İstanbul'daki 11 koru için koruma planı hazırlanıyor!
İstanbul'da 11 adet koru bulunuyor. Toplam 323 hektarlık bir alan kaplayan koruları muhafaza etmek için belediye koruma planı hazırlıyor
İstanbul'da 11 adet koru bulunuyor. Toplam 323 hektarlık bir alan kaplayan koruları muhafaza etmek için belediye koruma planı hazırlıyor. Kocataş, Hacıosman, Çubuklu-Hıdiv, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipaşa, Beykoz, Harem, Yıldız, Emirgan ve Gülhane korularının her birisi için koruma ve kullanım dengesi belirlenecek. Koruların hayatiyetlerini biyolojik yönden sürdürülebilir kılmak amacıyla bakım, onarım ve yenileme tekniklerini içeren, bilimsel yöntemlere dayalı birer işletme ve yönetim planı hazırlanacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'Sorumluluğundaki Korularındaki Yaşlı Ağaçlarda Yapılacak Ağaç Sağlığı ve Devrilme Riskinin Tespiti İle Plan Revizyonu Çalışmaları Hizmet Alım İşi' ihalesine çıkacak. İhale Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 30 Ocak'ta Büyükşehir Belediyesi'nin Merter'deki ek binasında yapılacak. Proje kapsamında 3 boyutlu akustik tomografi cihazı ile yaşlı ve kalın çaplı ağaçların gözle görülemeyen ve gövde içinde meydana gelmiş kovuk ve çürüklükleri hassas bir şekilde ortaya konulacak.
Bütün ağaçlar için ayrı bir sağlık (gövde içi çürükleri ve kovukları için) raporu düzenlenecek. Bu cihaz, ağaç gövdesinin çevresine yerleştirilen sensörler arasındaki ses hızı ölçümüne dayalı olarak çalışıyor. Cihaz sayesinde, ağacın iç kısmındaki boşluklar tespit edilerek, ağacın mevcut durumu ortaya konulacak. Hazırlanacak proje ile korularda mevcut yaşlı ağaçların tamamı için devrilme risk tablosu çıkartılıp tehlike sınıfları haritası düzenlenecek.
Korulardaki diğer ağaç, ağaççık ve çalı grupları biçiminde kümelenen bitki topluluklarının yaşamlarını sağlıklı bir biçimde sürdürebilmesi için gereken teknik önlemler zaman ve mekân itibarıyla belirlenmiş olacak.
İstanbul'un koruları, genel olarak İstanbul Boğazı'na bakan tepelerin yamaçlarında yoğunlaşmış durumda.
Projede neler yapılacak
Her ağaç, hatta çalı Türkçe ve Latince isimleriyle belirlenecek.
Ağaçların konumları haritada gösterilecek.
Ağaçların yaş, göğüs çapı, tepe çapı ve tepe alanı gibi fiziksel boyutlar tespit edilecek.
BÖCEK ve mantar arazları ile hava kirliliği sonucu ortaya çıkan zarar belirtileri çıkarılacak.
Ölçme, gözlem ve sağlık durumu dikkate alınarak her ağaca ayrı ayrı uygulanacak budama, rehabilitasyon, tamamen kesme ve yenileme gibi teknik işlem belirlenecek.
Ağaçların iç çürüklüğü ve kovukluğunun bulunup bulunmadığı 3 boyutlu akustik tomografi cihazı ile ağaç sağlığına hiçbir zarar vermeden belirlenecek.
YASİN KILIÇ/Zaman