Yeni Şirketler

İstanbul`daki arazi satışı bu kez KEY hesaplarına yarayacak

Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen Stadı'nın yanındaki eski likör fabrikası, İstanbul'un en değerli bölgesinde yer alıyor.

İstanbul'da rekor fiyata satılan Zincirlikuyu'daki Karayolları ve Levent'teki İETT garajı arazilerinin ardından, önemli bir ihale daha yapılacak.

Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen Stadı'nın bitişiğindeki eski likör fabrikasına ait 24 dönüm büyüklüğündeki arazi, önümüzdeki günlerde açık artırmayla satılacak. İhaleyi, araziyi Toplu Konut İdaresi'nden devralan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yapacak. Elde edilecek gelir ise Konut Edindirme Yardımı (KEY) geri ödemelerinde kullanılacak. Söz konusu hesap, Emlak Konut'un yüzde 61 hissesini oluşturuyor. Dolayısıyla arazi ne kadar yüksek fiyata satılırsa çalışanlara geri ödenecek miktar da o kadar artacak. Son yıllarda Emlak Konut'un atağı, hak sahiplerinin alacağını yükseltti. 2000'de KEY hesabının büyüklüğü 395 milyon yeni lira iken bu yıl rakam 1,7 milyar yeni liraya ulaştı. Bu hesapta parası olanların alacağı miktar 8 yılda 4,3 kat arttı.

Tekel'e ait eski likör fabrikasının arazisi, bulunduğu konumu sebebiyle yıllardır yatırımcıların dikkatini çekiyor. Taksim-Zincirlikuyu ve Levent hattının kalbinde yer alan ve konumu itibarıyla yatırımcıların iştahını kabartan arsanın satışına ilginin yüksek olması bekleniyor. Bölgede arazilerin metrekare fiyatı 10 bin dolarları buluyor. Emlak uzmanları, şehir merkezinde arsa bulmakta zorlanan yerli ve yabancı yatırımcıların böyle büyük bir araziyi almak için açık artırmada kıyasıya bir rekabet içine gireceğini belirtiyor. Arsanın metrekare fiyatlarının İETT ve Karayolları arazilerinde olduğu gibi yüksek olacağı beklentisi hakim. 100 bin metrekare inşaat alanına sahip arazi, ticaret merkezi ve rezidans yapımına uygun. Şehrin merkezinde kalan arsanın yüksek bir ranta sahip olması sebebiyle fabrikanın yıkılıp arsanın başka bir proje için değerlendirilmesi düşünülüyor. Bir dönem Galatasaray'ın, Ali Sami Yen Stadı'nın hemen yanındaki araziye tasarladığı yeni proje için talip olduğu gündeme gelmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak'a devredilen arazinin üzerindeki binalar bir yıldır Büyük Mükellefler Vergi Dairesi olarak kullanılıyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bir süre önce 23 bin 711 metrekare büyüklüğündeki araziyi Maliye Bakanlığı'ndan aldı. İdare bu işlem karşılığında Maliye Bakanlığı'na para yerine Ataköy'deki eski Emlak Bankası Otomasyon Merkezi'ni verdi. Otomasyon merkezi, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi olacak. TOKİ, kasasından para çıkmadan Vatan Caddesi üzerindeki vergi dairesi müdürlüklerinin bulunduğu kompleksi yıkıp yeniden inşa edecek. Aynı cadde üzerinde bir başka arsaya daha vergi daireleri inşa edecek. İdare, üzerinde tarihî yapılar bulunan araziyle ilgili bazı kanunî engelleri SİT Kurulu'ndan gerekli izinleri alarak kaldırdı. TOKİ, imar çalışmalarını tamamladığı araziyi iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na devretti. Emlak Konut da arazinin satışı için hazırlıklara başladı. Alınan bilgiye göre, bir ay içinde arazinin satış ilanı çıkacak. Satış, İETT ve Karayolları arazilerinde olduğu gibi noter huzurunda açık artırmayla gerçekleştirilecek. Arazinin imar planı, yatırımcılar için oldukça cazip. Bodrumlar hariç 3 emsal verilen arazide 100 bin metrekare büyüklüğünde inşaat alanı olacak, gökdelende yükseklik serbest bırakılacak.

