Kent Haberleri

İstanbul'da sismik boşluk riski! Marmara'da 244 yıldır enerji birikiyor! Uzman isim büyük İstanbul depremini açıkladı! 

Orta Marmara'da tam 244 yıldır enerji biriktiğini belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'taki 7.7 büyüklüğündeki depremlerin sismik boşlukta olduğunu söyleyerek özellikle İstanbul ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 11 ili yerle bir eden sismik boşluk İstanbul'u da vuracak mı? 7 ve 7

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından, özellikle bölgede yaşanan artçılar neredeyse iki aydır Türkiye'nin gündeminde yer alıyor. 

Bu süreçte en çok merak edilen konuların ilk sırasında da sismik boşluklar bulunuyor. 

Fay hatları üzerinde uzun süre hareket etmemiş olan ancak büyük deprem potansiyeli oldukça büyük olan noktalara sismik boşluklar deniyor, bu alanlar ciddi risklere de sahip. 

Her sene milimetrik olarak hareket eden tektonik levhaların fay üzerindeki sismik boşluklarda hareket edemeyecek duruma gelmesi kilitlenmelere ve gerilimin armasına neden olurken, kilitlenmeler de ortaya Kahramanmaraş depremlerindeki gibi ağır sonuçlar yaratıyor. 

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, konu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve İstanbul ile ilgili de konuştu. 

İstanbul'da sismik boşluk riski! Marmara'da 244 yıldır enerji birikiyor! Uzman isim büyük İstanbul depremini açıkladı! 

Milliyet Gazetesi'nden Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre; Türkiye’nin doğusu, kuzeyi, batısı ve güneyinde çok sayıda sismik boşluk olduğuna dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, son yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin Gölbaşı-Türkoğlu sismik boşluğunda olduğuna vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal,konu ile ilgili açıklamasında, kırılmanın yalnızca bu bölgeyle sınırlı kalmayıp güneye doğru Türkoğlu-Hatay ve kuzeye doğru Gölbaşı-Çelikhan segmentlerini de kırdığının altını çizerek, yaşanan kırılmalar sebebiyle çok büyük, yıkıcı ve uzun süreli bir depremin meydana geldiğini dile getirdi. 

"Kahramanmaraş'takine benzer sismik boşluklar, Doğu Anadolu fayının kuzey kesiminde ve Kuzey Anadolu Fayı'nın doğusunda, Erzincan-Karlıova arasındaki Yedisu fayında bulunmakta. Yedisu fayının kırılma ihtimali çok uzak olmayabilir" açıklamasında bulunan Süleyman Pampal, megakent İstanbul için de sismik boşluk konusunun ayrı bir önemi olduğunun altını çizdi. 

Yıkıcı bir deprem sonra 'tekrarlama süresi' üzerinden henüz sismik boşluk oluşturacak zaman geçmemesine karşın, özellikle son dönemde Adalar'da deprem riski taşıyan bir sismik boşluk bulunup bulunmadığı pek çok uzman tarafından ayrıntılı şekilde araştırıldı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adalar'daki riskle ilgili de açıklamalarda bulundu ve "Prens Adaları ya da bilinen adıyla İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güneyinde bulunan Adalar'ın yakınından geçen Adalar fayı, 1894 yılında kırılıp yıkıcı deprem üretmiş olup henüz sismik boşluk konumu kazanmamış" diyerek henüz tekrarlama süresinin dolmadığını aktardı. 

İstanbul'da sismik boşluk riski! Marmara'da 244 yıldır enerji birikiyor! Uzman isim büyük İstanbul depremini açıkladı! 

Beklenen büyük Marmara ya da başka bir ifadeyle İstanbul Depremi, özellikle Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, 16 milyon nüfuslu şehirde panik havasına neden oldu. Güneydoğu'daki 11 şehri doğrudan etkileyen depremlerin ardından, megakentte önlem çalışmaları başlatılarak kentsel dönüşüm ile göçlere ağırlık verildi. 

En son 1766’da kırılan Silivri açıklarında bulunan Orta Marmara fayının kabaca 250 yıllık bir tekrarlama süresi olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu süre dolup üzerinden uzunca bir süre geçerse sismik boşluk olarak adlandırılabilir" açıklamasında bulundu ve İstanbul depremine ilişkin de konuştu. 

Olası bir büyük İstanbul depremi kapsamında,  tam 244 yıldır biriken enerjiyi vurgulayan Süleyman Pampal, 
"Yapılan çalışmalarla ilgili yayınlarda, Orta Marmara fayının sürtünme nedeniyle enerji boşaltmadığı, tam tersine kilitli bir şekilde yaklaşık 244 yıldır enerji biriktirdiği belirtiliyor" diye konuştu ve bunun da beklenen depremin büyüklüğünün artması anlamına geldiğini belirtti. 

1996 yılında yayımlanan Türkiye'nin sismik boşluk haritasına göre tam 15 adet sismik boşluk belirlenmişti. Aradan geçen 27 senede bu boşlukların 7’sinde deprem oldu. İşte o depremler: 

- 27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan Depremi (M 6.3)
- 15 Aralık 2000 Akşehir Depremi (M 6.0)
- 3 Şubat 2002 Eber-Çay Depremi (M 6.2, 6.0)
- 23 Ekim 2011 Van Depremi (Mw 7.2)
- 21 Temmuz 2017 Gökova Depremi (M 6.6)
- 24 Ocak 2020 Doğanyol Depremi (M 6.8)
- 6 Şubat 2023 Pazarcık Depremleri (M 7.7, M 7.6)

Aile Destek Programında Nisan 2023 müjdesi geldi! Hesaplara tek tek 1.250 TL yatırıldı! Bu paraları aman kaçırmayın

1 doların 25 TL olacağı tarih resmen açıklandı! Elinde doları olanlar hemen baksın! Peş peşe tarih verildi!

Ramazan ayının başlamasıyla zincir marketlerde et fiyatları yüzde 14 zamlandı!