Konut

İstanbul’da uykuları kaçıracak haber! Depremde yıkılacak bina sayısı yok artık dedirtti!

İstanbul için olacağı dile getirilen depremin etkileri merak uyandırıyor. Prof. Dr. Derin Orhon, megakent için açıklamada bulundu. İşte detaylar!Prof

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara denizindeki bölümünde olması beklenen büyük depremin İstanbul'da pek çok kişiyi etkileyecek. Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. Derin Orhon, TV100'de yayınlanan, "Sesimi Duyan Var mı?" programında sunucu Candaş Tolga Işık'ın bu konu ile ilgili sorularına yanıt verdi.

İşte, İstanbul deprem riski son dakika haberi...

“DEPREM ÜRETEMEYE BAŞLAYACAK”

Kayseri'de çok sayıda deprem görüyorsanız bu Kahramanmaraş depreminin neticesidir diyen Prof. Dr. Naci Görür, "Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde büyük depremler meydana geldi. Bu yaşanan büyük depremler Türkiye'yi 7 metreye yakın bir şekilde güneye doğru hareket ettirdi. Hareket eden bizim Anadolu levhasıdır. Hareket ettiği sınır da Doğu Anadolu Fayı. Böyle büyük bir hareket olursa o levhanın içerisinde olan irili ufaklı fayların bilhassa sınır faylara da herhangi bir şekilde enerji transfer etmek suretiyle oradaki stres alanında kritik değişikliklere sebep olur. Doğu Anadolu Fayı'nın bulunduğu alanın dengesi alt üst oldu. Bu bahsedilen Anadolu levhasının içindeki olan irili ufaklı faylarda da elbette ki denge bulmak için kimi deprem üretecek.

MARMARA DEPREMİ İÇİN ÖNGÖRÜLER NE?

Marmara Bölgesi’nde bilhassa denizin içinde deprem beklediklerini anlatan Naci Görür, "Marmara Bölgesi’nin kuzeyinde denizin içinde bir deprem beklemekteyiz. İstanbul etkilenecek diye beklesek de güney kolunda da stres birikmeye başladı ve güney kolda kimi parçalar var ki en son depremlerini 1800'lü yıllarda görülmüştü. Marmara Bölgesi’nin batısında Silivri ile Tekirdağ arasında olan yerlerde 4.0 büyüklüğünde ya da 4.0 büyüklüğünün altında sık sık depremler olmaktadır. Bunlar bir anlamda tektonik faylara bağlı depremler değil. O bölgede denizin altında yani arzın içinden önemli miktarda gaz çıkışları meydana geldi. Marmara’da olan her deprem de Kuzey Anadolu Fayı'nın içerisinde yer alır. Güney kola bakıldığı zaman Bursa, Balıkesir, Çanakkale bölgelerinde depremler meydana gelir, onlar da Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu ile ilgilidir " dedi.

İSTANBUL'DA 40 BİN BİNANIN ÇÖKECEĞİ BELİRTİLİYOR!

Şu sıralarda toplumda korku ve telaş olduğunu aktaran Prof. Dr. Orhon, "Bu korkunun bilince dönüşmesi gerekir. Herkesi tarama işine dahil edilmelidir. Bunun da eğitimini vermek gerekir. Eğitim çok önemli bir konudur. Risk yönetiminden çıkarak, kriz yönetimine girildiği zaman ise kötü örnekler gördük ve yaşadık. İstanbul’da şimdilerde 40 bin binanın çökeceği söyleniyor. 40 bin bina bence iyimser bir rakam. Her enkaz başına 10 tane arama, kurtarma elemanı gerektiğini hesaba katarsak, 400 bin elemandan bahsediliyor. Biz deprem oluncaya kadar bu 40 bin binayı düşünmemiz lazım" ifadelerine yer verdi.