28 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Bakın zirvede hangi ilçe var!

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Bakın zirvede hangi ilçe var!

Büyük Marmara depremi adım adım yaklaşırken son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında da kentsel dönüşüm yer alıyor. İşte İstanbul'da hayata geçirilen dönüşüm projeleri...



Beklenen Büyük Marmara depremi adım adım yaklaşırken, kentsel dönüşümün önemi de giderek artıyor. Meydana gelecek depremden en çok etkilenecek kentlerin başında da mega kent İstanbul geliyor. İstanbul'un riskli alanlarıyla yapı stokunun hızlıca yenilenmesi ve güvenli duruma getirilmesi için son dönemlerde pek çok destek ve proje duyuruldu. Ayrıca verilen bilgilere göre kentsel dönüşümün dışında son 5 senede sosyal konut ve millet bahçesi yapım çalışmaları da hızlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAKAN OLARAK BAŞLATTI

2018-2023 seneleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapan ve 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Murat Kurum, bakanlığı döneminde mega kent İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerine büyük bir destek verdi. Önceki senelerde 'Yarısı Bizden' gibi kampanyaları açıklayan Murat Kurum'un seçim vaatleri arasında dönüşümle ilgili de pek çok projesi mevcut.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Bakın zirvede hangi ilçe var!

27 BİN BAĞIMSIZ BİRİM DÖNÜŞÜMDE

Mega kent İstanbul'da depreme karşı somut planlar oluşturan Murat Kurum, afet riski olan yapı stokunu sağlamlaştırmak için mega kent İstanbul’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle önemli bir hamle yaptı. Murat Kurum’un bakanlık görevi boyunca ülkemize kazandırmış olduğu toplam 365 bin konutun 80 bini İstanbul’da bulunuyor.  TOKİ  ve Emlak Konut iş birliğiyle İstanbul’da başlattığı 27 bin 637 konutun yenileme süreci hız kesmeden sürüyor.


ESENLER ZİRVEDE

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto'nun haberine göre Kentsel dönüşüme öncülük eden Murat Kurum’un mega kent İstanbul'da güvenli yapı stoku ve sosyal konut için çok daha iddialı hedefleri de dikkat çekiyor. Mega kentin pek çok ilçesinde kentsel dönüşüm hız kazanırken, zirvede Esenler bulunuyor. 2018-2023 seneleri arasında Esenler’de 3 bin 188 konut dönüştürülürken, 2 bin 466 konutta a dönüşüm devam ediyor.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Bakın zirvede hangi ilçe var!

FİKİRTEPE’DE 10 BİN MESKEN YENİLENİYOR

Kentsel dönüşüm denince ilk akla gelen bölgeler arasında yer alan Fikirtepe’de toplamda 1.250 konutta dönüşüm tamamlandı. 10 bin 45 konutta da dönüşüm sürüyor. Yüksek sayıda konutun dönüşüm sürecine dahil edildiği ilçelerden bir tanesi de Başakşehir ilçesi. Başakşehir'de 2 bin 372 konutta yenileme yapıldı, 4 bin 79 konutta da süreç hız kesmeden devam ediyor.

13 BİN 990 SOSYAL KONUT ÜRETİMİ

Murat Kurum; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümün dışında sosyal konut üretimine de ağırlık verdi. Başakşehir ilçesinde 2 bin 700 sosyal konut tamamlandı, 3 bin 110 sosyal konut ise inşa ediliyor. Silivri’de 483 sosyal konutun inşaatı tamamlanırken, 257 sosyal konutun yapım çalışmaları devam ediyor. Arnavutköy ilçesinde şu anda 4 bin 90 sosyal konut inşa ediliyor. Tuzla’da da 3 bin 350 sosyal konut yapılıyor. Diğer bir taraftan, şu ana kadar yatay mimari anlayışıyla mega kent İstanbul’a 400 bin konut kazandırıldı. Murat Kurum döneminde üretilen sosyal konut 13 bin 900'e ulaştı.

4.5 MİLYAR TL TAŞINMA VE KİRA DESTEĞİ

2012'den itibaren gönüllü ve yerinde dönüşüm anlayışıyla mega kent İstanbul'da toplamda 800 bin bağımsız bölüm yenilendi. 170 bin bağımsız bölümün yenilenme süreci ise sürüyor. Ayrıca dönüşüm kapsamında mega kent İstanbul’daki vatandaşlara 4.5 milyar Türk Lirası kira ve taşınma desteği verildi. Kentsel dönüşüm projeleri yalnızca bir yapı dönüşümü olarak düşünülmedi. Park, spor alanları gibi sosyal donatılar da kazandırıldı.

 

Nevadium İstanbul'da lansmana özel kampanya! 1.100 konutluk yeni proje!

Bakanlık açıkladı! Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine verilecek destek miktarları yükseltildi!

Cağaloğlu’ndaki 50 yıllık iş hanı, 3 yıldızlı otel oluyor! 94 odalı otel için çalışmalar başlıyor!


Geri Dön