08 / 09 / 2024

İstanbul'da yaşayanlar dikkat! Eviniz depreme dayanıklı mı? İBB deprem raporu nedir? İBB deprem testi nasıl yapılıyor?

İstanbul'da yaşayanlar dikkat! Eviniz depreme dayanıklı mı? İBB deprem raporu nedir? İBB deprem testi nasıl yapılıyor?

Olası Marmara depremine karşı İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda İBB'nin çalışmaları hızla devam ederken vatandaşlar evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu merak ediyor. Deprem raporu nedir, deprem testi nasıl yapılır?



Deprem riskinin yüksek olduğu bilinen İstanbul'da depreme hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediliyor. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, 1999’dan önce yapılan binaları tespit etmek ve kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla “Hızlı Tarama Yöntemleri ile Bina İncelemesi Projesi” başlatıldı.

İBB’ye hızlı tarama testi için 160 bin talep gelirken, megakentte 1,2 milyon yapı var ve bu yapıların henüz sadece 35 bininde inceleme yapıldı.  Yapılan incelemelerin sonuçlarına göre, 35 bin binanın bin 556’sının acilen yıkılmasına karar verildi.

Milyonlarca vatandaş evinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. Evinin sağlamlığını test ettirmek isteyenler için  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Testi yapıyor.  İstanbul’da beklenen büyük deprem için hazırlık ve planlama amaçlı yapılan testler  daire sahiplerine evlerinin deprem karşısındaki durumu hakkında bilgiler sunuyor. İnşaat doktoru konuyla ilgili tüm ayrıntıları insaatdoktoru.com'dan açıkladı. İşte ayrıntılar..

İnşaat Doktoru @insaatdr
İBB BİNA TESPİTİ UYGULAMASI NEDİR?

İstanbul'daki binaların deprem güvenliğini ölçmek için İBB tarafından yapılan çalışmadır. 

İBB Bina tespiti ile ilgili güncel önemli açıklamalar...

İBB BİNA TESPİTİ PROJESİ NEDİR? 

Hızlı Tarama ile Bina Tespiti Projesi, İstanbul'daki binaların deprem riskini hızla değerlendirmek ve bölgelerin durumunu belirlemek için oluşturuldu..

İlk olarak Avcılar ve Silivri'de başlayan bu süreç, şehrin diğer bölgelerine de genişletildi. Sahada görev alan ekipler, binaların yapısal özelliklerini ölçerek, ofiste ise zemin ve depremsellik verilerini analiz ederek çalışmalarını yürütmekte. Toplanan veriler, her binanın "Deprem Güvenliği Oranı"nı belirleyen bir algoritma ile değerlendirilir. Bu oran sayesinde, binaların depreme karşı ne kadar güvenli olduğu tespit edilebilir.

İBB BİNA DEPREM TESTİ NE ÖLÇÜDE DOĞRU SONUÇ VERİYOR?

Tüm hızlı tarama testlerinde olduğu gibi İBB Bina tespiti projesinde de bina için kesin ve tam gerçek sonucu elde etmek mümkün değil.  Yine de bu testte elde edilen sonuçlar binanın durumu için önemli bilgiler sağlamakta.

BİNA TESTİ SONUCUNDA BİNANIN DURUMU KÖTÜ ÇIKARSA YIKILACAK MI?

Bina deprem testi sonrasında binanızın sonucunun kötü çıkması herhangi bir yıkım kararına sebep olmamakta.  Bina tespit sonucu çürük çıkan binalar için lisanslı kuruluşlarca daha detaylı performans analizi testlerinin yapılması önerilmekte.

Ancak bu testlerin genelde bir müteahhit ile anlaşıldıktan sonra yapılması önerilmektedir. Bunun sebebi hem maliyetli olması hem de binaya test sırasında hasar verilebilmesidir. Karot alınması ve paspayının silinmesi binanın taşıyıcılarında sorun yaşatabilecektir. Bu nedenle binanızı kentsel dönüşüme sokmak istiyorsanız veya güçlendirme yapılmasını istiyorsanız bu ileri seviye bina sağlamlık testlerini yaptırmanızı öneriyoruz.

Lisanslı firmalar tarafından yapılan testler sonrası riskli yapı raporu almanız durumunda ise pek çok belediye size binanızı terk etmeniz için süre tanımaktadır. Bu sürenin sonunda bina yıkıma gitmektedir.

İBB BİNA TESPİTİ SORGULAMA

Bina güvenliği testi yayınlandıktan itibaren binlerce daire sakini binalarının depreme karşı durumunu test ettirebilmek için başvuruda bulundu. Ancak gelen bu yoğun talebe İBB, teknik ekiplerinin sınırlı olması sebebiyle senelerdir dönememekte. Bina tespiti için başvuranların sınırlı bir kısmı binalarının durumunu tespit ettirebildi. 

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan o şehir için yeni uyarı: Deprem tehlikesi arttı!

Deprem riskine karşı 'balkon' uyarısı: Dikkatli ve tekniğe uygun yapılmalı!

Deprem uzmanından Marmara açıklaması: Eninde sonunda 7.1-7.6 arasında bir deprem olacak! 

Geri Dön