29 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm yapılıyor ama yetmiyor! Her sokakta 1-2 bina bile devrilse büyük felaket olur!

İstanbul'da kentsel dönüşüm yapılıyor ama yetmiyor! Her sokakta 1-2 bina bile devrilse büyük felaket olur!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, hem deprem bölgesindeki çalışmalar hem de İstanbul'un dönüşümü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, İstanbul'da dönüşüm çalışmalarınınsürdüğüne ancak rakamların yetersiz olduğuna dikkat çekti. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Çalışma Toplantısı'na katıldı ve burada önemli açıklamalarda bulundu. Erzincan İliç'teki toprak kaymasına ilişkin konuşan Özhaseki, "Burada 9 kardeşimiz şu anda toprak altında. Müthiş bir arama çalışması yürütülüyor. İnşallah bir an evvel onlara ulaşırlar diye de ümit ve dua ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu açıklamasında 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinen Bakan Özhaseki, afetten 14 milyon insanın zarar gördüğüne, ilk belirlemelere göre 680 bin konut ve 170 bin iş yerinin zarara uğradığına, hesaplamalara göre hasar ve zararın 104 milyar dolar gözüktüğüne dikkat çekti. 

İstanbul da kentsel dönüşüm yapılıyor ama yetmiyor! Her sokakta 1-2 bina bile devrilse büyük felaket olur!

MAHKEMELİK DURUMLAR KONUT SAYISINI DÜŞÜRÜYOR 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, afet bölgesinde yapılan hizmetleri anlattı ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Mehmet Özhaseki, yaşam normale döndükten sonra kalıcı konutların inşa edilmesinin gündeme geldiğini dile getirdi ve "Hak sahipliği olarak AFAD'ın belirlediği konut sayısı 390 bin. Neden daha fazla yıkım mevcut da 390 bin konut yapmak zorundayız. Devlet eskiden beri kural olarak bir apartmanda bir vatandaşın 40 dairesi varsa 40'ını da vermiyor. Mahkemelik durumlar yaşanıyor. Onlar sebebiyle sayı düşüyor" bilgilerini verdi. 

Özhaseki, şu an 390 bin konutu bir an önce inşa ederek vermeleri gerektiğini, evinde olmayan konteynerlerde kalan 300 bin kadar aile olduğunu, bir o kadar da aileye kira yardımı yapıldığını dile getirdi. 

Özhaseki, 30 bine yakın konutu teslim ettiklerinin altını çizdi ve "Gelecek ayın sonuna kadar 75 bin konutu teslim etmiş olacağız. Bunların altyapıları yapılıyor, suları, kanalları bağlanıyor. Okullar, kütüphaneler, spor tesisleri inşa ediliyor. Hummalı bir çalışma mevcut. Her ay 15-20 bin evi Allah izin verirse teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

İstanbul da kentsel dönüşüm yapılıyor ama yetmiyor! Her sokakta 1-2 bina bile devrilse büyük felaket olur!

İSTANBUL'DAKİ DÖNÜŞÜM RAKAMLARI YETERLİ DEĞİL

Açıklamasının devamında deprem gerçeğini bilerek hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Mehmet Özhaseki, "İstanbul özeline bakıldığında 7,5 milyon civarında bağımsız birim bulunuyor. 6 milyonu konutlardan, 1,5 milyonu iş yerlerinden meydana geliyor. Burada da dönüşmesi gereken ilk etapta 600 bin bağımsız birim mevcut. Eğer yapmazsak ne olur? Allah korusun, her sokakta 1-2 tanesinin devrilmesinin ardından trafik olduğu gibi bir durur. Mecburen altyapı kesilir. Aşağıda lüks arabanız duruyor olabilir ancak bir sokak bile gidemezsiniz. Sabah fırınlar çalışmaz. Büyük bir felaketle karşılaşırız" açıklamasında bulundu.

Özhaseki, bunları korkutmak için söylemediğini de dile getirdi ve "Şu anda da 194 bin civarında değişim, dönüşüm için çalışma, gayret mevcut. İstanbul'daki Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü 319 ayrı noktada çalışma yapıyor. Bu yetmiyor. Bu sayılar İstanbul'u kurtarmıyor" dedi. 

Ayrıca bir an önce kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılarak hızlanılması gerektiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, 1 milyon 255 bin vatandaşın ''Yarısı Bizden Kampanyası''na başvurduğunu da açıkladı.  İstanbul'un dönüşümü için 485 milyar TL'ye yakın para ortaya koyduklarını aktaran Özhaseki, açıklamasını "Bir tarafta da TOKİ'miz yine sosyal konutlar yapacak. İstanbul'umuzda neredeyse 1 milyona yakın konutu Bakanlık vasıtasıyla veya onun liderliğinde yapmayı, dönüştürmeyi düşünüyoruz" diyerek tamamladı. 

Konut yatırımcıları rotasını Sakarya'ya çevirdi! Yabancı yatırımcılar buraya akın ediyor...

THY Ramazan kampanyası için düğmeye bastı: Yurt içi biletler 799 TL!

Son 3 yılda yatırımcısına en çok temettü getirisi sağlayan hisseler!


Geri Dön