Kentsel Dönüşüm

İstanbul'da kentsel dönüşüme katılan bina sayısı 30 kat arttı!

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 2013' te ülke çapında toplam 20 bin binaya kentsel dönüşüm raporu verildiğini ifade etti. İstanbul'da kentsel dönüşüme katılan bina sayısı 30 kat arttı...

İstanbul'da kentsel dönüşüme katılan bina sayısı 30 kat arttı!

Uzmanlar, her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu hesaplayarak, toplamda 200 bin ailenin bu sistemden yararlandığını belirtiyor. Bu rakamın 15 bin gibi büyük bir kısmını ise İstanbul bölgesi teşkil ediyor. 


İstanbul'da, kentsel dönüşüme katılan bina sayısı 30 kat arttı İstanbul'da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı 30 kat arttı. 2013 Ocak döneminde ayda 50 bina İstanbul'da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçtiğimiz yıl içerisinde 30 katına çıktı. 2013'ün Ocak ayında ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşümden yararlanırken, bu rakam bugün bin 500 bina seviyesine ulaştı. İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 1 yıl içerisinde sistemin gelmiş olduğu duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılı boyunca ülke çapında toplam 20 bin binaya kentsel dönüşüm raporu verildiğini ifade eden Çatalkaya, vatandaşlardan gelen talebin beklenenin oldukça üzerinde olduğunu ifade etti. 


2013'ün başında İstanbul'da ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriş yaparken bu rakamın bugün ayda bin 500 bina seviyesine geldiğini kaydeden Çatalkaya şöyle konuştu: "2013 yılı boyunca Türkiye çapında toplam 20 bin bina kentsel dönüşüm sistemine giriş yaptı. Her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu varsayarsak, toplamda 200 bin ailenin bu sistemden yararlandığını söyleyebiliriz. Bu rakamın 15 bin gibi büyük bir kısmını ise İstanbul bölgesi oluşturuyor. Söz konusu bu rakamı Kadıköy'ün yarısı büyüklüğünde bir bölgenin yenilenmiş olması şeklinde de düşünebiliriz." İstanbul çapında kentsel dönüşüm sistemine en fazla talebin sırasıyla Kadıköy, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçelerinden geldiğini belirten Çatalkaya, talebin aynı şekilde devam etmesi durumunda bugün aylık bin 500 bina olan rakamın yıl sonuna kadar ayda 2 bin 500 bina seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Çatalkaya, 20 yıl sonra İstanbul'un çok daha güvenli ve modern yapılara kavuşmuş olmasının hedeflendiğini ifade etti. Öte yandan bu verilerin yalnızca vatandaşlardan gelen taleplerle oluştuğunun altını çizen Çatalkaya, riskli alan ilan edilen bölgelerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin ise bu rakamların dışında tutulduğunu dile getirdi. 


İstanbul'un yanı sıra İzmir ve Ankara'da da sisteme olan talebin giderek artış gösterdiğini söyleyen Çatalkaya, geçen yıl başında İzmir'de kentsel dönüşüm sisteminden yararlanarak yenilenen bina sayısının bir yılda sıfırdan ayda 100 bina seviyesine çıktığını da sözlerine ekledi. 


Genel hatlarıyla gidişatın oldukça iyi olduğunu; ancak sistemi denetleyen bir estetik kurulunun oluşturulmasının da olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm sistemine olan talebin gidişatı oldukça iyi. 


Ancak estetik açıdan bu dönüşümü destekleyen bir kurulun olması ve vatandaşların mümkün olabildiğince dönüşüme teşvik edilmesi gerekli." dedi


Zaman