Emlak uzmanları, yatırımcıların böyle büyük bir araziyi almak için açık artırmada kıyasıya bir rekabet içine gireceğini ve metrekare fiyatlarının çok yükselebileceğini belirtiyor. Şehir merkezinde ciddi arazi sıkıntısı yaşandığını, birçok yatırımcının Mecidiyeköy, Maslak ve Levent bölgesinde uzun süredir arsa arayışı içinde olduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, bu sebeple eski likör fabrikası arazisinin satışına ilginin çok yüksek olacağını belirtiyor. Arsanın üzerine yapılacak alışveriş merkezi, çarşı ya da rezidansta metrekare fiyatlarının 15 bin dolar seviyelerinde olacağı tahmininde bulunan Ateş, "Yerli ve yabancı yatırımcılar böyle bir fırsatı kaçırmamak için büyük yarış içine girecek. Çünkü Mecidiyeköy'de kalan son büyük arazi burası. Konumu itibarıyla çok değerli. Şehrin en işlek caddelerinden birinde yer alıyor. Açık artırmada metrekare fiyatları 10 bin dolarların üzerine çıkar." dedi. Ateş'e göre bu arazinin satışının ardından bölgede başka büyük arsa kalmayacağı için yatırımcılar eski binalara yönelecek.

24 dönüm arsanın 4 bin 600 metrekaresinde fabrika var

Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası 1930'da Atatürk'ün direktifi ile Fransız uzmanlar tarafından kuruldu. Uzmanlar 1939'a kadar fabrika üzerinde çalıştı. Kurulduğunda 48 dönüm arazisi olan fabrikanın 13 dönüm arsası üzerine 1960'ta Ali Sami Yen Stadı yapıldı. Çevre yolları yapılırken 11 dönüm arazi Karayolları'na devredildi, geriye 24 dönüm kaldı. Bu arazinin içindeki fabrika binaları 4 bin 600 metrekarelik alanı kaplıyor.

Konut Edindirme Yardımı listesi 28 Şubat'a yetişmiyor

1987 ile 1995 yılları arasında çalışanlardan alınan Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin geri ödenmesi için son hazırlıklar yapılıyor. SSK ve ilgili kurumların 28 Şubat'a kadar hazırlaması gereken KEY hak sahipleri listesinin henüz hazır olmadığı belirtiliyor. Bakanlar Kurulu tarafından verilen iki aylık ek süreyle listenin 30 Nisan'a kadar hazır hale getirilmesi bekleniyor. Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, ödemelerin nasıl yapılacağıyla ilgili Ziraat Bankası ve Ziraat Menkul Değerler'le görüşmeler yapıyor. Listenin 30 Nisan'a kadar yetişmesi halinde mayıs ve haziranda Ziraat Bankası şubelerinden KEY hak sahiplerine ödemelerin yapılacağı belirtiliyor. Ödemelerin nemada olduğu gibi taksit taksit değil, peşin olarak yapılması planlanıyor. Hükümet, 'tasarrufu teşvik fonu'nun (nema) ardından konut kesintilerinin ödenebilmesi için bir yıl önce harekete geçmişti. 1 Ocak 1987'de yürürlüğe giren 3320 sayılı kanun uyarınca, 31 Aralık 1995'e kadar, işverenlerin istihdam ettikleri kişiler için KEY hesabına yatırdıkları paraların çalışanlara geri ödenmesi kararı alınmıştı. Bu hesaba yapılan kesintiler 1 Ocak 1996'dan itibaren sıfırlanmıştı. Bu hesaptaki hak sahiplerinin sayısı yaklaşık 4,5 milyon.

İSA SEZEN