Kent Haberleri

İstanbul’da taksiler değişiyor! İşte İstanbul’un yeni taksisi!

İstanbul’da bir dönem sona eriyor. İstanbul’un en fazla konuşulan meselelerinin başında gelen taksilerde tarihi bir dönüşüme imza atılıyor ve kentin taksi modelleri değişiyor. İşte tarihi şehir İstanbul’un yeni taksileri… Ancak bu sefer taksilerle ilgili konu, ne müşteriyi almayanlar, ne fazla ücret talep edenler ne de şoförlerin davranışları oldu

Son zamanlarda gelen şikayetlerle kendinden çok fazla söz ettiren taksi meselesi yine gündeme geldi. Ancak bu sefer taksilerle ilgili konu, ne müşteriyi almayanlar, ne fazla ücret talep edenler ne de şoförlerin davranışları oldu.

Evet tarihi kent İstanbul’da taksiler için yeni bir dönem başlıyor ve alıştığımız taksiler değişiyor. Şehirdeki 322 dolmuş ile 803 minibüs, belediye kararı ile taksiye dönüşürken, taksi modelleri de artık değişmiş olacak.

 

Konuyu gündeme getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şehirdeki trafik ve taksi problemine çözüm bulabilmek gayesiyle dolmuş ve minibüslerden dönüşen ilk taksinin prototipini basına tanıttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nün aldığı kararın ardından şehirde ihtiyaç fazlası 322 dolmuş ile bin 803 minibüsün taksiye dönüştürüleceği bildirildi. Dolmuş ve minibüslerin taksiye dönüşen ilk prototipinin tanıtımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bakırköy Hizmet Binası otoparkında yapıldı.

İBB tarafından verilen bilgilere göre, bu yeni taksilerin içerisinde şoför için panik butonu bulunacak ve butona basılması durumunda tepe lambasıda S.O.S ibaresi yanacak. Böylelikle S.O.S yazısını gören polis aracı durdurarak müdahalede bulunacak.

NORMAL TAKSİLERDEN YÜZDE 30 PAHALI OLACAK!

Yeni taksilerde ayrıca araç içerisine konulacak kamera ile, Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi tarafından görüntüler üzerinden denetim yapılacak. İstanbul’da yakında trafiğe çıkacak olan bu yeni taksiler, sarı taksi ücret tarifesinden yüzde 30 daha pahalı olacak. Yeni dönemde taksi şoförü eğer 3 kez suça karıştıysa taksi plakası iptal edilecek ve dönüşümden önceki haline geri dönecek.

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde taksi ücretlerine zam yapılmış ve açılış ücreti 9.80 TL’den 12.65 TL’ye, kısa mesafe 28 TL’den 40 TL’ye, taksi mesafe ücreti kilometrede 6.30 TL’den 8.51 TL’ye yükselmiş, bu zamla birlikte taksi plakalarının satış fiyatı ve kiralama bedellerinde de artış yaşanmıştı. Böylece daha önce 5 milyon 350 bin TL olan plaka satış bedeli, 6 milyon 350 bin TL’ye yükselirken, plaka kiralama bedeli de 12 bin TL’den 16 bin TL’ye yükselmişti.