç boyutlu kayıtlar aldıklarını söyledi. Online olarak atık su denetimi yaptıklarını da ifade eden Güllüce, Türkiye’nin her noktasında bilgisayar üzerinden arıtmanın yeterli olup olmadığının belirlendiğini ve anında müdahalede bulunulduğunu ifade etti.


Güllüce, “İstanbul kentsel dönüşümde en başarılı ilimizdir. Biz belediye kökenliyiz. Belediyelerimize önemli yetkiler devrettik. Diğer belediyelerimiz de kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırsınlar onların önünü açalım. Kısa zamanda yine köylere de el atacağız. Pilot bölge olarak üç-dört köyü seçiyoruz. İleri tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız.“ diye konuştu.


Bağcılar’da ilk etapta 24 bin bina yenilenecek…


Törende konuşmaların ardından dönüşümde yenilenecek binaların yıkımına başlandı. Bağcılar’da Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmı kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendi. Yaklaşık 8 bin bine 24 bin bağımsız (bir binadaki daire sayısı) yenilecek. Şehircilik ilkelerine uygun ada bazlı altyapısı düşünülmüş projeler yapılıyor. 250 bin bağımsız bölümün bulunduğu ilçenin yüzde 70’i dönüşecek. İlçedeki 250 bin konut ve işyerinden ilk etapta 24 bin konut yenilenecek.


Bağcılar Göztepe ve Hürriyet Mahallelerindeki kentsel dönüşüm kapsamında ise 18 bina ile 184 bağımsız birimin yıkımı başladı. Yeni inşa edilecek binalarda her bağımsız birime 1 kapalı otopark inşa edilecek ve alanın yüzde 65’i yeşil alan olarak düzenlenecek.


İBB