İstanbul'da konut fiyatları yüzde 1.80 arttı!
İstanbul'da konut fiyatları yüzde 1.80 arttı. Temmuz ayında İstanbul'da metrekare başına konut satış fiyatların yüzde 1,80 arttı ve İstanbul fiyatların en çok yükseldiği il ünvanını kazandı.
REIDIN'in yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da konut fiyatları yüzde 1.80 arttı. Satılık konut fiyatlarında İstanbul Temmuz 2014 verilerinde yıllık bazda yüzde 21,59 ile en çok artış yaşanan il oldu
Temmuz ayında İstanbul'da metrekare başına konut satış fiyatların yüzde 1,80 arttı ve İstanbul fiyatların en çok yükseldiği il ünvanını kazandı. 2014 REIDIN Konut Fiyat Endeksi'nden derlenilen bilgiye göre, satılık konut fiyatlarında İstanbul Temmuz 2014 verilerinde yıllık bazda yüzde 21,59 ile en çok artış yaşanan il oldu.
İstanbul'u, yıllık yüzde 12,41 artış ile Adana ve yıllık yüzde 12,10 artış ile Ankara izledi. Artışın en az yaşandığı iller Kocaeli ve Bursa olarak görüldü. Artış yüzdeleri yıllık bazda sırasıyla yüzde 8,1 ve yüzde 9,03 oldu.
Aynı dönem içinde konut satış fiyatları Adana'da yüzde 1,34, Ankara'da yüzde 0,90, Antalya'da yüzde 0,46, Bursa'da yüzde 0,45, İzmir'de yüzde 0,77 ve Kocaeli'nde yüzde 0,57 oranında arttı.
REIDIN Konut Fiyat Endeksi 2014 yılı Temmuz ayı ülke geneli sonuçlarını değerlendiren REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, Türkiye genelindeki yüzde 1,41'lik aylık fiyat artış oranının, yüzde 0,45 olarak gerçekleşen TÜFE'nin oldukça üzerinde olduğunu söyledi.
Vatandaş, bu durumun, enflasyondan kaynaklanan maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansımaya başladığının göstergesi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Daha da önemlisi kredi faiz oranları. Biliyorsunuz ki konut fiyatları ile konut kredisi faiz oranları ve benzer şekilde kredi hacmi arasında ilişki yüksek derecede önemli. Son iki yıldaki gelişmeleri değerlendirdiğimizde, konut fiyat endeksi ve kredi faiz oranları arasındaki ilişkinin gücü -0,77 iken, konut fiyat endeksi ve konut kredi hacmi arasındaki ilişkinin gücü +0,86 düzeyinde. Dolayısıyla, Türkiye'de konut fiyatlarının gelişiminde kredi faiz oranlarının aşağı yönlü hareketi olumlu etki yaratıyor. Benzer şekilde de faiz oranlarının aşağı yönlü hareketi kredi hacminin de artmasına neden oluyor."
Bugün aylık faiz oranının yüzde 0,90 seviyelerinde, yani psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmiş durumda olduğunu anlatan Vatandaş, böyle bir ortamda talebin artacağı ve buna bağlı olarak fiyatlarda artış yaşanacağı beklentisinin yanlış olmayacağını anlattı.
Orhan Vatandaş, diğer yandan geleneksel yatırım aracı olarak değerlendirilen ve uzun vadede diğer finansal yatırım araçlarına kıyasla iyi bir alternatif olan konut yatırımının ekonomik istikrar ve belirsizliklerin nispeten ortadan kalktığı günümüz koşullarında daha çok tercih edilebilirlik noktasında önemini ve yerini koruyacağını söyledi.
Kredi Pazarı