29 / 04 / 2024

İstanbul'da yüzer otopark!

İstanbul'da yüzer otopark!

İstanbul'da yüzer otopark fikri aslında kısa süre önce devreye alınan Marmaray ile doğdu. Çünkü Marmaray'ı kullanmak isteyen insanlar arabalarını nereye park edeceğinin derdine düştü....




İstanbul'da yüzer otopark!


Deniz kenti İstanbul'da yüzer otopark dönemi balıyor. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının İspark'a sunduğu proje ile deniz üzerinde konumlandırılacak yüzen otoparklar tasarlanıyor. İstanbul'da yüzer otopark fikri aslında kısa süre önce devreye alınan  Marmaray  ile doğdu. Çünkü Marmaray'ı kullanmak isteyen insanlar arabalarını nereye parkedeceğinin derdine düştü. Boğazı aracıyla geçmek istemeyen İstanbulluların yöneldiği Marmaray'a entegre olarak düşünülen yüzer otoparklar için İspark hemen harekete geçti.


İstanbul'da yüzer otoparkın ilk önce Marmaray'ın Üsküdar istasyonuna yakın olan Harem'de hayata geçirilecek. Harem'de yapılacak 400 araçlık yüzen otopark için çalışmalar başladı. İstanbul'a yüzen otopark düşüncesi ile harekete geçilirken otoparkın nasıl inşa edileceği de merak konusu idi. Bu sorun ise kısa sürede aşıldı ve atıl halde bulunan eski şehir hatları vapurlarının elden geçirilerek otoparka dönüştürülmesi planlandı. Böylece İstanbul'un nostaljik vapurları yine göz önünde olacak ve en büyük sorun olan otopark sorununu çözecek...


İstanbul'da yüzer otopark nerelerde olacak?


İstanbul'a yapılacak yüzer otoparklar, Marmaray’ın Üsküdar ve Kadıköy İstasyonu ile Harem’e, Avrupa yakasında ise Kazlı Çeşme ve Sirkeci istasyonlarına yakın noktalarda bulunacak. Otopark en fazla yoğunluğun yaşanacağı bölgeye giderek orada demirleyecek ve ihtiyaca cevap verecek.


Tabi yüzer otopark konusunda sadece eski şehir hatları vapurları kullanılmayacak. Bir diğer proje ise yüzen otoparkların sıfırdan imal edilerek devreye alınması şeklinde olacak. 24 saat açık olacak olan yüzer otoparklarda kafeterya, dinleme alanları, sanat galerisi ve yaşam alanları bulunacak. Dünyada yüzen otoparkı kullanan ülkelerin başında Japonya ve Kanada geliyor.




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön