Sektörel

İstanbul'da kira bedelleri neden satılık fiyatlara göre daha çok arttı?

Emlakjet tarafından açıklanan rakamlara göre;  İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 artış gösterirken, satılık konut fiyatları yüzde 3 arttı. Analist Tardu Barlas, rakamları değerlendirdi. İşte Barlas'ın o paylaşımı...

Türkiye genelinde konut piyasasında hareketlilik devam ediyor. Bugün TÜİK tarafından Ağustos ayına ilişkin konut satış rakamları duyuruldu. Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 arttı ve 134 bin 155 olarak gerçekleşti. 

Bunun yanı sıra, Merkez Bankası da bugün Ağustos 2024 Konut Fiyat Endeksi'ni açıkladı. Açıklanan rakamlara göre; Konut Fiyat Endeksi (KFE), Ağustos 2024'te aylık yüzde 3,6, yıllık yüzde 34,3 artış gösterdi.  KFE, ağustos ayında yıllık yüzde 34,3 artarken, bu dönemde reel olarak düşüş yüzde 11,6 şeklinde kaydedildi. 

Emlakjet de kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı hazırladığı raporda, yüzde 25’lik kira zammı sınırının kalkmasıyla mega kent İstanbul'da kiralık konut fiyatlarının yüzde 9, satılık konut fiyatlarının ise yüzde 3 arttığını açıkladı. 

Analist Tardu Barlas, https://x.com/taaardu resmi X sosyal medya hesabından İstanbul'daki kiralık ve satılık konut fiyatları ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Tardu Barlas, söz konusu paylaşımda "İstanbul'da kiralık konut fiyatları %9 artış gösterirken, satılık konut  fiyatları %3 yükseldi.

Yükseliş reel olarak negatif tarafta. Kiralama fiyatlarının oransal artmasının ana sebebi ise %25 sınırından dolayı, cücük kalan kiraların normalleşmeye çalışması" ifadelerine yer verdi. 

Peki vatandaşlar konut fiyatları ile ilgili ne söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Emekli olacaklar dikkat! 2024’te mi yoksa 2025’te mi emekli olmak daha avantajlı?

TOKİ’den Kocaeli’ye 838 konutluk üç yeni proje geliyor!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Ölü Deniz Fayı için 7 ve 7'den büyük deprem uyarısı: Bilim insanları inceliyor!