12 / 09 / 2024

İstanbul’da konut fiyatları son bir yılda reel bazda yüzde 25 ucuzladı!

İstanbul’da konut fiyatları son bir yılda reel bazda yüzde 25 ucuzladı!

Yüksek fiyatlar ve kredi faizleri nedeniyle vatandaş ev sahibi olamazken, barınma sorunu da büyüyor. Uzmanlar konut piyasasında Eylül ayı ile birlikte hareketliliğin artacağını belirtirken, İstanbul’da son bir yılda konut fiyatları reel bazda yüzde 25 düştü.



Bir yıldan uzun süredir uygulanan sıkı para politikası nedeniyle ekonomide yaşanan daralmadan gayrimenkul sektörü de etkilendi. Rekor seviyeye ulaşan kredi faizleri, konut sektörün­de talebi baskılayarak satışların düşmesine neden oldu. Türkiye genelinde konut fiyatlarında reel bazda  gerileme yüzde 14 dolaylarında görülürken, en sert düşüş İstanbul’da kaydedildi.

Yıllık cari fiyat artışı Ankara’da yüzde 39,4, İz­mir’de yüzde 37’le enflasyonun altında kalırken, İstanbul’da fi­yatlar cari olarak yüzde 26,8 çok daha düşük bir artış göster­di. Buna göre ortalama konut fi­yatları son bir yılda reel olarak İstanbul’da yüzde 21,6, İzmir’de yüzde 15,3, Ankara’da yüzde 13,8 geriledi.

X sosyal medya’da 80 bin takipçisi bulunan Kartostat isimli kullanıcı, https://x.com/kartostat hesabından bir grafik paylaşarak İstanbul’da konut fiyatlarının 2022 Temmuz ayı ile 2024 Temmuz ayı arasındaki değişimini gösterdi. Konut fiyatlarında reel bazda 2023 yılının Kasım ayında başlayan düşüşün giderek arttığı ve Temmuz 2024 itibariyle yüzde 25 seviyelerine gerilediği görülüyor.

Paylaşımda şunları söyledi:
İstanbul’da ortalama konut bir yıl öncesine göre reel anlamda %25'e yakın bir oranda ucuzladı:

Temmuz 2022’de yüzde 89,8 ile zirve yapan yıllık reel fiyat artışı (enflasyondan arındırılmış), Temmuz 2024 itibarıyla  yüzde -22,7’ye indi.

İŞTE O PAYLAŞIM

Uzmanı uyardı: Buna dikkat etmeyenin emekliliği 11 yıl 1 ay 10 gün uzar!

Altın fiyatları yükseliyor! Yastık altında 1 gram altını bile olan yaşadı! 12 Eylül gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?

İstanbul'da evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat! Taşınma ve kira desteği ne kadar?

Ev sahibi olmak isteyenler acele edin! Uzmanlar uyarıyor! 1-2 yıl içinde ev almayanlar bir daha alamayacak!

'Konuttan, borsaya tüm yatırımcılar zararda' diyen uzman isimden çarpıcı açıklama! İnanılmaz bir dönemden geçiyoruz...

 


Geri Dön